[VIDEO] – Acestea sunt mașinile viitorului!

Ai crede că am exagerat puțin cu titlul articolului, nu? Chiar nu am făcut-o. Ce am văzut la Barcelona vine din filmele SF, însă producătorii care le-au prezentat sunt siguri că vor fi disponibile în următorii zece ani. Eu sper că mai repede. Cu toate tehnologiile prezentate pe ele. Unele dintre aceste tehnologii sunt deja implementate, cea mai discutată fiind sistemul de condus autonom cu care experimentează toți producătorii auto. Unii o recunosc, alții nu.

Ideea de mașină conectată este implementată diferit, în funcție de producător. Și nu vorbim doar de producători de automobile ci și de operatori de telefonie mobilă care vor să ofere soluții pentru acest ecosistem, sau chiar de jucători cu renume din industrie, cum este Bosch. Să vedem ce au de oferit.

Peugeot Instinct Concept

Pentru că ochii trebuie clătiți cu ceva frumos, începem cu cel mai retras concept dintre toate. Era ascuns într-un colț, parcă să nu afle prea multă lume despre el. Nu vorbim despre motorizare ori transmisie pentru că sunt sigur că va avea patru motoare electrice și o baterie pe măsură.

Instinct este interpretarea de la Peugeot pentru o mașină care se conduce singură în timp ce pasagerii, inclusiv cel de pe scaunul din dreapta, vizionează filme, citesc știri, sau chiar își continuă lucrul. Ecrane prea multe nu are pentru că fiecare dintre ei va avea o pereche de ochelari de realitate virtuală, sau un implant pe retină. Cine știe peste zece ani.

La nevoie, sau atunci când vrei să te bucuri de condus, volanul mașinii se ridică de sub consola din dreapta și îți oferă controlul asupra drumului. Sigur, monitorizat și limitat pentru că se știe că oamenii fac greșeli, și computerele nu. Scaunele sunt așezate într-o poziție de confort și atunci când vrei să conduci sau să te bucuri de drum fără să ți se facă rău, apeși pe un buton și se ridică automat.

Mai mult decât atât, Peugeot s-a aliat cu Samsung și promite o conectivitate completă cu sistemele IoT, adică Internet Of Things. Îți poți controla din mașină toți senzorii din casă precum și climatizarea ori camerele de monitorizare video. Este o idee bună dacă vrei să îți încălzești casa, să pornești muzica și chiar și cuptorul cu mâncarea înainte să ajungi.

Concept fără nume

Nu îl cheamă în vreun fel pentru că vine de la un operator GSM și nu de la un producător de automobile. Nu are geamuri și nu arată deloc ca un un automobil. Promite însă o experiență discretă și deosebită în realitatea virtuală folosind sistemul de VR de la Oculus. Aș vrea să îți arăt interiorul însă nu am cum. Mai aveau puțin și mă luau pe sus cei de la stand pentru că încercam să deschid mașina. Voiam să văd dacă este atât de claustrofibică pe cât pare :) Probabil că este.

Poți să faci aceleași lucruri ca în conceptul de la Peugeot, toate prin intermediul VR-ului. Ba chiar mai mult, să îți faci și cumpărăturile direct din aplicație și să îți fie desigur trimise acasă înainte să ajungi tu.

Mașina va fii desigur una complet electrică și va avea încărcare prin inducție. Momentan este posibilă atunci când mașina stă pe loc, în parcare, fără să mai legi cabluri la ea. Sper ca în zece ani, când va deveni realitate, să existe și porțiuni de drum pentru a o încărca direct în mers. Diferența majoră dintre acest concept și cel de la Peugeot este că acesta este complet autonom. Nu îți mai permite să te bucuri de condus în sensul clasic. Ești pur și simplu pasager, pe oricare loc ai sta. Probabil viitorul peste zece ani este destul de apocaliptic și nu vei vrea să te uiți pe geam prea mult.

