Cum să ai grijă de echipamentul foto pe timp de iarnă

Este iarnă și sunt sigur că dacă ai deja în sânge pasiunea pentru fotografie nu vei ezita să ieși din casă pentru a surprinde câteva cadre frumoase. Dacă nu te-ai gândit până acum ar trebui să o faci. Portretele făcute pe această vreme sunt superbe. Lumina se reflectă în zăpadă și ai condiții mai bune decât în cel mai bine echipat studio foto. Un singur lucru stă în calea celor mai bune fotografii, frigul. Temperatura scăzută îți afectează direct aparatura foto cât și pe tine sau pe subiect. Iată câteva sfaturi care să te ajute în aceste sesiuni foto.

Îmbracă-te bine

Cel mai probabil vei renunța tu înaintea aparatului foto pentru că îți este prea frig. Îmbracă-te în straturi, și mai gros decât crezi că ai nevoie. Vei sta mult într-o poziție fixă și nu vei genera căldură prin efort. Ai nevoie în primul rând de o geacă și pantaloni rezistenți la vânt. Magazinele sportive știu ce să îți recomande. Nu uita de picioare, ghete călduroase cu talpa groasă și șosete groase. Pe acolo se instalează Moș Gerilă la tine în oase.

Dacă faci asta mai des, ți-ar fi de folos niște pachețele de încâlzit mâinile și picioarele. Le găsești tot în magazinele sportive și îți spun că vei avea sigur nevoie de ele dacă stai mai mult de o oră la fotografiat.

Fără glumă, ia-ți mănuși. Mulți dintre noi uităm de ele sau ne gândim că nu ne trebuie. Încearcă-le pe cele supranumite ”mittens”.  Sunt mănuși folosite des la snowboard și sunt mai călduroase pentru că degetele stau împreună. Cu siguranță te vei descurca să apeși butonul aparatului foto. Există chiar și mănuși speciale de acest tip, chiar în magazinele de fotografie.

Manusi_Snowboard

Baterii de rezervă

Bateriile au cel mai mult de suferit la temperaturi joase. Dacă în mod normal o baterie rezistă pentru 300 de cadre, la temperaturi de sub 0 grade te trezești că nu poți face nici 100 de poze cu ea. Ia mai multe și nu le ține în aparat sau în grip-ul auxiliar al acestuia, ci în buzunarele interioare ale gecii. Tot timpul. După ce ai schimbat bateria ”consumată” pune-o tot în buzunarul interior. După ce s-a încălzit vei realiza că mai ai la dispoziție jumătate din capacitatea acesteia.

Îți poți lua cu tine niște pliculețe de încălzit mâinile și să le ții într-un buzunar al genții foto împreună cu bateriile. Te pot ajuta foarte mult mai ales dacă ai o ședință foto prelungită în aer liber.

Protejează camera de condens

Condens_Apa_Camera_Foto

Mai bine spus, condensul ucide!. Umezeala generată de condens poate face scurt în aparat sau poate îngheța în interiorul obiectivului. La prima apăsare de buton se pot strica elementele constructive ale lentilei. Sunt mici și sensibile. Fiecare aparat are limitele lui. Unele nici nu ar trebui să fie scoase din casă iarna, altele rezistă și la -15 grade. Atunci când scoți aparatul din casă, nu îl porni imediat în frig. Lasă-l în mașină și apoi în portbagaj pentru a se acomoda treptat cu temperatura. La fel atunci când îl aduci în casă de la -10 grade.

Nu freca aparatul, bateria sau obiectivul între mâini și nu încerca să îl încălzești, mai mult rău faci. Dacă vezi că obiectivul se aburește, e momentul să te oprești. Desfă obiectivul, scoate bateria, și așteaptă să se usuce apa de pe el sau din el.

Dacă observi o întârziere mare a ecranului sau culori ciudate pe el înseamnă că nu rezistă la frig. Din nou, oprește-te și pune aparatul deoparte și revino cu el, gradual desigur, la o temperatură normală. 10-15 grade minim.

Ține în geanta foto câteva pachete din acelea mici de silicon pe care le găsești în cutia de pantofi, în gențile de piele sau în cutiile de electronice. Rolul lor este să absoarbă umezeala și exact asta vor face cu aparatul foto. Dacă ieși mai des la fotografiat iarna, atunci ar trebui să ai cu tine niște pungi care se pot sigila, în care să ții aceste pliculețe, și în care vei introduce camera foto înainte să o duci la căldură.

Silicon_Umezeala

Trepiedul metalic

Este o bătaie de cap. Dacă ai nevoie de el, asigură-te că are un burete de protecție pe picioarele sale sau ia unul din fibră de carbon. Știu, e mai scump, însă e mult mai ușor și te va salva de la accidente. Știi ce se întâmplă atunci când pui mâna pe o țeavă metalică la -10 grade nu? Dacă ai un trepied metalic îl poți izola cu burete pentru țevi. Se găsește la orice magazin de bricolaj și e chiar ieftin. Poți folosi în același scop și un scotch de protecție. E acela lat și de culoare gri închis. Îi se mai spune duct tape pentru că e suficient de rezistent încât să poată izola țevile de apă și va face o treabă bună în a ține departe metalul de mâinile tale pe timp de iarnă.

Geanta foto

Gândește-te la următorul lucru: afară e foarte frig! Chiar crezi că vei avea timp să cauți în geantă accesorii pentru bliț sau filtre pentru cameră? Ține ordine maximă în geanta foto și folosește una ce se poate compartimenta. De preferat una cu mult burete de protecție. La temperaturi joase, atât plasticul cât și sticla devin mai casante. Dacă urci pe munte cu aparatul foto trebuie protejat mai bine decât de obicei la șocuri. Ce vorbesc eu aici, tot timpul ar trebui să îl protejezi. Cel mai util este probabil un rucsac foto, la care accesul se face prin partea din spate. Astfel, nu îl poate deschide nimeni dacă îl ții în spate. Poate fi unul mai discret sau unul chiar sport. Nu contează, atâta timp cât îți place ție și îți protejează aparatura.

Cam atât despre aparatura foto la -10 grade. Dacă vrei să înveți mai multe fii pe fază, pregătim un articol cu sfaturi de fotografiere, tot pe timp de iarnă.