Știrile Săptămânii: Solidaritatea online. Mircea Băsescu arestat la domiciliu.

Sociologii confirmă cu studii. Generația Facebook și televiziunile care au transmis în direct protestele românilor ce nu au putut să voteze în străinătate au creat un val de emoție și revoltă. S-a transmis din Europa la familiile de acasă, prieteni și chiar necunoscuți. Un studiu IRES arată că un sfert dintre cei care au votat s-au hotărât între tururi și că 32% au fost influențați de ce s-a întâmplat peste granițe.

Și cât ne mirăm noi că românii încă mai știu să facă revoluții și să facă mamaliga să explodeze, se aude zgomot de foarfecă în grădina PSD-ului. După alegerile pierdute, Ponta taie trei trandafiri: Geoana, Marian “almanahe” Vanghelie plus Șova. Nu că ar fi fost ei de vină pentru că a pierdut el. Ci pentru că ar fi complotat împotriva conducerii de partid. Iar acum social-democrații au nevoie de liniște, să își linge rănile și să facă un partid care să nu mai alunge voturile. Oricum, un bun prieten al lui Ponta, deputatul abonat la contracte cu statul, Sebastian Ghiță, știe cine e de vină: Ion Iliescu, căruia i-a cerut să plece din PSD cu tot cu stafia comunismului. Bătrânul lider a tăcut o zi, apoi a răspuns răspicat: “Este o mizerie și un act de lașitate. Fuga de răspundere nu este o soluție.”

Lăsăm învinșii să își caute drumul și vorbim despre o victorie sau, mă rog, semi-victorie. Fratele președintelui Traian Basescu a fost eliberat după 159 de zile de arest și 21 de cereri de eliberare. Nu este liber ca marinarul pe întinsul oceanului, însă, pentru că judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu. Măcar sentința a venit la fix. Cu o zi înainte să împlinească 61 de ani. Chiar dacă a fost acasă de ziua lui, nu a avut o aniversare prea veselă. Doar avocatul l-a vizitat. Pentru cine a uitat, Mircea Băsescu este acuzat că a luat 250 de mii de euro de la familia lui Bercea Mondial. În schimbul banilor, ar fi trebuit să își folosească influența și să îl scape de închisoare pe liderul clanului.

Că tot e vorba de bani și înșelăciuni: Guvernul apelează din nou la un truc care să îi aducă bani lui, nu nouă. t de anul trecut, mai mare decât cel de acum, care ar trebui folosit. Dacă era aplicat cursul actual, benzina, motorina, țigările și băuturile alcoolice, produsele de lux ar fi trebuit să fie mai ieftine. Dar nu se va întâmpla. Economiștii au și explicația. Guvernul are nevoie disperată de mai mulți bani, ca să onoreze promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală care trebuia să îl ducă pe Ponta la Cotroceni.

America se revoltă grav și arată că încă are probleme rasiale, la un secol și jumătate după abolirea sclaviei. Mii de oameni din marile orașe au protestat pentru că nu a fost pus sub acuzare un polițist alb care a împușcat un adolescent de culoare. De 13 ori. Juriul a considerat că agentul are dreptate: fusese atacat de băiatul de 18 ani. Americanii de culoare de la New York, Los Angeles și Chicago au înțeles că mereu mortul e de vină, mai ales dacă este și negru. Au ieșit pe străzi și au cerut dreptate, iar când au văzut polițiști trimiși să îi potolească s-au înfuriat și mai mult. Peste 100 de oameni au fost arestați iar tensiunea care creștea l-a făcut pe Barack Obama să facă apel public la calm. Un discurs interesant, în care a spus că e posibil ca populația de culoare să aibă probleme reale, dar că trebuie să accepte verdictul justiției.

Sursa foto