Știrile Săptămânii: Dezastru în Nepal. Drum întins spre mare

Academia Infractorilor din România

Începe să îmi pară rău că nu sunt poliţist! Aş fi văzut cu ochii mei una dintre cele mai bune acţiuni, cea ce şcenariştii doar îşi imaginează! Academia Infractorilor din România a existat cu adevărat până acum câteva zile. Era o bandă de 100 de hoţi, profesori de furt, avocaţi, contabili. Oamenii au dat 26 de lovituri în Europa şi au prăduit aproape zece milioane de euro. Recruţii erau aleşi din orfelinate sau din familiile sărace din judeţul Neamţ. Întăriri veneau şi din Republica Moldova şi cu toţii intrau într-o structură militarizată. Depuneau nu doar un jurământ de credinţă ci şi de respectare a regulilor interne. Nu aveau voie să facă moarte de om şi trebuiau să aplice întocmai ce li se preda. Urmau cursuri în care învăţau să se deghizeze, să alerge sute de metri în câteva secunde şi să aleagă cele mai valoaroase bijuterii. Aveau un regulament în care scria pas cu pas ce să facă. Membrii grupării erau însemnaţi toţi cu acelaşi tatuaj şi erau instruiţi ca în cazul în care erau prinşi de poliţişti să îşi sfâşie carnea pentru a ascunde desenul. Lucrarea de master se numea “Goleşte un magazin de bijuterii de lux în 60 de secunde.”

Metoda s-a aplicat în Germania, Italia, Marea Britanie şi Belgia. Academia Infractorilor a dat în Anglia nu mai puțin de 12 spargeri în valoare de cel puţin trei milioane de lire sterline. Hoţii au dat lovitură după lovitură ani de zile, şi cu greu poliţiştii din România şi Europa le-au dat de urmă. Săptămâna trecută au aflat unde sunt casele conspirative din Bucureşti şi au arestat 14 membri. Creierul grupării este deja la închisoare. Stă la penitenciarul Iaşi, închis pentru tentativă de crimă. Detaliile filmului real sunt completate de modul în care îşi conducea supuşii. Prin telefon şi cu ajutorul unor scrisori pe care le primea şi livra de după gratii. Foile conţineau aparent poezii, dar erau scrise într-un cod care, descifrat, conţinea ordine pentru fiecare lovitură în parte.

Dezastru în Nepal

Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 a zguduit sâmbătă Nepalul şi a lăsat în urmă cel puţin 2.300 de morţi. Seismul, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declanşat o avalanşă pe Muntele Everest, care a îngropat parţial tabăra de bază folosită de alpiniştii care urcau pe cel mai înalt vârf din lume. În zonă erau şi patru romani porniţi în expediţii separate pe Everest. Printre ei, cunoscuţii Alex Găvan şi Horia Colibăşanu. Din fericire, ei au scăpat teferi. Cel puţin 18 alpinişti au pierit însă, inclusiv un director de la Google. Multe oraşe din Nepal au fost devastate pur şi simplu. În timp ce rude şi soldaţi încercau să găsească supravieţuitori sub dărâmături, pământul s-a înfuriat din nou. O replică violentă, de 6,7, a sporit numărul victimelor şi a provocat alte trei avalanşe pe Everest.

Drum întins spre mare

În fine, şi ceva de bine. De la 1 Mai scăpăm de cozile de la staţia de taxare de la Feteşti, de pe Autostrada Soarelui. Poţi să plăteşti prin SMS la numărul 7577 din reţelele Orange, Vodafone sau Telekom (trimiţi un mesaj cu numărul de înmatriculare al maşinii) sau achiţi într-una dintre benzinăriile lanţurilor OMV, Petrom, Rompetrol şi Mol.

Taxa este valabilă pentru o singură trecere, dar tot e bine. Sigur vă amintiţi de cozile care ne toceau nervii la fiecare drum spre sau de la mare. I-au luat 25 de ani statului să găsească o metodă simplă să ia bani mulţi. Ultimele estimări arată că din taxa de la Feteşti se încasează aproape 20 de milioane de euro pe an.

Diamantul de 22 de milioane de dolari

Cam cât încasează statul român într-un an din taxa de pod de la Feteşti, atât a plătit unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei pe un diamant. Adică, peste 22 de milioane de dolari. Nestemata, extrem de rară, are 100 de karate şi s-a vândut în numai trei minute la o licitaţie Sotheby’s la New York. Diamantul are o tăietură perfectă şi este de cea mai mare claritate.

Experţii spun că nu are nici un fel de imperfecţiune. A fost descoperit acum zece ani la o mină din Africa de Sud şi avea peste 200 de karate înainte să fie şlefuit. Nu, nu vă întrebaţi dacă sunteţi rudă cu proprietarul. Deocamdată nu ştim cine este. Evident, a vrut să rămână anonim.