Android 11 – Ce este nou

Mi-am făcut zilele trecute update la singurul telefon din redacție care suportă Android 11, Pixel 4XL. Momentan. Eram curios ce face Android 11, cu ce vine nou, ce are de oferit și dacă merită să îl aștepți.

Apropo de update-uri de software, pe multe dintre ele le așteptăm pentru că ne-am plictisit de telefonul pe care îl avem, nu-i așa? Temă de gândire pentru acasă :).

Salutare și bine te-am regăsit la un nou video despre Android. Stai liniștit, vine și cel despre iPhone atunci când ajung la noi și telefoanele pentru review.

La prima vedere nu am observat nimic diferit. Serios! a trebuit și eu să caut pe internet noutățile. Ecranul principal arată la fel, icoanele la fel, și animațiile sunt la fel. Ah, stai, meniul de aplicații recente pare mai curat, parcă a fost la frizer de curând.

Opțiunea de screenshot arată puțin diferit și o poți edita rapid cu o atingere pe ecran. 

Meniul de notificări e diferit, deși avem separare pe categorii încă de la Android 10. A apărut meniul de conversații de unde poți răspunde rapid unui mesaj. E acolo sus ca să prioritizezi mesajele și apoi să citești mailurile sau să dai click pe ultimul video de pe YouTube postat de noi.

Apropo, știi momentul acela când cureți notificările din meniul de sus și vezi cu coada ochiului una care te interesa? Acum ai opțiune de history, unde le poți vedea pe toate de la începutul timpului. Adică de dimineață.

Înregistrarea de ecran este una din opțiunile mele preferate. Folosesc un Samsung și un OnePlus și datorită implementării corecte. Funcționează și nu se oprește subit, înregistrează atât microfonul cât și audio ce rulează pe ecran și îți mai arată și unde apeși cu degetul. Așa este acum nativ și pe Android 11 și sper să o implementeze cât mai mulți producători.

Bubble Heads. Chat Bubbles. Practic orice notificare sub forma unui mesaj va apărea ca un Bubble Head. Practic Android a luat opțiunea de la Facebook Messenger și a tradus-o pentru orice aplicație de mesagerie. Și funcționează. Mie nu îmi place dar cred că mă pot obișnui.

Meniul de muzică este acum separat dacă ai ceva care cântă în fundal, fie de pe telefon fie prin Spotify. Bine, și pe Android 10 era cam tot acolo însă acum e puțin mai rotunjit. 

Meniul de widget-uri pare puțin mai finisat, însă din nou, dacă nu ești atent la detalii mici, probabil nu o să le observi din prima. Totuși, sunt mai ușor de folosit tocmai datorită design-ului mai mare al icoanelor și meniurilor.

Ce am descoperit pur întâmplător pentru că sunt obișnuit să apăs butonul de power ceva mai mult la unele telefoane precum Huawei sau Samsung pentru a ajunge să opresc telefonul este meniul de scurtături pentru toate dispozitivele Google Home. Sunt toate aici, mai ușor de controlat și mai vizibile. Seamănă mult cu aplicația însă acum am feedback mai ales pe controlul de lumini. Naissss! Apropo,, această aplicați e posibil să fie disponibilă doar pentru telefoanele de la Google.

Aplicația de cameră îți poate opri notificările ca să nu te trezești cu vibrații și notificări pe video. Momentan această funcție este disponibilă pe Pixel însă sper că o vor implementa și ceilalți producători.

Ce nu vezi la Android 11

Update-urile se mută o parte în Google Play Store. Lucruri mici de securitate, sau update-uri la servicii nu mai vin sub forma unui update clasic ci prin Play Store. Astfel, nu vei mai restarta telefonul atât de des dacă primești un update și va fi aplicat automat prima dată când rămâi fără baterie de exemplu. 

Suportul pentru ecrane cu refresh rate mare, ecrane pliabile și cele cu margini foarte curbate. Nu, nu e valabil pentru Huawei însă se pare că aceștia din urmă fac o treabă destul de bună mai ales la noile telefoane ca să nu apeși din greșeală pe marginile curbate.

Refresh rate-ul mare este important, având în vedere că în ultimul an toate telefoanele de top au așa ceva. Și da, contează. Lucrăm la un video în care vă vom arăta cât de importantă este această rată de refresh pe toate ecranele.

Restul de update-uri sunt limitări. Google a intrat destul de bine în lucrurile care contează la Android 11. Dezvoltatorii nu mai pot solicita atât de mult telefonul din punct de vedere termic și performanțe, astfwel nu se va mai încălzi atât de mult dacă jocul pe care îl joci cel mai des nu a fost construit corect. 

De asemenea există limitări la ce elemente de stocare poate folosi o aplicație. Multe dintre ele primeau acces nelimitat asupra stocării, acum au restricții la ce pot scrie, și unde, în memoria internă. 

Permisiunile au fost limitate și ele mai mult. O aplicație îți poate cere acum permisiune o singură dată pentru Locație sau Cameră ori lista de apeluri, sau doar atunci când este folosită. Dispare din ce în ce mai mult opțiunea de a permite accesul la Locație tot timpul. O să fie puțin dureros pentru telefoanele care nu accesează rapid localizarea pentru că va trebui să aștepți mai mult până când aplicația de comandă de mâncare îți arată curierul pe hartă dacă ai închis-o după ce ai făcut comanda.

De asemenea, aplicațiile pe care nu le-ai folosit o vreme își vor pierde treptat permisiunile până când le deschizi din nou. E bine, e foarte bine. Dacă nu ai mai trecut de o lună pe la birou și nu ai sunat să anunți că ești bolnav de ce crezi că ai putea să mai intri.

Securitatea datelor este cel mai important aspect. Dezvoltatorii de aplicații au nevoie să specifice ce tip de securitate și criptare folosesc pentru aplicație, tocmai pentru a putea stoca date importante precum permisul de conducere sau cartea de identitate pe telefon. Este un început și vom vedea această funcție doar în SUA deocamdată însă sper din suflet să vină mai repede ziua când pot plăti cu telefonul și pot să mă și autentific la orice ghișeu, doar cu el. Adio portofel.

O altă opțiune mega importantă, microfonul și camera telefonului nu vor putea fi accesate de aplicații care sunt în fundal. Astfel, chiar dacă o aplicație a avut permisiunile active, odată ce trece în fundal și nu este pe ecranul principal pierde accesul la cameră și microfon. Destul de drăguț, nu?

În concluzie, din punct de vedere vizual sunt puține lucruri care îl deosebesc pe Android 11 de Android 10. Din punct de vedere securitate sunt destule și acesta este principalul motiv pentru care vei dori să faci upgrade la nou sistem de operare. Dacă poți. 

Dacă ești curios care telefoane vor primi cel mai rapid accesul la noul sistem de operare vezi în clipul din descriere. Cu cât e mai nou și mai puternic cu atât mai repede.