Știrile Săptămânii: Deathwings la Germanwings. Jeremy Clarkson concediat

Deathwings la Germanwings

Moartea şi-a întins aripile peste 149 de pasageri şi membri ai echipajului dintr-un avion Germanwings, zdrobit de un munte de copilotul care avea probleme psihice. Airbusul A320 care făcea cursa Barcelona – Dusseldorf s-a lovit marţi de Alpi cu puţin înainte de aterizare. Comandantul a plecat la toaletă, iar colegul lui, un tânăr de 28 de ani, a găsit momentul să pună în aplicare planul criminal scornit de o minte bolnavă. A dezactivat pilotul automat şi a comandat coborârea de la 11.500 de metri altitudine la 30. De partea cealaltă a uşii blocate de copilot, comandantul încerca disperat să intre şi să oprească nenorocirea. Nu a avut nicio şansă. Ancheta catastrofei dezvăluie grozăvii de neînchipuit. Fosta iubită a copilotului a povestit că bărbatul îi spunea de un an de zile că are de gând să intre în istorie printr-o oroare greu de uitat.

Tânărul avusese un episod depresiv major în 2009 şi era ţinut sub observaţie de neurologi şi psihiatri. În ziua zborului nu trebuia să urce în avion: avea concediu medical, semn că doctorii nu aveau încredere să îi lase pe mână viaţa a sute de oameni. Copilotul a ţinut ascunse însă boala şi recomandările şi a trecut la manşă. Tragedia care a înfiorat toată planeta va schimba, probabil, sistemele de siguranţă ale zborului şi de testare a piloţilor. Cei care aveau deja groază de zborul cu avionul nu trebuie neapărat să se adâncească în fobia lor, dacă pun în bagaj calmante când pleacă la aeroport şi găsesc o cale să îi facă pe piloţi să le înghită.

Arta mitei. 101 tablouri cumpărate din şpagă

Oricâte iluzii putea inventa Picasso, nu şi-a imaginat o clipă că operele lui o să ajungă paravan pentru mită. Şi totuşi, fostul ministru de Finanţe, Darius Vîlcov, a investit masiv cele două milioane de euro luate şpagă în tablouri şi schiţe ale unor artişti celebri. 101 pânze i-au fost confiscate de procurori de pe sub paturi, dulapuri şi din spatele unor pereţi falşi. Picasso, Andy Warhol, Baba, Grigorescu sau Tonitza urmau să ajungă într-o galerie de artă pe care Vîlcov avea de gând să o deschidă la Bucureşti. Vroia să vândă operele cumpărate cu bani negri şi să obţină în schimb venituri curate.

Cel care ar fi cumpărat aproape toată colecţia secretă ar fi fost chiar fostul lui şofer de pe vremea când Vâlcov era primar la Slatina. Arestat şi el, complicele a devenit martorul procurorilor şi le-a spus unde era ascunsă comoara. Fostul Ministru de Finanţe este arestat la domiciliu acum şi poate să mai lucreze puţin la declaraţia de avere. Din care nu rezultă deloc de unde a avut bani să cumpere atâtea opere de artă. Pe vremea când era primar, câştiga 34.000 de lei pe an. Procurorii cred că în acea perioadă a început să ia şi şpagă, să cumpere şi tablouri.

13 meciuri consecutive fără înfângere pentru Halep

Săptămâna care a trecut a fost epuizantă, dar plină de glorie pentru Simona. A devenit noua campioană de la Indian Wells după un meci în care a trecut de la agonie la extaz cu sârboaica Jelena Jankvic. Halep a început slab, iar o accidentare ne-a dat şi mai multe emoţii. A strâns din dinţi, a avut forţa să egaleze şi în final s-a năspustit peste adversară şi a învins-o cu 6-4.

A luat al treilea trofeu de anul acesta şi un cec de aproape un milion de dolari. După câteva zile, a ajuns la turneul de la Miami şi aseară s-a calificat în optimi, după un parcurs impresionant. Simona merge bine anul acesta. Are 22 de victorii şi o înfângere!

Prezentatorul Top Gear, concediat

Dacă eraţi fanii lui, o să vă fie dor de el! BBC nu i-a mai prelungit contractul lui Jeremy Clarkson la emisiunea Top Gear. Vedeta era suspendată de la începutul lunii după un incident dur pe care l-a avut cu unul dintre producătorii showului. Zvonurile spun că l-a bătut din cauza unei fripturi. După o zi grea de filmare în străinătate, Jeremy ar fi ajuns la hotel obosit, flămând şi cu poftă de friptură şi cartofi prăjiţi. Restaurantul hotelului era însă închis, iar starul i-ar fi spus producătorului că nu îl interesează cum, dar să îi aducă mâncarea preferată. Explicaţiile rezonabile şi alte oferte venite de la colegi mai rău l-au înfuriat. Clarkson l-ar fi pocnit pe producător, după care ar fi plecat să îşi caute singur mâncare. Acum Jeremy Clarkson îşi caută de lucru…