Știrile Săptămânii: Arestări la FIFA. Temperaturi ucigătoare.

Prinţul Charles, “acasă” în România

Moştenitorul coroanei britanice, unul dintre cei care au promovat cel mai bine țara noastră în străinătate, vine iar în România. La exact un an de la ultima vizită, se întoarce în Transilvania de care a spus de atâtea ori că este îndrăgostit. Înainte să îşi viziteze, însă, domeniile, a trecut duminică pe la Palatul Cotroceni, să îl cunoască pe noul preşedinte. Prinţul Charles vine în România de 15 ani. Micul sătuc Viscri din judeţul Braşov l-a atras la noi, cu biserica lui fortificată, casele tradiţionale şi peisajele neschimbate de acum sute de ani. Charles de Wales are acum 10 proprietăţi la noi în ţară, pe numele lui sau al fundaţiei “Mihai Eminescu Trust”. A sponsorizat renovarea caselor tradiţionale şi din Transilvania a ajuns şi în Maramureş, la Breb, unde a făcut cea mai nouă achiziţie. Iar fascinaţia lui Charles pentru România s-ar putea transmite în familia regală a Marii Britanii. Prinţul George, fiul prinţului William şi al ducesei de Cambrige, a primit cadou de botez o pajişte cu flori sălbatice din Transilvania, de la unul dintre prietenii bunicului său Charles.

TAROM prinde aripi?

Cu (unele) însoţitoare de bord (încă) ursuze, cu mâncarea uşor neapetisantă, dar cu piloţii străluciţi şi o potenţială piaţă atrăgătoare, TAROM devine interesantă pentru Turkish Airlines, votată trei ani la rând cea mai bună companie aeriană din Europa. Turkish a semnat o înţelegere cu TAROM. Vor opera împreună zboruri şi vor avea tarife speciale la bilete, a declarat managerul companiei de stat pentru Digi24. Surse din interiorul liniei aeriene au declarat că turcii sunt interesaţi chiar să preia un pachet de acţiuni. Turkish Airlines, una dintre cele mai mari companii din lume, are ţinte ambiţioase: şi-a propus ca până la sfârşitul anului să aibă 300 de destinaţii în peste 100 de ţări din lume. Şi nu ar fi rău dacă ar aduce la TAROM standardele ei înalte.

Temperaturi de 50°C omoară mii de oameni în India

Un val ucigător de dogoare sufocă oamenii şi topeşte asfaltul în India. Aproape două mii de suflete au pierit în ultimele şase săptămâni din cauza temperaturilor, cele mai mari din ultimele decenii, conform meteorologilor din India. Oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă pe străzi în mijlocul zilei, când centrul ţării fierbe. Problema este că nici în case indienii nu au parte de răcoare. Zeci de milioane de oameni pornesc în acelaşi timp aparatele de aer condiţionat sau ventilatoarele şi asta provoacă pene de curent. Autorităţile au pus pe străzi chioşcuri în care oamenii primesc apă, dar tot nu este destul. Localnicii se aruncă în fântânile arteziene ca să supravieţuiască. Iar în unele regiuni din centrul şi sudul Indiei, localnicii au început sa iasa pe strazi în procesiuni religioase pentru a îmbuna divinitatea să le trimită ploaia.

Adevărata șpagă în fotbal

…nu e la noi. Cum sună o mită de vreo 150 de milioane de dolari? Şapte înalţi oficiali de la Federaţia Internaţională de Fotbal au fost arestaţi într-o anchetă a Fiscului American. Se vorbeşte despre şpăgi uriaşe, care ar fi fost date pentru ca Rusia şi Qatarul să primească drept de a organiza Campionate Mondiale. Investigaţia a început de la fostul preşedinte al Federaţiei pan-americane de fotbal, un personaj de altfel influent la FIFA, care avea impozite neplătite de milioane de dolari. Trăia pe picior mare şi plătea 24 de mii de dolari pe lună pentru două apartamente în Trump Tower din New York. Într-unul din ele trăiau doar pisicile lui. Strâns cu uşa de Fiscul american, a început să dea tot felul de informaţii ca să scape de o pedeapsă uriaşă cu închisoarea.

Şi aşa s-a ajuns la înalţi responsabili FIFA, care ar fi luat șpăgi colosale ca îi influenţeze pe colegii lor să voteze în favoarea Rusiei şi Qatarului. În ciuda uriaşului scandal, Sepp Blatter a fost reales preşedinte al Federaţiei la numai două zile după ce inclusiv vicepreşedintele FIFA a fost arestat în scandalul de corupţie.