Telefoanele de tăvăleală – #noultrend

Telefoanele de tăvăleală sunt noul trend. Samsung nu mai intră la această categorie pentru că Galaxy S6 nu mai e rezistent la apă. Am văzut din ce în ce mai mulți producători ce au adus la târg telefoane care nu se rușinează dacă le iei cu tine pe șantier. Sau le scapi de la etajul 3, sau faci o baie cu el că nu vrei să închei conversația cu noua cucerire. Recunoaște, vorbești mai mult la telefon ca două fete de liceu.

Kyocera

Ai putea să alegi din prima un telefon cu o carcasă rezistentă. Cu touchscreen sau fără, cu 3G, 4G sau fără, cu clapetă sau fără. Ce, credeați că au dispărut telefoanele cu clapetă? Unele companii le produc doar pentru Statele Unite.

Aici ai producători precum CAT sau Kyocera care dețin un segment de smartphone-uri destinat condițiilor de lucru mai solicitante. Adică pentru șantier. Pentru ei e și mai simplu, atunci când vând un astfel de produs o fac direct către o firmă de construcții, direct la container, sau prind câte un contract cu organizațiile guvernamentale.

Clipboard01

Kyocera are o gamă destul de largă de telefoane de acest tip, de la cele cu clapetă la smartphone-uri rezistente. Planul lor este să intre în Europa vizând țările mari precum Franța și Germania. CAT este omniprezent pe la astfel de târguri și are destui distribuitori care aduc la comandă produse de acest gen.

Nu sunt exagerat de multe standuri pe aici, la MWC 2015, cu astfel de telefoane, însă sunt mai multe ca anul trecut. Iar asta spune ceva. În primul rând producătorii se orientează către consumatorii direcți, cu prețuri mai mici decât dacă le-ar vinde unei companii, iar aceștia din urmă sunt din ce în ce mai grijulii cu telefoanele lor din ce în ce mai sensibile.

Galaxy S6 de exemplu, sau iPhone 6. Ambele sunt construite din metal și sticlă, o combinație deloc flexibilă și foarte sensibilă. Mulți utilizatori își vor lua o carcasă de protecție imediat ce au cumpărat smartphone-ul. Unul din motive poate fi și faptul că orice operator sau magazin de telefoane impune un target pe accesorii către angajații săi. Profitul e mare pe acestea, iar decizia de cumpărare se face rapid pentru că sunt ieftine în comparație cu telefonul.

Otterbox

Sunt o mulțime de carcase gen Otterbox sau Incipio care promit rezistență la scufundări la o adâncime de 30 metri sau rezistență la căzături de la 10 metri. Toate au același scop, să îți protejeze în primul rând smartphone-ul de orice întâmplări nefericite. E drept, majoritatea chiar fac asta, însă de la un smartphone de 6 mm grosime și cu o greutate de 100 de grame ajungi la o cărămiduță de 200 grame și cel puțin 10 mm grosime. Asta dacă vrei să îl arunci de la etaj.

Pe lângă acestea mai există și foliile de ecran după care toată lumea e înnebunită. Să îi punem toți folie ca să protejăm ecranul de zgârieturi. Funcționează, însă doar la smartphone-urile ieftine unde touchscreen-un este din policarbonat sau vreo sticlă de proastă calitate. Dacă telefonul tău are Gorilla Glass pe ecran, atunci fii sigur că e mai rezistent la zgârieturi decât capacul din spate.

PanzerGlass

PanzerGlass este o companie care produce folii de protecție pentru ecrane de smartphone sau tablete. Sunt compatibile cu peste 100 de modele și poți să dai în ele cu ciocanul, la propriu. Asta doar ca să își facă înțeles mesajul. Trebuie să ții cont însă că sunt multe situații în care ecranul se sparge foarte ușor dacă telefonul cade pe un colț. Sau atunci când te așezi pe el. Folia de la PanzerGlass nu te va ajuta în aceste situații.

Așadar, tu ce ai alege? Un telefon foarte rezistent din fabrică sau o carcasă specială pentru cel pe care îl deții acum? Pentru că sincer, mie mi se pare puțin ciudat să îți iei un telefon foarte frumos și elegant de genul unui iPhone 6, HTC One M9 sau Galaxy S6 și S6 Edge, doar pentru a îl îngropa în milimetri de cauciuc și metal, ca să nu se zgârie.

Nici cu foliile nu sunt de acord. Scoate și tu cheile din buzunarul ăla și folosește-l doar pentru telefon. Unde mai pui că ecranul unui smartphone este cel mai rezistent element al său, la zgârieturi desigur.

Oricum ar fi pusă problema, aceste accesorii există și îți vor atrage tot timpul atenția. Fie că e vorba doar de o ramă de protecție sau o carcasă subțire din plastic ce acoperă discret spatele telefonului, ori cele mai performante năzdrăvănii din care poți să dai drumul telefonului în lac, niciodată nu vei ști ce să alegi. Ba mai mult, probabil vei cumpăra una sau două, sau chiar trei carcase diferite până când vei renunța la toate pentru că strică aspectul general al telefonului. Iar apoi vei tremura cu gândul la zgârietura de pe spate, din prima zi de când ai renunțat la carcasa de protecție…