Știrile Săptămânii: Bună pentru România? Tragedie aeriană filmată.

Bună pentru România?

Nu ştiu dacă mai ţineţi minte… aşa suna sloganul care trebuia să o ducă la Cotroceni pe Elena Udrea. Fosta candidată la preşedinţie este acum tot mai aproape de închisoare. Procurorii vor să o aresteze în Dosarul Microsoft şi Gala Bute. Pe măsură ce anchetatorii avansează, Elena Udrea mai “aruncă” în presă câte ceva. Într-un amestec uşor isteric de dezvăluiri publice şi lamentări, spune însă lucruri care prezintă o Românie roasă de cancerul corupţiei.

Pe scurt, arată că Serviciile Secrete se implică direct în politică. Directorul SRI, George Maior, a luptat în campania electorală pentru finul lui, Victor Ponta. Iar adjunctul agenţiei a fost de partea lui Klaus Iohannis. Ar putea fi o posibilă explicaţie pentru demisia lui George Maior, semnată rapid de preşedintele României. Tot Udrea a aruncat bomba Serviciilor Secrete care controlează justiţia şi marile dosare de corupţie. A fost sprijinită repede de prietena ei, Alina Bica, fostul comisar-şef de la Antimafie, acum arestat. Bica pretinde că generalul care conduce acum SRI i-a cerut să îl lase în libertate pe omul de afaceri Ovidiu Tender, ca să fie folosit spion în Africa. Şi că Florian Coldea îi spunea când şi la cine să trimită procurorii DIICOT la descinderi.

Nu în ultimul rând, Elena Udrea a recunoscut că ea a fost un fel de agenţie de informaţii pentru ex preşedintele Traian Băsescu. Sigur, e greu să privim imparţial dezvăluirile doamnei care în ultimii zece ani a fost un personaj marcant al vieţii publice. Dincolo de asta, două întrebări nu îmi dau pace. De ce un candidat la preşedinţie nu a spus aceste lucruri înainte să fie încolţit de procurori. Şi dacă există probe măcar pentru una dintre acuzaţii, va ajunge problema în faţa unui judecător?

Judecător trimis 22 de ani la închisoare

Justiţia e oarbă. Ce fericire! Aşa că notăm cea mai mare condamnare pentru corupţie dată vreodată în România, în dreptul unui judecător de la Tribunalul Bucureşti. Mircea Moldovan a primit 22 de ani de închisoare pentru că a ajutat să intre în insolvenţă o firma a patronului Astra Asigurări (adică a pus-o la adăpost de companiile care îşi cereau banii pentru serviciile prestate). Nu degeaba, fireşte. Milionarul Dan Adamescu a dat 20 de mii euro unor judecători ca să îl salveze. Colegii magistraţilor care vindeau dreptatea au avut în faţă probe care arătau că Mircea Moldovan a luat şpagă nu doar bani, ci şi lambriuri şi cherestea.

Acelaşi personaj a fugit la propriu de lege. Când au venit procurorii să îl salte de acasă, a sărit gardul şi a luat-o la goană. Cât despre cel care a dat bani, ca să îşi salveze businessul, a fost plasat anul trecut pe locul 8 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 430 de milioane de euro. Ca să vă fie mai uşor să îl identificaţi, este patronul companiei de asigurări cu cele mai multe reclamaţii înregistrate în primele trei luni ale anului trecut. Astra Asigurari a avut 873 plângeri.

Rafinărie vândută la fier vechi

Una dintre cele mai mari rafinării din România, RAFO Oneşti, ajunge la fier vechi. Patronii ruşi vor să caseze toate instalaţiile şi utilajele care pot produce aproape patru milioane de tone de benzină, motorină sau GLP pe an. Evaluată la aproape 400 de milioane de euro în urmă cu patru ani, RAFO va aduce acum conducerii doar 15 milioane de euro. Închiderea rafinăriei pune în mare dificultate peste 400 de familii din oraş, care vor avea acum un şomer în casă. Şi lasă un gol mare în bugetul Oneştiului, ce rămâne fără taxele plătite de colos. De aici ar putea apărea alte concedieri, făcute de instituţiile publice.

RAFO a fost preluată în 2006 de patroni ruşi, care au cheltuit o jumătate de miliard de euro ca să platească datoriile. Noii proprietari nu au reuşit să obţină suficiente contracte şi nici alte împrumuturi de la bănci, aşa că au renunţat. Declinul rafinăriei de la Oneşti a început în 2001, când a fost privatizată. Guvernul PSD de atunci a vândut-o controversatului om de afaceri Corneliu Iacobov şi unui consorţiu de firme din Polonia. Patru ani mai târziu, Iacobov a fost trimis în judecată pentru prejudicierea RAFO cu peste 24 de milioane de lei şi în cele din urmă, condamnat la şapte ani de închisoare.

Tragedie aeriană filmată

Imagini dramatice arată sfârşitul a cel puţin 31 de oameni. Un avion cu 58 de oameni la bord s-a prăbuşit în Taiwan, la puţin timp după decolare. Colosul a trecut razant pe lângă un zgârie-nori, a lovit un pod şi a sfâşiat cu aripa o maşină, pentru că a trecut pe deasupra unei autostrăzi. Coşmarul a durat mai puţin de un minut şi a fost filmat de o cameră montată într-un autoturism. Uluitor, şoferul vehiculului distrus de avion a supravieţuit. Avionul a căzut într-un râu din oraşul Taipei. Ca să îi scoată pe supravieţuitori, rămași blocaţi în epavă, pompierii au scos mai întâi avionul din apă cu macarale uriaşe, apoi l-au tăiat în bucăţi. Printre cei care au avut noroc să scape a fost şi un copil de patru ani.

Cei mai cruzi teroriști, jefuiţi

Teroriştii de la Statul Islamic au primit o lovitură teribilă. Şi nu de la Statele Unite, cum se aşteptau, ci chiar de la un om de-al lor. Un egiptean, trezorierul filialei din Siria, a fugit cu aproape un miliard de lire siriene, echivalentul unui milion de dolari americani. Din cauza incidentului, organizaţia extremistă a fost nevoită să întrerupă campania de recrutări. Au trimis recuperatori pe urmele fugarului, dar i-au pierdut urma undeva în Turcia. Teroriştii Statul Islamic adună fonduri din răpiri urmate de cereri de răscumpărare şi aşa-numitele taxe pentru săraci. Oricine are o afacere în zonele controlate de ei trebuie să verse în conturile jihadiştilor 2,5% din vânzări şi contravaloarea averii pe care o au (bani, aur sau argint). Oricum, gruparea teroristă este cea mai bogată din lume. Statul Islamic se finanţează în primul rând din contrabanda cu petrol. Pe locul doi ca surse de venit sunt jafurile. Într-o singură zi, anul trecut, jihadiştii au furat 425 de milioane de dolari de la filiala din Mosul a Băncii Centrale a Irakului.