Alo, mă auzi? Stai că nu am înțeles!

Mai repetă o dată, te rog! Nu cred că ai semnal!

De câte ori nu ai auzit sau ai spus aceste cuvinte în ultimele 24 de ore? Ni se întâmplă tuturor, mai ales acum în 2015. Ciudat, nu? Te aștepți ca smartphone-ul tău să fie acel briceag elvețian care să facă de toate. Să îți cheme un taxi, să comande de mâncare și chiar să îți ia pulsul când ai emoții. E drept, știe, însă cel mai comun lucru pe care îl facem toți cu un smartphone este să vorbim la el. Iar această tehnologie nu a mai fost îmbunătățită de ceva timp. Hai să vedem de ce.

Motivul nr. 1 – Interoperabilitate

Sau compatibilitate dacă vrei să îi spunem așa. Atât producătorii de telefoane, smartphone-uri, cât și operatorii de rețele de telefonie trebuia să se asigure că toate dispozitivele sunt compatibile între ele. Atât noul tău Galaxy S6 cât și vechiul Nokia 3310 al bunicului trebuie să poată comunica între ele, indiferent de modul în care sunt conectate și de rețelele în care se află. Nu toți operatorii folosesc aceeași tehnologie, aceleași antene.

Motivul nr. 2 – Costuri

Mai exact, upgrade-ul rețelei de telefonie pentru un sunet mai bun în apeluri a reprezentat o prioritate mai redusă în fața creșterii numărului de abonați și al vitezei de internet. Sigur, era mai importantă și creșterea numărului de antene pentru zonele aglomerate cât și extinderea acoperirii rețelei. Nu e un secret că profiturile masive erau pe primul loc. Trebuie să îți mulțumești și acționarii cumva, nu?

Ce mai e de făcut?

Viteză de internet avem. LTE-ul este la putere și acesta va fi înlocuit probabil în curând cu LTE+. Momentan e disponibil doar pentru câteva orașe din țară dar numărul acestora crește rapid.

Acoperire avem și e chiar destul de bună. Dacă arunci un ochi pe harta de acoperire a fiecărui provider de soluții de comunicare ai să vezi că e acoperită în proporție de 95%. Așadar, mai rămâne ca operatorii să lucreze la calitatea convorbirilor. Aici intră în discuție HD Voice.

Ce este HD Voice?

Este numele unui protocol de comunicare ce îmbunătățește calitatea convorbirii capturând o gamă mai largă de sunete. În termeni mai tehnici, vechiul protocol de voce putea captura între 300 și 3400 Hz.

Pe de altă parte, vocea umană poate produce sunete între 75 și 14000 Hz. Observi acum ce pierdere există?

HD Voice folosește noile tehnologii LTE pentru a transmite sunetele cu o frecvență cuprinsă între 50 și 7000 Hz. Nu e chiar spectrul complet însă reprezintă o îmbunătățire excelentă față de vechile protocoale.

Când este HD Voice?

Păi este deja. Probabil ai auzit de acest serviciu la unii din operatorii de la noi. Acum știi și ce înseamnă. Nu e doar o chichiță de marketing pentru a mai scoate niște bani de la utilizatori. Chiar se aude mai bine, semnificativ mai bine. Partea interesantă este că pentru a dispune de tehnologie este necesar ca amândoi utilizatorii să aibă acest serviciu. Așadar, dacă ai posibilitatea să folosești acest serviciu, încearcă-l. S-ar putea să îți placă mai mult decât crezi.