Noile Google Nexus sunt de la LG, Huawei și Asus. Ce trebuie să știi.

Toamna se numără bobocii. Cei pe care îi duci la prima lor zi de școală sau la grădiniță. Toamna încep proiecte noi la serviciu sau acasă, și tot toamna, producătorii vin pe piață cu noi dispozitive și încearcă să îți atragă atenția cu ele.

Toamna reprezintă un nou început și pentru Google care a prezentat cele mai noi produse și servicii ale sale. Cred că este cea mai simplă și eficientă prezentare pe care am văzut-o. Rapidă, succintă și la obiect. Evenimentul a fost cu precădere tehnic dar totuși simplu și pe înțelesul tuturor. Știm că nu aveți 80 de minute de pierdut așa că, mai jos avem pe scurt toate noutățile anunțate de companie.

Un element care trebuie menționat este că toate dispozitivele lansate, mai exact Nexus 5X, Nexus 6P și Pixel C rulează cel mai nou sistem de operare de la Google, Android 6.0 Marshmallow. Vine cu o serie de funcții interesante pe care le vom prezenta în curând și noi, imediat ce avem un dispozitiv.

Google_Nexus_6P_cavaleria

Google Nexus 6P

Denumirea sa vine probabil de la ecranul de aproape 6 inci și de la faptul că este cel mai performant produs al companiei.

Este un dispozitiv produs de Huawei, cu o carcasă din aluminiu de tip unibody și o grosime de 7.3 mm. Ecranul are 5.7 inci, protecție Gorilla Glass 4 și o rezoluție QHD – 2560×1440 pixeli, la fel ca un monitor de 27 de inci de generație nouă.

Are o configurație de top, întâlnită în smartphone-uri ca Xperia Z5, LG G4 și altele. Mai exact un procesor Snapdragon 810 cu 8 nuclee și un GPU Adreno 430. Sigur, și 3 GB memorie RAM.

La capitolul stocare avem 32, 64 sau 128 GB. Nu, nu există slot pentru card microSD. E destul de greu, 178 grame, însă asta probabil și din cauza bateriei de 3450 mAh. Acest lucru sugerează că vom avea cel puțin o zi de autonomie chiar și la o utilizare intensă.

Mai mult, are toți senzorii posibili, mai puțin cel de infraroșu. Pe spate se află și un cititor de amprentă pentru securizarea telefonului.

Camera este de 12 Megapixeli cu focalizare laser și o dimensiune destul de mare a pixelilor, 1.55 microni. Prin comparație pixelii camerei lui Galaxy S6 are 1.12 microni. Camera frontală are 8 Megapixeli și filmează doar 720p… Nu înțeleg limitările astea chiar de prost gust. De ce nu 1080p sau puțin mai sus, dacă ai totuși un display cu densitate mare și suficientă putere de procesare.

Încărcarea se face prin micro USB Type-C, conectorul reversibil și inteligent despre care am discutat puțin mai pe larg aici.

Nexus 6P va avea un preț de 499 dolari pentru 32 GB, 549 dolari pentru 64 GB și respectiv 649 dolari pentru 128 GB.

Google_Nexus_5X_cavaleria

Google Nexus 5X

În cazul lui Nexus 5X numele său ne duce cu gândul la cel mai bine vândut și cel mai îndrăgit smartphone al companiei, Nexus 5. Este practic o versiune mult îmbunătățită a acestuia. Să vă spun și de ce.

Avem un ecran de 5.2 inci cu rezoluție 1080p. Ușor de ținut într-o singură mână și cu o densitate foarte bună a imaginii. Vine cu o protecție Gorilla Glass 3 și un procesor Snapdragon 808 cu 6 nuclee. Pentru procesarea grafică avem un Adreno 418. Ah, și doar 2 GB RAM. Mă așteptam la puțin mai mult dar asta e.

Nu mai este construit din aluminiu, și este produs tot de LG, la fel ca Nexus 5. Are și el senzor de amprentă și are aceeași cameră foto ca frățiorul mai mare, de 12 Megapixeli. Camera frontală este de doar 5 Megapixeli, și sper că nu e limitată la filmare VGA sau mai rău…

Încărcarea bateriei se face tot prin micro USB Type-C iar autonomia este tot de o zi de utilizare intensă. Aici avem desigur o baterie mai mică, de 2700 mAh.

