Salutare și bine te-am regăsit la un nou video cu noutățile Apple din această primăvară.

Pe 22 iunie a început Worldwide Developers Conference cu una dintre cele mai spectaculoase lansări din mediul online din această perioadă. Evenimentul durează cinci zile și este dedicat dezvoltatorilor de aplicații și servicii iar ce am văzut zilele trecute a fost o privire spre viitorul produselor Apple. 

Avem un nou sistem de operare pentru iPhone, iOS 14 care aduce widgeturi, noi modalități de organizare, notificări și posibilitatea de a ascunde orice aplicație de pe ecranele principale. Ah, și poți să vezi un video în fereastră în timp ce scrii pe messenger, picture-in-picture într-o română aproximativă.

Apple a anunțat și faptul că vor folosi în curând procesoare proprii chiar și pentru laptop-urile lor, la fel cum fac acum pentru iPhone și iPad. Vă explic mai în detaliu ce înseamnă asta pentru Apple, pentru industrie și pentru intel în clipul de la finalul săptămânii.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Apasă pe abonare ca să primești notificarea când îl vom publica :) Și vezi și secțiunea dedicată pentru membrii noștri care au acces la mai multe live-uri și la clipuri în avans. Le mulțumim membrilor noștri pentru susținere!

Să începem cu iOS 14, următoarea versiune compatibilă cu toate iPhone-urile de la primul SE și 6S până acum. Dacă va funcționa la fel de bine pe un telefon de acum cinci ano garantez, însă îl vei putea instala și testa în curând chiar și tu.

Widget-urile sunt cea mai interesantă opțiune din iOS 14. Le poți pune și pe ecranul principal, le poți dimensiona și chiar trece dintr-unul în altul în aceeași fereastră. Similar cu bannerele de pe un site de accesorii pentru telefoane cum este GSMNET.RO.

Da, widget-urile sunt utile, însă mănâncă și ceva baterie și performanță așa că vom vedea cum funcționează pe iPhone-urile mai vechi.

Simți deja ironia în vocea mea și deși eu cred că este justificată, voi lăsa deoparte dragostea declarată față de Android și o să vă aduc aminte că nu contează cine vine primul cu o idee ci acela care o face mai bine, iar aici s-ar putea să câștige Apple.

Widget-urile și sistemul de ferestre multiple pe un ecran de telefon mobil nu sunt tot timpul cea mai bună idee. În funcție de implementare, de producător și de versiunea sistemului de operare pe Android pot apărea bătăi de cap. Unele widget-uri nu își fac refresh în timp real și trebuie să umbli pe la setări.

Pe iOS sistemul este mult mai închis, mai bine verificat de către dezvoltatori și mai ușor de implementat. Widget-urile vor fi mai bine verificate și cel mai probabil vor funcționa mai bine.

Librăria de aplicații poate fi reorganizată după bunul tău plac sau chiar automat, acestea pot fi ascunse, mutate pe ecran sau integrate în foldere pe un alt ecran, ca să nu le vezi deloc în meniul telefonului. Mai curat, mai frumos, mai rapid.

Pe iOS 14 o să te poți uita la un video într-o fereastră în timp ce vorbești pe messenger.. Da, știu, din nou sunt ironic, este o funcție pe Android de prea multă vreme dar hei, din nou, Apple o face mai bine. Pe Android e enervantă fereastra mai ales că intră în conflict cu gesturile de pe versiunea a 10-a.

Siri e mai mic, mai cuminte și vine și ea, sau el, peste aplicații. Ciudat că nu poți atribui sexul unui computer. Laptop pare masculin, tabletă pare feminin…

Dictare, mult mai multe comenzi și poate oferi răspunsuri directe, la unele lucruri. Nu îți mai deschide doar pagini de internet cu rezultate similare.

Poate să traducă cuvânt cu cuvânt, aproape în timp real, exact ca Google Translate. Ba chiar avem și aplicație dedicată pentru traduceri dar momentan sunt doar câteva limbi introduse. Serios acum, asta e cea mai veche funcție a lui Google Translate care funcționează deja impecabil de mai bine de cinci ani. Nu cred că Apple ar trebui să se laude cu asta dar hey, din nou, poate Siri o face mai bine.

Partea de mesagerie a primit acum thread-uri, fire de conversație. Poți ascunde elemente din conversație, poți face mențiuni într-un grup pentru a îi notifica pe colegi sau prieteni când mesajul este important pentru ei. De asemenea poți pin-ui în partea de sus a listei de conversații persoanele cu care vorbești cel mai des și mai mult. Naiss, vreau și eu la WhatsApp, vă rog.. Eram ironic din nou.

Apple Maps este mai bun, mai răspândit și în alte țări, mai puțin la noi și știe să te plimbe cu bicicleta și cu mașina electrică. Ultima parte e chiar o idee bună, îi spui ce mașină ai, și dacă ai CarPlay pe ea va ști și câtă baterie mai ai și unde poți să o încarci mai repede în funcție de model.

Apropo de mașină, o să poți să îți deschizi mașina cu iPhone-ul, dacă mașina ta știe deja să facă asta de pe un alt telefon. Drăguț, dacă tot pierzi sistemul de plată, de comunicare, hai să fie și chile de la mașină acolo. Bine, e mai sigur decât ți-ai putea imagina și poți să replici comanda pe un alt iPhone.

Nici Apple Watch OS nu a fost neglijat, e mai deștept și știe să îți numerele secundele în care te speli pe mâini. O funcție poate prea simplă dar cu siguranță utilă. Nu, nu sunt ironic deloc aici.

Altă noutate este noua versiune de Mac OSX, Big Sur. Icoane și meniuri noi, totul mai rotunjit mai prietenos și mai apropiat de iPad OS. Da, trebuie să semene din ce în ce mai mult unul cu celălalt pentru că acolo se îndreaptă Apple, către un sistem de operare unificat.

Apple spune că este cel mai mare upgrade al sistemului de operare de când a fost lansat acesta, acum vreo 15 ani. Așa este, am ajuns acum la versiunea a 11-a. Nu știm însă cât de bine va merge pe un iMac sau MacBook Air de acum 4-5 ani dar vom testa.

De accea au anunțat că își construiesc propriul procesor, dar despre asta vorbim în câteva zile într-un clip dedicat. 

Asta este, acestea sunt noutățile, până acum de la WWDC dar sigur mai urmează ceva interesant până la finalul săptămânii. Ne revedem data viitoare cu un nou clip pe Cavaleria.ro. Până atunci, stay safe.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.