Ashley Madison – Viața e scurtă, nu o lua în serios

Nu trebuie să fii prea serios, mai glumește și tu câteodată. Nu trebuie să fii corect, mai minte și tu din când în când. Viața e scurtă, de ce să nu ai și tu o aventură? Toată lumea face asta, nu? E normal… cred.

Așa spune site-ul Ashley Madison – ”Life is short, have an affair!” Vorbesc serios, acesta e sloganul lor de mai bine de zece ani. Lansat în 2001, site-ul este numărul 1 în servicii de dating și ”social networking”. A fost creat și își are originile în Canada, locul unde lumea e tot timpul veselă, cinstită și bună la suflet. Are milioane de utilizatori cu conturi private care își dau întâlniri de zeci de mii de ori pe zi în zeci de mii de hoteluri și locații mai puțin private, doar pentru a se cupla, fără ca jumătatea lor mai frumoasă să afle acest lucru.

Ce este Ashley Madison?

Este un izvor sacru de informație despre viețile separate și ascunse ale celor câteva milioane de utilizatori. Este un registru care poate distruge vieți în mai puțin de o secundă, viețile a milioane de oameni. Sau poate le salvează? Oricum nu erau fericiți dacă își fac de cap, nu?

Ashley Madison îți promite că datele tale sunt confidențiale, serverele sunt în Canada, nu? Nu se atinge nimeni de ele. Curios cum este considerat un site unde mai mult femeile își înșeală bărbații, având în vedere că a fost conceput să atragă sexul frumos.
Ashley Madison e un fel de matroană în acest caz. Una care a muncit mult pentru business-ul ei, și care acum a fost înșelată. Registrul ei prețios a fost furat.

Datele tale sunt în siguranță!

Probabil ai auzit de nebunia din ultimele zile. Milioane de conturi de pe site-ul menționat mai devreme au ajuns pe mâna hacker-ilor, cel probabil toate. Adrese de mail, poze de profil, date personale, adrese fizice, probabil și ceva carduri de credit.

Ce se va întâmpla cu aceste date? Probabil nimic. Unii spun că au primit mailuri de recompensă. ”Trimite 1.000001 Bitcoins la această adresă și nu vom trimite soției informațiile pe care le avem despre tine. Trimite o sumă greșită față de cea menționată mai devreme și vom trimite soției datele pe care le avem despre tine.” Stai liniștit, nu a plătit nimeni. Și dacă a plătit, problema lui. Am mai vorbit de recompensă și de ce nu trebuie să ai încredere în cel care cere o una. Ți-a înșelat deja încrederea din momentul în care a furat ceva de la tine.

Ne mirăm la zecile de știri care apar lunar despre cum sistemele de operare și aplicațiile ne fură datele. Ne îngrozim cum o aplicație de smartphone ne cere accesul la pozele și locația telefonului, însă pe de altă parte introducem de bunăvoie datele pe alte site-uri de dating sau mai rău, cifrele de pe cardul de credit pe un site de pornografie sau ”video chat” cum se spune pe la noi. Ce te face să ai încredere într-un astfel de site și nu în ultimul Angry Birds care e cu plată? Ah da, știu. Primul îți spune că datele tale sunt în siguranță. Scrie asta pe prima pagină, cu litere roșii de o șchioapă. Pentru joc trebuie să cauți ”fine print-ul” din disclaimer.

Morala?

Nu știu, depinde. Depinde de tine, ca om. Ori alegi să crezi că totul va fi bine și mergi mai departe cu viața ta, ori pui un semn de întrebare de fiecare dată. Cineva, undeva, îți știe și CNP-ul și codul de pe cardul bancar și data nașterii, și numele mamei, și prima școală la care ai fost, chiar și adresa unde stai și momentul în care le vizitezi site-ul. Chiar și de unde o faci. Probabil are și o poză cu tine din acel moment, de pe webcam-ul laptop-ului.
Așadar, nu te stresa când cineva îți cere CNP-ul la o instituție de stat. O face doar să verifice că ești tu. Oricum sunt cei mai inofensivi din ecuația asta. Tu ești adevăratul pericol pentru tine.