Astăzi vorbim despre surse. Da, bucata aceea de tablă pe care o ignoră toată lumea atunci când cumpără componente pentru un computer, iar la final o iau pe cea mai ieftină. De 500W că e suficientă. Ei bine, nu! Nu e chiar așa. Gândește-te puțin la viitorul computerului tău. Are și el nevoie de o viață liniștită, fără emoții, mai exact fără fluctuații de curent. O sursă ineficientă te poate costa o sută de lei, sau cel mult valoarea PC-ului tău nou nouț.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Cum alegi o sursă?

Te uiți în primul rând la puterea ei. Faci un calcul matematic simplu și apoi scoți banii. Un procesor i7, de exemplu, consumă undeva între 80 și 140W, depinde de generație. În specificațiile de pe site-ul Intel caută denumirea TDP și vezi acolo ce valoare are. Placa grafică poate consuma și 400W, dacă e una mai veche. La generația nouă, un GTX 1080 are un consum de aproximativ 180W. O adaugi și pe aceasta și mergem mai departe la unitățile de stocare, 5-10W pentru fiecare. La final, mai pune un 40% ca să fii sigur că ai suficient. Acei 500W de pe sursă s-ar putea să nu fie reali. Adică nu sunt disponibili pentru mai mult de câteva secunde sau minute.

Știu, mai sunt multe aspecte tehnice legate de amperaj, însă sunt și multe tehnologii pe piață iar în viața reală, o sursă bună are deja posibilitatea să îți livreze un amperaj suficient de mare pentru orice nevoi ai avea.

80 Plus, Bronze, Silver, Gold, Platinum?

Aceasta este o certificare de care trebuie să ții cont. Le-am trecut chiar în ordinea hârtiilor de o sută de lei pe care le scoți din portfofel. Recomandarea mea este simplă, nu cumpăra o sursă care nu are scrisă pe ea această certificare. Înseamnă că nu respectă niște standarde legate de tensiunile pe care le dă componentelor. E un joc de noroc, poate merge fără probleme mulți ani, sau îți poate prăji sistemul în mai puțin de o lună.

80 Plus înseamnă că livrează minimum 80% din puterea specificată de ea, măsurată la 20% încărcare, 50% și la 100%. Este mai mult un standard legat de pierderile de energie, însă este demonstrat că de la Silver în sus, aceste surse sunt și foarte bine construite. Vezi ce spuneam mai devreme despre amperaj.

Concluzia este destul de simplă, și este ilustrată și în clipul de mai sus. Nu cumpăra surse ieftine, te vor costa mai mult pe termen lung. Mult mai mult.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *