VIDEO – Auzi, măi Radu, ce este și când avem și noi 5G?

Este întrebarea unui ”tip” foarte sincer și… mai direct. Și dacă ți-a trecut și ție prin minte să întrebi așa ceva să știi că nu greșești deloc. Există multă bătaie de cap atunci când vine vorba de tehnologie. Pff, e greu să faci diferența de performanță dintre două telefoane la același preț, mai mult de atât, să ții minte cu ce diferă o tehnologie de comunicare față de alta. Gândită acum 10 ani.

În ultimii trei ani la fiecare târg de tehnologie predomină afișele, ecranele și demonstrațiile de 5G. Sau cel puțin de trei ani sunt eu mai atent la ele, ori mă împiedic la propriu de standurile lor. Nu le-am băgat în seamnă atât de mult pentru că știam că va dura foarte mult implementarea lor. Asta până zilele trecute când am văzut și testat 5G la noi în țară. Aici aproape, în Florești, la Cluj.

Cei de la Orange împreună cu partenerii de tehnologie Samsung și Cisco sunt astfel primii care anunță primul test în condiții reale de utilizare, a unei rețele 5G, multi-vendor la punct fix, adică Fixed Wireless Access – FWA. Vă explic imediat. Practic testul are loc până la jumătatea lunii iulie, timp în care utilizatorii selectați de Orange din Florești, Cluj, se bucură de cel mai rapid internet din România.

Acum, acces la punct fix, FWA înseamnă că de la nodul de fibră optică se montează o antenă de la Samsung în cazul nostru care transmite prin 5G semnal către un router compatibil din casă. Asta pentru că momentan nu există disponibile la vânzare telefoane sau tablete cu modem de 5G.

Cred că am menționat de aproape 10 ori 5G, dă-mi voie să îți explic și ce este 5G.

Pe scurt 5G ar trebuie să fie la fel de important ca lansarea lui iPhone. Primul iPhone. Revoluția pe care o aduce este mai mult decât incrementală.

”Ok, Radu, încă un G? Abia ne obișnuisem recent cu 4G sau LTE cum ii se mai spune, schimbăm iar prefixul?”

Așa este, e destul de greu să ții pasul cu toate denumirile acestea, există însă și o veste bună. Industria este de părere că 5G va fi ultimul standard mare. Apoi vor veni doar upgrade-uri. Similar cu Windows 10, nu va mai fi un alt Windows ci doar update-uri.

De ce este atât de important?

Pentru că în viitorul apropiat, casele inteligente, mașinile inteligente, pe lângă telefoanele mobile și computere vor deveni din ce în ce mai importante. De aceea vedem și implicarea lui Samsung și a lui Cisco în acest proiect. Rețelele mobile vor trebui să fie astfel foarte bine puse la punct și foarte rapide pentru ca toate aceste elemente să poată comunica rapid între ele, prin internet.

Vom avea nevoie nu doar de viteză mai mare ci mai ales de latență mai mică. Latența este timpul de răspuns între un browser de exemplu, care cere o informație din internet și până primește răspunsul că informația a fost găsită și se descarcă.

Timpul de răspuns este așadar vital, mai ales în cazul unei mașini autonome. Imaginează-ți ce se întâmplă dacă aceasta primește informația cu o fracțiune de secundă mai târziu, de la un stâlp inteligent de pe stradă, și nu va putea să frâneze la timp. Ca să nu mai vorbim de jocurile online unde timpul te răspuns este absolut necesar pentru a câștiga.

Dar 5G nu este doar despre timpul de răspuns

La nivel teoretic se poate obține o viteză de transfer de până la 20 Gbps. Da, ai citit bine. De 20 de ori mai mult decât cele mai mari abonamente de fibră optică pentru acasă.

La Cluj liniile alocate pentru fiecare utilizator au fost de 1 Gbps în condiții reale de utilizare pe distanțe de 1Km până la nodul principal. Măsurătorile arată în schimb o viteză maximă de 3 Gbps pe o celulă, doar pe download. Dacă mai pui și upload-ul în același calcul ajungi la 6 Gbps. Asta în frecvența de 26 GHz. Da sunt niște cifre spectaculoase și vor fi și mai interesante atunci când le vom vedea în realitate pe telefonul mobil deși acestea sunt la nivel teoretic. Totuși, în funcție de cât de aglomerată este rețeaua vei putea atinge constant, cu ușurință, 100 Mbps sau chiar și mai mult, cu o latență extrem de mică.

Tehnologia mai are un avantaj major, și anume capabilitatea ca undele respective de transmisie să poată fi îndreptate către anumite zone cu un trafic de date mai ridicat. Cum e de exemplu la metrou, sau la concerte unde există foarte multă lume într-un anumit moment al zilei. Celulele actuale de LTE emit semnalul în toate direcțiile și nu pot efectua această direcționare.

Mai ai răbdare?

Dacă mai răbdare puțin cu parte tehnică, află că 5G va putea folosi și protocoale MIMO, adică Multiple Input Multiple Output, și le va permite mai multor utilizatori să se conecteze la aceeași celulă de date, în același timp. Industria de 5G speră astfel la un număr maximum de 1.000.000 de dispozitive conectate simultan pe o suprafață de un kilometru pătrat.

Așadar, acum că știi ce înseamnă 5G, nu te aștepta să îl ai disponibil de mâine. Mai durează puțin. Estimările legate de primele implementări sunt făcute pentru 2019-2020 iar momentul când vom vorbi despre 5G așa cum menționăm acum la fiecare review LTE nu va veni decât prin 2025.

Partea bună a lucrurilor este că, în câțiva ani, oricine își va dori internet rapid o va putea face oriunde în doar câteva minute. Dacă te gândești de exemplu ca mine, la o cabană la munte în viitorul apropiat, probabil când o vei termina vei avea internet la fel de rapid ca în oraș. Hmm… Asta înseamnă că îmi voi putea uploada clipurile pe YouTube de acolo? De la cabană? De pe maul lacului?

În concluzie, nu renunța de pe acum la telefonul tău mobil. Poți să îl mai păstrezi liniștit câțiva ani. Să nu te miri însă când pe telefoanele de peste 5 ani internetul va fi mai rapid ca pe computerul de acasă.