Ce trebuie să știi despre roaming, acum și în 2017

Într-o noapte răcoroasă de vară, de luni spre marți, 29-30 iunie, miniștrii de telecomunicații s-au întâlnit cu reprezentanții Parlamentului European, pentru a discuta, din nou, despre taxele de roaming și alte lucruri mai mărunte. Important este că au ajuns la o decizie pozitivă pentru noi, cei 503 milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

Stai! Nu te entuziasma prea tare. E vorba de politică și interese majore aici. Orice se anunță în politică, mai ales când e vorba de interese precum cele ale operatorilor de telefonie, va intra în vigoare la anul! Sau peste doi ani, în cazul de față. Mai exact pe 15 iunie 2017. Vorbesc aici despre anularea taxelor de roaming.

Până atunci se spune că ne vom bucura de reduceri de până la 75% la tarifele actuale pentru convorbiri și date. Depinde de operator, desigur, și de țările în care activează, și de politicile interne… of!

CE S-A DISCUTAT?

„După un dialog intens de 12 ore, care s-a încheiat pe 30 iunie 2015 la ora 02:20 am obținut o înțelegere care va anula taxele de roaming începând cu iunie 2017”, a spus Pilar Del Castillo, negociatorul principal al Parlamentului European. Adițional, începând din aprilie 2016 până la acea dată, europenii vor plăti de patru ori mai puține taxe de roaming în EU. Înțelegerea mai atinge și un subiect sensibil pe care îl vom discuta mai pe larg în cadrul unui alt articol, și anume Net Neutrality. Link către comunicatul oficial.

După data de 15 iunie 2017, se specifică așa: utilizatorul nu va plăti mai mult pentru apeluri de voce, mesaje text sau trafic de date atunci când este plecat în altă țară. Grecia de exemplu, dacă nu o să ai nevoie de pașaport pentru asta. Adică, dacă ai un abonament cu minute pe care îl plătești la tine în țară vei putea folosi acele minute și pentru a vorbi cu familia și prietenii atunci când ești în vacanță, în Germania.

Din 16 aprilie 2016 până pe 15 iunie 2017 – tariful maxim pentru apeluri va fi de cinci eurocenți iar mesajele text, SMS, vor costa doar doi eurocenți. Traficul de date va fi taxat cu cinci eurocenți/MB. Ca să înțelegeți mai ușor, mai jos este un tabel cu tarifele actuale ale operatorilor noștri, și cele ce urmează a fi implementate peste unul și respectiv doi ani.

Există o clauză ce se referă la abuzul de trafic de date și voce după implementarea ei în 2017, ce face referire la termenul de „Permanent Roaming”. Cel mai probabil va exista o durată limită de 30 de zile continue în care poți folosi o cartelă de altă proveniență față de țara în care ești în vacanță sau cu treabă.

Până la acea dată, utilizatorii vor continua să fie informați cu privire la tarifele practicate în roaming, prin SMS, așa ca și până acum. Dacă operatorul nu trimite acele mesaje, atunci poate fi tras la răspundere de către Parlamentul European și probabil utilizatorul nu va fi taxat.

Următorul pas este aprobarea cererii de către Parlament și implementarea acesteia. Aici e doar o chestiune de formalitate care va avea loc cândva în cursul acestui an.

 

Reglementare_Tarife_Roaming_EU2

CÂT PLĂTIM DE FAPT?

Tarifele actuale pentru roaming diferă de la un operator la altul. Fiecare are prețurile lui. Uniunea Europeană specifică clar, negru pe alb, că tarifele de roaming începând din iulie 2014 trebuie să fie de maxim 19 eurocenți pe minut pentru apelul efectuat, cinci eurocenți pentru apelul primit și șase eurocenți pentru un mesaj text.  Aici aveți dovada, și nu, nu este un link de Wikipedia. Prețurile sunt cu fără TVA în tabelul de mai jos, și cu TVA în cel de sus.

Tarife_Roaming-EU