Made in China, nu ne sunați dacă se strică ceva

Made in China, asta scrie pe aproape toate telefoanele din ziua de astăzi. Nu e un lucru rău, chiar deloc. Pentru că știm că majoritatea sunt supravegheate de o companie cu renume precum HTC, Samsung sau chiar Apple. Când ai un brand renumit pe dispozitivele pe care le vinzi nu îți permiți să lași garda jos. Orice scăpare te costă. Ce se întâmplă atunci când discuția se poartă altfel?

„Bună ziua, suntem producători de telefoane din China. Producem multe tipuri de telefoane, ca Apple, Samsung, HTC. De care doriți?”

Cam așa sună introducerea unuia din reprezentanții unui stand cu telefoane de la MWC. Erau producători, probabil, și îți vindeau pe față copii ale celor mai cunoscute telefoane ca HTC One M7, Galaxy S4, Galaxy Note 3 și iPhone 5 sau 5S. Arătau la fel pe exterior, materiale de bună calitate, finisaje bine lucrate, ce mai, o copie aproape perfectă. Dacă nu ar fi software-ul.

Acceptă comandă de minim 1000 de bucăți, plata în avans. Cu garanția te descurci tu. Primești 10 telefoane în plus la 1000 ca să îți acoperi stocul cu probleme. Asta presupunând că toate cele 1000 de bucăți funcționează perfect. Dacă iei 10.000 ai 200 de bucăți gratis… Super ofertă.

Telefoane_ChinezestiPe toate telefoanele lor meniurile sunt la fel, seamănă al naibii de mult cu iOS-ul, unele se mișcă surprinzător de bine și chiar și ecranele sunt destul de calitative. Nu știe nimeni ce se ascunde înăuntru, ce procesoare, dacă cei 64 GB de memorie sunt reali sau dacă chiar ține bateria mai mult de o zi.

Trebuie să le aprinzi și să pui mâna pe ele ca să îți dai seama că sunt copii, mai mult sau mai puțin reușite. Din acest motiv cei care le țin la standuri le țin cu ecranul stins pe majoritatea din ele. Nu pentru că ar vrea să te păcălească și să le vândă ca pe un Samsung sau HTC, ci ca să nu observi câ nu se ridică la standardul de calitate cerut de europeni.

Telefoane_Chinezesti1Plecând de la copii de iPhone 4 și 5, 6-le probabil bate prea mult la ochi de nu l-am văzut pe acolo, copii de Apple Watch cu un sistem de operare necunoscut, chinezii nu au nici o limită la copiile pe care le aduc pe piață. Vezi în dreapta jos, ultimul ceas, cel de dedesubt, un mic Apple Watch. Mai spre stânga poți observa ceva Galaxy Gear 2 în mai multe variante de culori.

Mai mult, se copiază pe ei înșiși, sau mai degrabă companii cu originea din aceeași țară. Oppo este doar unul din exemple cu N1 și Find 7. Desigur, Oppon N1 varianta chinezească nu are o cameră automată ci trebuie mutată manual de pe o parte pe alta a telefonului.

Nomu-Z6Există și modele să spunem mai originale, care sunt vândute sub un brand chinezesc cum este Nomu, telefonul rezistent la apă, o copie destul de apropiată de smartphone-urile CAT. Pe specificațiile lui scrie că are certificare IP68 adică rezistă la cel mult 3 metri sub apă timp de maxim 1 oră. Nu m-aș încrede atât de mult în ce spun chinezii. Probabil că scoate bule de aer în primele 5 minute de ținut sub apă. La praf nu știu cum rezistă, era destul de curat pe acolo, la ei în stand. Cert este că nu se vor opri aici.

 

Telefonul_Card_CreditInteresant mai este telefonul sub formă de card de credit, o jucărie utilă cu 2G și autonomie în standby de câteva săptămâni. Nici nu cere mult, e un telefon și atât, chiar și agenda e limitată la cea de pe cartela SIM. Are sonerii polifonice, butoane mari, fizice nu tactile, și cu siguranță nu se sparge dacă îl scapi pe jos la cele 45 de grame ale sale. E chiar mai ieftin decât un card de credit la doar 10 euro. Și nici nu vine cu promisiuni de datorii la 45 de zile.

 

 

FreetelUite, copii reușite după HTC One M7 sau M8 care rulează Android 4.4.4 sau Windows Phone 8.1. Promit și update-uri la cele mai noi versiuni de soft și ne avertizează din start că sunt ceva mai scumpe. Ah, stai, ăsta era unul din cele două stand-uri ale japonezilor. Se lăudau cu produse Made in Japan, mergând exact la sufletul celor care încă trăiesc pe mentalitatea că ce e produs în China e de proastă calitate. Cam 80% din toți consumatorii de altfel.

Așa cum era de așteptat, unul dintre ele nu se aprinde, e acolo doar pentru a demonstra „avansul tehnologic” al producătorului Freetel.

Unii dintre producători se feresc de poze ca de… nu mai zic cine. Ei sunt acolo să vândă câteva mii de bucăți vreunui magazin sau brand care importă astfel de telefoane. Nu au venit să își creeze o imagine ori să își facă publicitate. Cum află că ești de la presă cum schimbă subiectul și nu îți mai dau detalii. Unii mai dezghețați te pun la lucru. Să le dai eventual ceva numere de telefon ale vreunui importator de la tine din țară. Sau să îi pui în legătură cu cineva care vrea să comande un container. Unul insista atât de mult și mă momea cu „un vârf de gamă” de la ei din stand, doar să îi dau contactele unui importator.

Cam acesta este peisajul din stand-ul chinezilor de la MWC15. La fel se întâmplă în fiecare an și chiar și la alte evenimente precum IFA. Sigur, găsești și o grămadă de drăcovenii interesante, carcase și suporți de telefoane de tot felul, stick-uri, controllere sau folii de ecran, care la finalul târgului se vând la jumătate de preț față de cel afișat. Chinezii vor să se întoarcă liniștiți acasă fără să mai plătească bagaj de cală, eventual să își scoată costurile pe bilet și să dea năvală în duty-free-urile din aeroport.

Ați fi uimiți câte parfumuri și câte sticle de whisky, sau whiskey, pot căra înapoi la ei în țară. Dacă nu știi diferența vezi în linkul de mai devreme. :)