Microsoft Surface Studio – Da, e cel mai frumos computer!

Știți și voi însă, frumusețea e subiectivă. Pe de altă parte, Microsoft Surface Studio nu pare a fi genul de produs pe care ori îl iubești, ori îl detești. E undeva spre prima categorie.

microsoft_surface_studio_cavaleria

O tabletă de 28 de inci!

Cam acesta este pe scurt acest Surface Studio. E un computer All-In-One cu performanțe bune, bine, decente și cu un ecran imens cu touch. Ca să scăpăm de cifre, vine cu un procesor i5 sau i7, o placă video de laptop GTX965M sau 980M și până la 32 GB RAM și 2 TB de stocare. În rest, Wireless, Bluetooth, porturi USB cât cuprinde, cititor de carduri SD și tot ce îi mai trebuie unui computer. Sau unei tablete de 28 de inci.

Ecranul este superb. 4500×3000 de pixeli este o rezoluție atipică însă se apropie de acei 220 ppi pe care Apple îi intitulează retina. Și sunt de acord, sunt suficienți pentru a nu îi obsserva sau a nu fi deranjanți.

Din punct de vedere design au dat lovitura. Toată electronica se află în baza monitorului iar ecranul este la fel de subțire ca un smartphone din 2014. Bravo! Iar acea balama ce permite monitorului să fie așezat aproape orizontal, similar cu o planșă de desen e cireașa de pe tort. Clipul de mai jos ilustrează tot ce aș vrea eu să descriu. Da, știu, clipul seamănă cu cele de la Apple. Și tastatura, și mouse-ul, și Pen-ul. Cui îi pasă?

Da, vine cu tastatură, mouse wireless și cu acel Surface Dial pe care îl poți pune direct pe ecran pentru o interacțiune mai deșteaptă cu el. Tot acest pachet vine la modestul preț de minimum 2999 dolari. Transformați voi în Euro + TVA. Nu este așadar un produs pentru toată lumea, doar pentru artiști.

Pentru profesioniști!?

Ei spun că da. Și mai ales pentru creatorii de conținut, artiști, și oricine își permite.

”E gândit să transforme modul în care lucrezi!” Așa spun ei, de aceea am pus ghilimele. Chiar dacă un produs este gândit să transforme modul în care lucrezi nu înseamnă că o va face. De la o anumită vârstă apare un element numit ”inerție”. Cu cât ești mai în vârstă cu cât aceasta e mai mare. Inerția la schimbare este cea mai mare. Un profesionist este un om cu experiență, experiență dobândită în timp… înțelegeți unde vreau să ajung.

Îmi vine greu să cred că un profesionist ce folosește o tabletă Wacom de exemplu, și care are mișcări cât mai reduse ale mâinii, mai mult din încheietură, va vrea să dea din mâini pe ecranul mare al lui Surface Studio. Cel puțin nu pentru Photoshop, Illustrator sau alte programe pe care le stăpânește deja probabil destul de bine, și pentru care și-a creat un milion de scurtături pe tastatură sau pe tableta grafică.

Hai să nu fiu rău până la capăt. Să spunem că e pentru cei care încep acum să ”creeze”. Este un produs premium care încearcă să revoluționeze puțin modul în care au fost privite All-In-One-urile până acum. Toate înafară de iMac-urile de la Apple. Majoritatea celor pe Windows aveau ca destinație un birou sau o măsuță îngustă undeva între bucătărie și sufragerie. Un dispozitiv mai mult pentru Skype și pentru navigat pe internet care să nu ocupe atât de mult spațiu.

În concluzie?

Îmi place. Și cum arată și ce promite. Și vreau să îl văd. Cât mai repede sper eu, nu înainte de următorul eveniment Microsoft de anul viitor. Știm cu toții cât de greu ajung produsele ”fizice” de la Microsoft la noi, din moment ce ele oficial nu se importă. Cam asta este, suntem o țară mică și interesele lor sunt altele.

Aș mai putea să vorbesc despre noul Surface Book, însă acesta este doar un refresh destul de mic față de generația anterioară. Dacă nu știți despre care vorbesc, e un review complet al acestuia aici: REVIEW Surface Book.