Astăzi vorbim despre surse. Da, bucata aceea de tablă pe care o ignoră toată lumea atunci când cumpără componente pentru un computer, iar la final o iau pe cea mai ieftină. De 500W că e suficientă. Ei bine, nu! Nu e chiar așa. Gândește-te puțin la viitorul computerului tău. Are și el nevoie de o viață liniștită, fără emoții, mai exact fără fluctuații de curent. O sursă ineficientă te poate costa o sută de lei, sau cel mult valoarea PC-ului tău nou nouț.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Cum alegi o sursă?

Te uiți în primul rând la puterea ei. Faci un calcul matematic simplu și apoi scoți banii. Un procesor i7, de exemplu, consumă undeva între 80 și 140W, depinde de generație. În specificațiile de pe site-ul Intel caută denumirea TDP și vezi acolo ce valoare are. Placa grafică poate consuma și 400W, dacă e una mai veche. La generația nouă, un GTX 1080 are un consum de aproximativ 180W. O adaugi și pe aceasta și mergem mai departe la unitățile de stocare, 5-10W pentru fiecare. La final, mai pune un 40% ca să fii sigur că ai suficient. Acei 500W de pe sursă s-ar putea să nu fie reali. Adică nu sunt disponibili pentru mai mult de câteva secunde sau minute.

Știu, mai sunt multe aspecte tehnice legate de amperaj, însă sunt și multe tehnologii pe piață iar în viața reală, o sursă bună are deja posibilitatea să îți livreze un amperaj suficient de mare pentru orice nevoi ai avea.

80 Plus, Bronze, Silver, Gold, Platinum?

Aceasta este o certificare de care trebuie să ții cont. Le-am trecut chiar în ordinea hârtiilor de o sută de lei pe care le scoți din portfofel. Recomandarea mea este simplă, nu cumpăra o sursă care nu are scrisă pe ea această certificare. Înseamnă că nu respectă niște standarde legate de tensiunile pe care le dă componentelor. E un joc de noroc, poate merge fără probleme mulți ani, sau îți poate prăji sistemul în mai puțin de o lună.

80 Plus înseamnă că livrează minimum 80% din puterea specificată de ea, măsurată la 20% încărcare, 50% și la 100%. Este mai mult un standard legat de pierderile de energie, însă este demonstrat că de la Silver în sus, aceste surse sunt și foarte bine construite. Vezi ce spuneam mai devreme despre amperaj.

Concluzia este destul de simplă, și este ilustrată și în clipul de mai sus. Nu cumpăra surse ieftine, te vor costa mai mult pe termen lung. Mult mai mult.

You Might Also Like

2 Comments

 1. 1

  Salut Radu.Vreau si eu un raspuns de la un profesionist IT sau poate imi dai un sfat ce trebuie sa schimb.
  Am urmatoarea problema: In utilizarea pc ului NORMAL este xtrem de silentios,DAR in timpul unor jocuri ce au cerinte mai mari se aude un piiuit de la placa video mai exact sunetul pleaca de la o bobina de pe placa video.M-am interesat ce inseamna asta (coil noise) insa nu am gasit nici o rezolvare.
  Am urmatoarea configuratie:
  Placa de baza: Asus Z87M Plus
  Procesor: Intel Core I5-4570
  Memorie: Kit memorie Kongston 16GB DDR3 1600MHZ
  Sursa: Zalman GV series 600W 80 plus bronze.
  HDD:3 Harduri 1 TB Seagate +1 SSD Kinston 120GB
  Placa Video: Asus GTX950 Strix

  Ce este de facut??? Sunetul il am de la inceput,de cand am facut sistemul. (3ani).Astept un raspuns si iti multumesc muuult.
  STIMA.

  • 2

   Țiuitul de la placa video nu prea ai cum să îl rezolvi, mai ales dacă spui că e prezent de când ai cumpărat-o. E o problemă cu unele plăci video, de la mai mulți producători. Poți încerca să schimbi sursa cu alta de la alt pc, de test, să overclochezi sau să scazi voltajul plăcii video. În unele cazuri funcționează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *