VIDEO – Cum să alegi o carcasa bună pentru PC

Plecăm de la ideea că bugetul este puțin mai mare de o sută de lei, iar asta pentru că din punctul meu de vedere, carcasa este o ”bucată de tablă” ce nu are nevoie de garanție și nici nu trebuie să o schimbi o dată pe an. Mai bine schimbă telefonul, sau costumul cu care mergi la birou. Colega aia cu decolteul până la genunchi o să îți arunce de două ori mai multe priviri oacheșe. Mă rog…

Așadar, carcasa, ia una și bună, pe care să o ții și pentru următorul sistem, având în minte micile sau consistentele upgrade-uri pe care ți-ai dori să le faci. Unul sau două SSD-uri în plus, o placă video și poate un sistem de răcire cu apă. La ce trebuie să te uiți?

Dimensiune

La fel ca la plăcile de bază, carcasele au dimensiuni standard. ATX, microATX, miniITX (acelea mici cât un PlayStation) dar și unele mult mai mari sau veritabile dulapuri în care poți pune și zece computere. Sau 20. Sau mai multe. Vezi în articolul cu plăcile de bază care sunt dimensiunile standard pentru o carcasă de PC.

Ca idee, carcasele ATX sunt recomandate dacă ai un sistem mai complex și plănuișeti să tot adaugi componente de-a lungul timpului. Dacă consideri că te poți limita la o placă video și la două sau trei HDD-uri atunci merge și un miniITX. Atenție, va trebui să așezi foarte bine totul pe acolo, fiecare cablu obturează circulația corectă a aerului.

Materiale

În funcție de bugetul tău, poți ajunge la mult aluminiu și foarte multă sticlă. Sigur, sticla este doar de ordin estetic. Dacă nu plănuiești să așezi fiecare firicel și să cumperi LED-uri pentru fiecare colțișor, și fiecare componentă să aibă LED-urile ei, atunci mai bine ia una fără o fereastră din sticlă. Nu vei dori nici măcar tu să vezi îngrămădeala de ”mațe” din interiorul PC-ului. Aluminiul este bun la răcire, carcasa e mai ușoară, însă este scump. Mergi pe oțel, e cel mai sigur și dacă e ”strânsă bine din încheieturi” atunci nu va scârțâi ca o babă la 90 de ani. Tot respectul pentru bunica ta care și acum e prin grădină și își vede de răsadurile ei.

Funcționalitate

Aici din păcate e foarte greu să îți dau niște sfaturi cu adevărat pertinente. Fiecare vrea ceva diferit de la sistemul său, și estetica primează. Sunt sigur că te va interesa mai mult cum arată pe birou sau sub el, decât eficiența aerului la exterior. Sunt foarte multe modele de carcase, chiar și de acum patru ani, care sunt foarte bine gândite dar nu arată prea bine.

Vezi ce spune site-ul producătorului și caută, din nou, multe review-uri pe internet. Așa poți afla câte componente intră în ea, cât de ușor sunt de instalat și cât de eficientă este la răcirea computerului.

Sfatul cel mai important, nu te zgârci. O carcasă de o sută de lei, luată în grabă, te va face cu nervii atunci când vrei să montezi sistemul, te va face cu nervii după ce l-ai montat, din cauza zgomotului, și mai apoi, după ce computerul tău va ajunge la temperaturi neașteptate. Și nedorite.