Cum te ajută Google Now on Tap

În decursul ultimilor ani, Google a văzut o scădere semnificativă a principalului său produs: Căutarea. Aplicațiile de mobil sunt responsabile aici, mai exact ecosistemul lor care îi face pe utilizatori să interacționeze mai mult în cadrul acestora, fără să aibă nevoie de alte servicii. Google Now este o interfață ce poate fi instalată pe orice dispozitiv cu Android și oferă o mulțime de informații în baza a ceea ce cauți prin motorul lor de căutare, sau a calendarului ori a email-urilor primite. Sigur, toate aceste servicii trebuie să fie de la Google pentru a putea trimite informații către Google Now.

Eu îl folosesc de ceva vreme, și integrează cu succes Google Maps, Gmail, YouTube și alte servicii. Ca mine sunt însă puțini. Nu toată lumea îl are activat și configurat, și puțini știu de utilitatea acestuia.

Google Now on Tap

Este un fel de asistent ce poate rula pe orice smartphone cu Android, și îți poate oferi informații de orice fel, în funcție de aplicația pe care o ai deschisă. Nu mai stă adormit în ecranul din stânga ci este prezent mai tot timpul, în browser, în player-ul de muzică, și în multe alte aplicații. Este, sau mai bine spus, va fi integrat complet în sistemul de operare. Va vedea și va auzi în permanență tot ce faci pe smartphone, și la nevoie, îți va oferi informații legate de acea activitate.

Partea cea mai interesantă este că dezvoltatorii de aplicații nu vor trebui să facă nici o modificare pentru a suporta acest serviciu. Va fi activ atât pentru aplicațiile noi cât și pentru cele lansate acum câțiva ani. Momentan sistemele de operare mobile au un set de reguli în baza cărora se decide cum comunică aplicațiile între ele. Cele mai des întâlnite sunt cele de autentificare. Astfel, dacă ai mai multe aplicații Google sau chiar Facebook instalate, este suficient să te loghezi într-una singură, celelalte fiind și ele active. Acestea sunt niște reguli impuse de Google. Pe viitor însă, dezvoltatorii de aplicații nu vor mai trebui să își bată capul cu astfel de integrări, și aplicațiile create de ei pot comunica liber între ele.

Google Now on Tap va fi această legătură și abia aștept acel moment.

Doar pentru Android

Sigur, tehnologia are limitările sale. Aceste limitări sunt impuse de altfel de platforma pe care aceste servicii sunt construite. Google Now on Tap folosește instrucțiuni de bază din ecosistemul Android și va fi disponibil doar pentru acele dispozitive ce rulează acest sistem de operare. Altfel spus, iPhone-ul sau iPad-ul nu vor rula niciodată acest serviciu. Apple va încerca cu siguranță o soluție similară de integrare, și cine știe, poate chiar va reuși să lanseze ceva odată cu iOS 9.

Demo-ul de mai jos spune multe, și chiar dacă acum este doar o demonstrație, reprezintă direcția în care se îndreaptă Google, serviciul fiind programat pentru lansare la începutul anului viitor.