Serios, de ce avem nevoie de patru serii de procesoare diferite pentru fiecare producător și care este diferența între ele? În afară de preț, desigur. Cel mai ieftin pleacă de la mai puțin de 300 de lei și cel mai scump poate depăși lejer 6000 de lei. Atât la Intel cât și la AMD denumirile par mai complicate decât te duce imaginația. Parcă sunt numite înadins ca să nu știi ce să alegi și te trezești că cel mai puternicî nu are cea mai mare frecvență.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Ce contează, frecvența sau numărul de nuclee?

Întrebare prea grea? Mai bine iei un MacBook și gata. Aici trebuie să îi felicit pe cei de la Apple, laptopurile lor au vreo două trei versiuni de procesoare și cam atât, mult mai simplu să alegi ceva când nu ai de unde, nu?

Cel mai slab are vreo două nuclee, mai puțin de 2 Ghz iar cel mai puternic ajunge la 16-20 nuclee și chiar și 5GHz. Care este diferența dintre ele și la ce sunt bune? Merită să-ți cumperi acum un i7 doar pentru filme și browsing? Sau mai bine un i3 și eventual faci upgrade ulterior? Asta dacă ai un PC, dacă vrei laptop îl iei cu totul și îl schimbi cu totul.

Răspunsul este simplu, marketingul și nevoia economică de a acoperi fiecare segment de preț cu un prag de 50 de lei au dus la sutele de modele disponibile. Asta și faptul că atunci când se produc procesoarele nu toate ies din fabrică așa cum trebuie. Acestea sunt produse pe un wafer, care este circular. De obicei cele din centru ies la specificații iar cele din margine au mai puține nuclee funcționale sau alte imperfecțiuni. Pentru a nu pierde 20-30% din producție, acele i7-uri de exemplu renunță la niște nuclee și devin i5-uri. Cam așa se întâmplă și la AMD și la multe procesoarele mobile.

Așadar, care este diferența?

I3 are cele mai puține nuclee, două pentru mobile și patru pentru desktop, cu sau fără Hyperthreading. De asemenea, unele au și procesoare de grafică integrate. Intel i3 este bun pentru filme, muzică, mult office și navigat pe internet tot în scopul muncii.

i5 are mai multe nuclee. Două, patru sau chiar șase pentru desktop, unele vin cu hyperthreading și grafică integrată. Unele! Of, devine și mai complicat decât credeam. Acestea sunt bune pentru gaming, editare foto și cele menționate mai devreme, la i3. Dar îți pot da un sfat gratuit, mai degrabă un i5 și o placă grafică de generație nouă decât un i7 și o placă mai slabă.

Intel i7 are cele mai multe nuclee, până la 8 pentru desktop, au hyperthreading dar nu toate au procesor grafic. Garantez însă pentru cele mai mari frecvențe. Aici vorbim de gaming cu cele mai noi plăci grafice sau editare video 4K, ori randări în programe de construcții.

i9 ajunge și la zece nuclee fizice și vreo douăzeci cu hyperthreading. În funcție de bugetul tău poți să alegi grafica integrată și sunt prietenoase cu overclocking-ul. Dacă ai în plan să iei un i9 și buget pentru el atunci nu trebuie să îți faci griji, îl vei avea pe cel mai bun.

Dacă ai nelămuriri sau vrei mai multe detalii despre schema denumirilor de la procesoarele Intel ai aici un link care să te ajute: Denumiri Procesoare Intel

Procesoare de laptop versus procesoare de desktop

Trebuie să știi că un procesor de desktop nu este egal cu unul de laptop. Dimpotrivă, cel de desktop este mult mai puternic. La electronice cu creier, adică procesoare, cu cât bagi mai mult curent cu atât se mișcă mai repede. Cam asta este și definiția overclocking-ului.

Acest lucru dictează și frecvența unui procesor dar și puterea lui de procesare. Nu intru în mai multe detalii aici însă ține minte că un laptop este mai slab ca un desktop chiar dacă au aceleași specificații.

Pentru laptop-uri sunt două serii la care trebuie să te uiți. H și U. Cele cu H în coadă sunt de vreo două ori mai puternice în medie, indiferent că este i5 sau i7, decât un procesor cu U în coadă.

Primul este pentru laptopuri de gaming sau acele stații de lucru mobile. Gros, solid, a cărui baterie nu ține mai mult de 3-4 ore.

Al doilea este pentru laptopurile mici și subțiri cum este cel al lui George de exemplu, unde contează mult bateria de 9-10 ore și greutatea mică. Depinde acum de configurație dar și cu un i7 poți să pornești câteva jocuri mai vechi și programe de editări în FullHD. Ai însă un laptop foarte subțire și foarte sexy pe care o să îți fie ușor să îl cari cu tine toată ziua, dacă asta vrei.

Despre frecvențe și număr de nuclee

Te vor interesa viteza procesorului și numărul de nuclee atunci când ai de lucrat cu o aplicație specifică. Cel mai bine te uiți la recomandările pentru acel program și vezi de ce are nevoie. 

Ca o regulă generală jocurile și programele de editare au nevoie de frecvență cât mai ridicată și un număr de maximum 8 nuclee. Cu mai mult nu ai ce face pentru că nu sunt optimizate pentru asta și nu vor ști să le folosească. Un i5 sau i7 este suficient.

Numărul de nuclee este important când lucrezi cu grafică 3D, dar acolo intră în calcul și placa grafică, din nou, specifică programului respectiv. Cel mai bine aruncă o privire pe site-ul programului la cerințe de sistem, sau System Requirements și o să afli un minim, maxim și recomandat. La fel și la jocuri.

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.