Dacă era vorba de un produs lansat de altă companie aș fi spus că acesta va fi cel mai bine vândut. Nu cred că e chiar așa. Utilizatorii de dispozitive Nexus își doresc performanță și probabil vor alege Nexus 6P.

Nexus 5X va avea un preț de 370 dolari pentru cel de 16 GB și 429 dolari pentru cel de 32 GB.

Google_Pixel_C_cavaleria

Google Pixel C

Probabil că nu știați însă Google are de câțiva ani o serie de laptop-uri/netbook-uri numite ChromeBook. Ultima versiune se numește Chromebook Pixel și este o variantă premium ce rulează ca sistem de operare doar Google Chrome.

Pixel C este o tabletă cu un design foarte asemănător cu Microsoft Surface care rulează însă Android, din fericire. Ultima versiune de Android desigur, Marshmallow. C-ul vine de la convertibil. Mai exact, separat, poate fi achiziționată o tastatură prin Bluetooth. Sigur, aceasta costă doar o mână și un picior, adică 149 de dolari.

Tableta are o diagonală de 10.2 inci, 2560×1440 pixeli rezoluție și este propulsată de un procesor Nvidia Tegra X1. Are de asemenea cel mai puternic procesor grafic la ora actuală, unul pe care va funcționa orice joc, chiar și la rezoluția mare a tabletei.

Se încarcă desigur tot prin USB Type-C și vestea bună este că va primi update-uri de software odată la 6 săptămâni. Asta poate însemna două lucruri: ori nu funcționează prea bine acum, ori va fi îmbunătățită constant. Ori amândouă.

Tastatura îmi place cel mai mult. Este solidă, rigidă, se conectează prin Bluetooth la tabletă și se atașează de ea cu niște magneți foarte puternici. Ba chiar se și încarcă wireless, tot de la tabletă. 10 minute e suficient pentru o zi întreagă de utilizare. Am scăpat măcar de o grijă.

Tableta Pixel C va costa 499 dolari cea de 32 GB și 599 dolari cea cu 64 GB. Nu știm nimic de vreo versiune cu LTE. momentan doar WiFi.

Google_Chromecast_cavaleria

Google Chromecast și Chromecast Audio

Alte două nou gadget-uri de la Google sunt cele două versiuni de Chromecast. Mai colorat, mai rotund dar și mai performant.

Primul este o nouă versiune de Chromecast pe care o conectezi prin HDMI direct la TV sau monitor. Vine chiar și cu un cablu scurt inclus iar acesta se agață de spatele dispozitivului tot cu un magnet. Ca să nu se agațe de ceva prin rucsac. E mult mai deștept ca versiunea anterioară iar îmbunătățirea majoră s-a făcut la capitolul WiFi. Suportă dual band pe 2.4 și 5 GHz și poate face streaming la video de înaltă calitate.

Pe scurt, îl conectezi la TV sau la monitor prin HDMi, la o sursă de curent prin portul microUSB și trimiți pe ecranul mare orice vrei. Filme, muzică, fotografii și chiar și jocuri. Mai mult, acum poți folosi telefonul doar ca un controller, da, chiar dacă ai și un iPhone. Îl poți folosi chiar și cun laptop Apple sau cu Windows. Merge cu o mulțime de servicii de streaming video on demand și chiar poți face pe telefon orice în timp ce familia vizionează un film.

E la fel de ieftin. 35 de dolari, punct. Nu se vinde oficial la noi, punct.

Google_Chromecast_Audio_cavaleria

Al doilea, Chromecast Audio, e doar pentru muzică. În loc de HDMI are un cablu jack de 3.5 mm dar e compatibil și cu clasicele porturi RCA sau chiar și cu dispozitivele cu ieșire optică pentru sunet. Pe acesta îl conectezi ori la boxele tale la care ții foarte mult sau la receiver-ul HiFi, oricare ar fi acela. Acum ai transformat orice sistem audio la unul conectat la internet. Faci totul de pe telefonul tău, indiferent dacă ai unul cu Android sau un iPhone.

Este și el compatibil cu multe servicii de streaming, chiar și cu Deezer, și la fel ca și Chromecast-ul clasic, poți folosi telefonul pentru orice altceva în timp ce asculți muzică. Partea frumoasă este că semnalul se transmite prin Wireless și nu prin Bluetooth, așa că nu vei fi deranjat de notificări în timp ce asculți piesele preferate.

E la fel de ieftin. 35 de dolari, punct. Nu se vinde oficial la noi, punct.