De ce este atât de mare interesul pentru USB 3.1 sau USB-C?

Imaginează-ți că ajungi la bunicii care stau la țară sau la o mătușă îndepărtată și ai rămas fără baterie la telefon. Cum ar fi să știi că are cu siguranță o intrare USB? Altfel nu ar putea să își încarce telefonul ei, laptop-ul sau chiar camera foto. Ba chiar să fie compatibil cu laptopul și telefonul tău. Pare ceva de vis să te oprești oriunde și să îți încarci orice dispozitiv fără să mai cari după tine diverse încărcătoare, adaptoare și diferite cabluri. Ei bine nu e chiar un vis, ci mai degrabă o realitate îndepărtată care va veni odată cu adopția generală a noului standard USB 3.1.

Ce este USB?

Din punct de vedere tehnic, USB vine de la Universal Serial Bus. Acesta este un standard dezvoltat în anii 90 pentru a defini cablurile, conectorii și comunicarea între computere și dispozitive. Pe scurt, prin USB poți transfera date, încărca telefonul sau tableta și poți transmite chiar semnal video, mai lent așa. Cel puțin asta puteai face cu USB 2.0. USB 3.0 a venit ca o gură de aer proaspăt din punct de vedere al vitezei. Merge de cel puțin cinci ori mai repede, prin comparație cu USB 2.0 unde erai limitat la 20-25 MB/s. USB 3.0 ajunge lejer și la 100 MB/s. Poți încărca și tablete mai mari, sau telefoanele mai repede. USB 2.0 avea 0.5 Ah, USB 3.0 are, teoretic, 1.5 Ah.

USB3A mai rămas o problemă, una pe care o cunoaștem cu toții foarte bine și ține doar de comoditate. Aceea că USB-ul are două poziții. Trebuie să îl întorci de câteva ori ca să nimerești portul.

De multe ori îți dai seama că era bine prima poziție însă asta nu contează.

Situația se repetă la nesfârșit, oricâtă experiență ai avea, cu toate că în general, porturile USB au aceeași poziție pe laptop-uri. Ba chiar și pe PC-uri se folosește o singură orientare.

Tipuri de conectori USB

Conectori_USBO altă situație care se rezolvă cu introducerea noului standard o reprezintă multitudinea de conectori pentru fiecare tip de dispozitiv în parte. Avem un conector pentru telefoane, unul pentru camere foto, unul pentru HDD-uri rapide, unul pentru imprimante și multe alte derivații în funcție de ideile producătorului.

Nu ar fi frumos să avem un singur cablu? Mai ales că știe să facă de toate? Ei bine, o să avem, dar mai durează. La fel ca orice standard e nevoie de ani de zile pentru ca acesta să fie implementat de toți producătorii de dispozitive. Momentan ne mulțumim cu adaptoare. Vorbim și de astea în scurt timp.

USB-C, USB Type C sau USB 3.1

USB-CUSB 3.1, USB-C sau USB Type C înseamnă același lucru. Pentru moment. Apple are o pasiune selectă de a redenumi tehnologiile și pe bună dreptate, de multe ori este primul care le implementează. Totuși, nu trebuie să trăim într-o confuzie selectă, impusă de producătorul care ne pune pe masă laptopul pe care lucrăm.

E bine să cunoaștem diferențele sau asemănările unor tehnologii nu pentru viitoarele discuții cu prietenii ci pentru acel moment în care trebuie să le punem în aplicare.

USB 3.1 face referire la standard, iar USB-C la tipul de conector. Trebuie să insistăm pe ideea că este un standard universal și nu doar unul proprietar Apple cum se tem unii. Conectorul va fi regăsit pe orice dispozitiv portabil, în câțiva ani. Smartphone-ul, tableta, și chiar și laptop-ul vor deține acest port, atât pentru transfer de date cât și pentru imagine sau încărcare.

Acest conector permite:

  • Încărcarea dispozitivelor de până la 100W. Adică aproape orice, chiar și un laptop. Excepție fac laptopurile mari de gaming.
  • Transferul fișierelor cu până la 1GB/s. Sigur, viteza este la nivel teoretic, însă dacă dispozitivul extern este un SSD se poate ajunge la 500 MB/s.
  • Transferul de semnal video 4K sau semnal către mai multe monitoare. Nu este exclus să vedem monitoare care se alimentează și afișează imaginea cu un singur cablu USB-C.
  • Conectorul este reversibil adică poate fi introdus în oricare din cele două poziții.

Când și unde vom vedea USB-C?

Faptul că Apple a introdus un singur astfel de conector, unicul de altfel, pe noul MacBook, implică dorința de a folosi acest port și pe viitor. Posibil atât pe următoarele generații de laptop-uri cât și pe smartphone sau tablete. Ceilalți producători de smartphone-uri sunt pregătiți să implementeze și ei acest conector odată ce se popularizează. Mai sunt și alte laptop-uri care dețin deja USB-C, un model de la MSI, chiar și o placă de bază, Dell are un laptop cu USB-C, chiar și noul Chromebook încorporează această conexiune. Există HDD-uri externe LaCie și stick-uri USB SanDisk care vin cu USB-C. Sunt produse deja lansate, prezente pe piață, nu vorbim de proiecte de viitor.

Până una alta suntem nevoiți să folosim adaptoare. De tot felul. MacBook-ul va arăta probabil ca o caracatiță cu adaptorul pentru încărcare și conexiune la portul USB normal.