Știrile Săptămânii: Primarul care a greşit ţara. Cardul de sănătate te îmbolnăveşte.

Primarul care a greşit ţara

Primarul gelos al Iaşiului, care a folosit banii oraşului pentru a-şi urmări iubita cu Poliţia Locală, rămâne în funcţie, deşi a fost plasat în arest la domiciliu pentru abuz în serviciu. Mă întreb dacă scandalul ăsta avea loc în altă ţară ar fi demisionat politicianul?

La noi, Gheorghe Nichita a făcut doar un sfert de pas spre normalitate: a renunţat la funcţiile de conducere pe care le avea la Partidul Social Democrat (vicepreşedinte la nivel naţional şi şeful filialei locale Iaşi).  În schimb, primarul care ar fi pus poliţia să o urmărească pe iubita care îl părăsise, a trimis o scrisoare deschisă ieşenilor, în care îşi cere scuze. Dincolo de toate acestea, telenovela lui continuă. Anchetatorii le-au impus trasee diferite lui şi fostei iubite, pentru că femeia îi este subalternă şi au birourile la acelaşi etaj. De aici încolo, dacă te pasionează cazul, ia un creion şi notează, pentru că sunt deja prea multe.

Intră în scenă fosta soţie şi ex-iubita. Aceasta din urmă, o tânără de 33 de ani (coincidenţă, tot atâţia ani de căsnicie avea şi primarul când a divorţat) insistă că politicianul a bătut-o şi a ameninţat-o pentru că a rupt relaţia cu el. După spusele ei, procurorii au primit deja înregistrări ale unor asemenea discuţii. Surpriza a venit de la fosta soţie a primarului, care a venit să îl susţină la proces. De la ea am aflat că bărbatul nu erau un om violent şi că nu a bătut-o niciodată în timpul căsniciei. La fel de adevărat, a adăugat femeia, este că Nichita mergea la medic, ca să îşi stăpânească accesele de gelozie. Va urma…

Cardul de sănătate te îmbolnăveşte de nervi

Mii de oameni stau năuci la cozi (de la 1 Mai) să îşi ia cardul de sănătate, pacienţi refuzaţi de medici şi farmacişti. Introducerea cartelei ne-a arătat că nu s-a schimbat nimic: oamenii au simţit aceeaşi lipsă de respect din partea statului. Există un ordin al Ministrului Sănătăţii care spune că pacienţii trebuie să fie consultaţi chiar dacă nu au cardul de sănătate la ei pentru că doctorul poate să afle rapid, în câteva secunde, dacă bolnavul plăteşte asigurări.

Problema este că o ordonanţă a Guvernului desfiinţează regula de mai sus şi spune că dacă doctorul nu trece pe card consultaţia sau prescripţia de medicamente, acestea nu sunt valabile, adică statul nu plăteşte pentru ele. Aşa că medicii se tem să trateze bolnavi, ca să nu plătească din buzunarul lor, iar pacienţii suferă. Dacă ţi se întâmplă să fii refuzat de un medic sau farmacist pentru că nu ai card de sănătate înseamnă că îţi este încălcat un drept fundamental şi trebuie să faci reclamaţie la 0 800 800 187, număr de telefon la care răspund reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Şi fără autostradă şi cu banii luaţi

Dublă lovitură pentru Compania de Autostrăzi. După ce că nu a reuşit să termine şoseaua rapidă Bucureşti – Ploieşti acum este obligată să plătească şi despăgubiri constructorilor italieni de la Pizzarotti: aproape nouă milioane de euro. Ei au fost angajaţi să dea gata 19 kilometri de austostradă, dar în şapte ani au făcut numai 16. Şi au fost plătiţi cu 160 de milioane de euro.

Statul a reziliat contractul firmei acum câteva luni, dar societatea a dat în judecată Compania pe motiv că a schimbat de prea multe ori cerinţele şi din cauza asta timpul de lucru s-a prelungit. Cert este că în ultimii trei ani, italienii au terminat doar trei kilometri de autostradă. Tragem linie şi… suntem cam în câmp. La opt ani de când a început şantierul pentru Bucureşti – Ploieşti, şoseaua rapidă nu este gata deşi cei 56 de kilometri au costat 450 de milioane de euro.

Onoare britanică

Surpriză cât Marea Britanie la alegerile parlamentare din Regat. Partidul Conservator al premierului David Cameron a obţinut mai mult de jumătate dintre locurile din Camera Comunelor şi va guverna singur. Onoarea britanică nu s-a dezminţit: trei lideri ai formaţiunilor care au pierdut… au demisionat (inclusiv extremistul care a jignit emigranţii români: formaţiunea lui câștigând un singur loc în Parlament). Altă mare supriză este avântul Partidului Naţional Scoţian: a câştigat 56 de mandate, faţă de şase cât a avut până acum.

Tot la capitolul inedit, o fată de 20 de ani din acest partid este cel mai tânăr politician ales în Marea Britanie din 1667 încoace. Pe hârtie, viitorul Marii Britanii pare clar. David Cameron trebuie să organizeze un referendum în care britanicii să hotărască dacă ies din Uniunea Europeană, iar pentru noi, românii, este o veste bună – campania antiimigraţie încetează.