Mașina viitorului de la Bosch

Și aici situația este similară. Realitate virtuală în implementarea celor de la Microsoft, cu Hololens și conceptul de automobil autonom. Machetele prezentate de ei sugerează un automobil cu maxium două locuri și cu geamurile complet acoperite. Probabil sunt translucide și devin transparente prin apăsarea unui singur buton. Cine știe, nu au vrut să îmi spună :) Totul e secret până anul viitor.

Pe de altă parte mi-a plăcut faptul că Bosch înțelege importanța unui ecosistem de comunicare între toate mașinile autonome și au în proiect un astfel de sistem. Din punctul lor de vedere, toate mașinile autonome sunt ca frații, comunică locația lor în orice moment și împărtășesc instant informațiile despre trafic.

Unul din conceptele lor implică și o mașină pe care o poți conduce. Sigur, este dotată cu camere pe toate părțile, însă dacă îți vine cheful de alergat pe Autobahn ai la dispoziție niște manete pe consola centrală, similare cu cele ale unui avion din cele mai futuriste jocuri. Nu știu cât de utile sunt dacă vrei să iei și câteva viraje. Parcă tot covrigul e mai eficient aici. M-a frapat însă un lucru, nu s-au gândit prea mult la conectivitatea la internet. Da, 3G/4G ar fi suficient, însă la viteze mari și mai ales în afara orașelor să deschizi o pagină de internet este un chin. De ce nu 5G? Chiar vreau să accesez informația instant de pe orice platformă aș avea nevoie. Mai ales în cazul unui sistem de realitate virtuală. Vedem noi peste zece ani dacă își schimbă punctul de vedere.

SEAT Full Link

Acesta este sistemul cel mai apropiat de realitate, în mare parte, pentru că este deja disponibil pe unele dintre mașini. Full Link este un pachet software pe care îl vei putea achiziționa cu unele modele de automobile, în funcție de echiparea lor desigur, și care îți permite să personalizezi o mulțime de lucruri de la iluminarea interioară a mașinii, a bordului sau chiar a stilului de condus și a traseelor frecvente pe care le parcurgi. Aici se adaugă și opțiuni de navigare extra, și chiar și unele de genul Lane Assist.

Sigur, va trebui să cumperi mașina cu acest pachet, însă oricine își poate face un cont și își poate personaliza informațiile din aplicație. Astfel, când folosește soția sau prietena mașina, cu un simplu login are acces la toate informațiile și setările personalizate pentru ea. Da, sunt incluse și poziția scaunului și cea a oglinzilor.

Deocamdată acesta este cel mai aproape de implementare și am putea spune că Seat face pași mici spre mașina viitorului. Mi se pare util, chiar dacă voiam să văd de la ei tot ceva WOW.

Ford The Last Mile

Ford are în plan câteva concepte, aș putea spune interesante. Personal mi se pare că acest gadget este împotriva mersului pe jos care face piciorul frumos. Step on it! este un fel de Segway care îți plimbă fizicul de la mașină la scaunul de la birou. E un dispozitiv care te poate transporta acolo unde nu au acces mașinile. Probabil pe trotuar, pe holurile clădirii în care lucrezi și pe drumul de la mașină în casă. Cred că e bun pentru diminețile în care te trezești cu febră musculară de la cei o sută de kilometri parcurși pe bicicletă sau la sală. Vei avea nevoie de cât mai multă mișcare dacă mergem în direcția asta.

Cât despre Triciti, am doar lucruri bune de spus. Te va ajuta să cari orice pachet de dimensiuni considerabile, cumpărăturile de la supermarket sau chiar pe tine atunci când ești obosit. Toate funcționează cu acumulatori și sunt gândite să își găsească stația de încărcare automat în caz că rămân fără energie.

Bine, de la Ford avem așteptări destul de mari, având în vedere că sistemul lor de conectare Sync, funcționează din ce în ce mai bine pe ultimele automobile lansate.