Ştirile Săptămânii: Un milionar se sinucide în avion. Terorism cultural

Milionar mort în drum spre Costa Rica

Unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro, a fost găsit fără suflare în toaleta unui avion care ateriza în Costa Rica. Poliţiştii care au preluat cazul vorbesc despre sinucidere si încearcă să afle motivul. La prima vedere, gestul este inexplicabil. Costel Comana era fondatorul celei mai mari companii feroviare particulare din România, Regiotrans, și era în topul milionarilor de la noi. La fel de adevărat este că procurorii investigau firma lui, iar bărbatul în vârsta de 56 de ani avea probleme grave de sănătate. Costel Comana mergea din Columbia spre Costa Rica împreună cu iubita lui. Aproape de aterizare, femeia a alertat stewardesele, îngrijorată că partenerul ei nu s-a mai întors de la toaletă. Însoțitoarele de zbor l-au găsit pe omul de afaceri mort, cu o eșarfă strânsă în jurul gâtului.

Apropiații spun că viața lui era destul de agitată. Omul de afaceri era căutat de procurorii anticorupție care vroiau să îl audieze. Cel mai probabil se temea să nu ajungă şi el după gratii, la fel ca partenerul lui de afaceri, arestat săptămâna trecută. Compania lui, Regiotrans, deține 15 la sută din piața de transport feroviar, și în 2013 a avut venituri de 60 de milioane de euro. Procurorii cred însă că afacerile mergeau bine pentru că acționarii mituiau oficiali de la Ministerul Transporturilor și Căile Ferate Române ca să obțină subvenții de la stat și mai multe rute pe care să circule trenurile particulare. Ce e în spatele morţii milionarului? Cred că foarte puţini apropiaţi de-ai lui ştiu şi sunt sigur că nu ard de nerăbdare să stea la o bârfă cu anchetatorii…

Elena Udrea, a doua oară în arest

Joc de-a șoarcele și pisica. Elena Udrea și procurorii anticorupție. Fosta candidată la președinție se întoarce în arest, pentru acuzațiile din Gala Bute, la opt zile după ce fusese eliberată în cazul Microsoft. Înainte de asta, a făcut din nou spectacol în parlament. A jucat cartea lacrimilor și a amenințărilor. Le-a povestit deputaților că s-a simțit umilită când gardienii i-au confiscat sutienul la intrarea în celulă, ca să nu se sinucidă cu el. A dat detalii și despre celula sordidă, WC-ul turcesc, fără ușă, dar cu șobolani.

Și a terminat amintindu-le colegilor că și ei ar putea ajunge în locul ei. Cum m-a impresionat pe mine i-a impresionat și pe ei. Camera Deputaților a aprobat arestarea ei. Până să fie reținută din nou, Elena Udrea a mai tras cuiul de la o grenadă și a spus că știa că fostul soț finanța PDL-ul și că toate partidele primesc bani negri în campania electorală. Ceea ce trebuia să fie o lovitură s-a fâsâit, însă, venită de la un politician care alternează zilele de libertate cu arestul și este acuzat de luare de mită. În fine, pentru ca telenovela să fie completă, în scenă a apărut și Traian Băsescu, care a spus că o sprijină și că a vizitat-o acasă, în timp ce Udrea era în arest la domiciliu. Credeați că povestea se termină aici? Nu. Vineri, procurorii au pus sechestru pe o parte din averea Elenei Udrea.

Paradox oltenesc

Știm cu toții că în viață nu poți să le ai pe toate. Dar parcă așa ceva nu am mai auzit. Primăria de la Drobeta-Turnu Severin a fost pusă să aleagă. Le dă celor aproape 100.000 de localnici străzi asfaltate sau gaze naturale. Puteau să le aibă pe amândouă, doar că firma italiană care a început să tragă conductele a tot lungit lucrarea până când Uniunea Europeană a aprobat fonduri pentru asfaltare, dar cu o condiție. Odată făcute, drumurile să nu mai fie sparte timp de cinci ani. Așa că acum oamenii de acolo trebuie să aștepte și să tragă de butelii.

Autoritățile spun că o soluție de compromis există: racordarea la rețeaua de gaze prin tuneluri săpate pe sub străzile abia asfaltate. Doar că prețul ar fi fost prea mare. În aceste condiții, doar 10% dintre locuințele din Drobeta-Turnu Severin sunt alimentate cu gaz metan. Ceilalți se încăpățânează să vadă numai partea plină a paharului: măcar sunt asfaltate străzile.

Fiți atenți ce scrieți pe Facebook

Atenție la bârfă pe Facebook! Un grup creat pe rețeaua de socializare, în care elevii unui liceu din Cluj-Napoca expuneau păreri nu tocmai măgulitoare despre profesorii lor, a adunat aproape o mie de membri. Și comentariile s-au tot rostogolit, au atins nuanțe pornografice și jignitoare, până când un adolescent s-a dus la director și a spus ce se întâmplă. Conducerea a început o ancheta care s-a terminat cu sancțiuni. Doi elevi vor fi mutati disciplinar la altă școală și 59 de colegi au nota scăzută la purtare. Tare bârfa…

Terorism cultural

Statul Islamic trece la o nouă formă de terorism. Distrugerea culturii. În nordul Irakului, jihadiștii au comis o adevărată crimă culturală: au făcut praf un tezaur de artefacte la Mosul, statui asiriene și alte piese prețioase de muzeu, vechi de peste 2.300 de ani. Într-o înregistrare publicată pe Internet, jihadiștii spun că statuile sunt simboluri ale idolatriei care trebuie distruse în numele credinței. Extremiștii au devalizat și bibliotecile din Mosul și au ars mii de cărți rare și manuscrise valoroase, peste 100.000 de documente unice. Crimele culturale au făcut-o pe directoarea generală a UNESCO să ceară o reuniune de criză a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.