De unde-mi cumpăr haine. Cămăși și jachete

Continui să-ți povestesc despre experiența mea în materie de cumpărături și vorbim astăzi despre cămăși și jachete. Indiferent că ești adeptul unor ținute casual sau sport, nu ai scuză pentru absenţa unei cămăşi albe simple din garderobă. Indiferent că-ți place sau nu, există momente în care trebuie neapărat să porți aşa ceva. Înainte de toate este important să stabilești la ce porți cămașa, dar și în ce context pentru a-ți putea alege materialul cel mai potrivit, dar și modelul care să te avantajeze. Odată stabilite aceste criterii mai ai de făcut câteva alegeri. Brandul, culoarea și textura.

Cămașă, Tricou Emporio Armani, Pantaloni Zara, Ochelari Ray-Ban

Trebuie neapărat să ai cel puțin o cămașă de calitate, din bumbac 100% care să-ți vină perfect. Şi care să stea mereu curată şi călcată în dulap. Asta pentru momentele în care se ivește un eveniment iar tu, deloc prieten cu acest articol vestimentar, ești nevoit de împrejurări să o porți. Regula se aplică și în cazul în care îmbraci cămăși în fiecare zi, dar și la lenjeria intimă. Asta este o altă discuție și vom vorbi mai pe larg. Dacă porți cămașă zilnic, fie obligat de codul vestimentar de la locul de muncă sau pur şi simplu din motive de stil, cu siguranță ți-ai creat un anumit obicei de consum. Ştii cam ce vrei de la o cămașă, iar magazinele îți sunt familiare. Asta nu înseamnă totuși că nu poți face anumite greșeli.

Pentru o cămașă de zi cu zi, criteriile sunt simple: bumbac bun, nu foarte subțire și foarte ușor de călcat. Un prim test pe care-l poți face în magazin este să strângi între palme materialul și să vezi dacă face cute repede. Dacă materialul s-a șifonat foarte tare, este semn clar că după o primă spălare vei avea de furcă la călcat. Asta în cazul cămășilor casual, pentru că cele elegante este normal să se șifoneze mult mai repede, dat fiind materialul fin apretat. Acestea necesită fără doar și poate o tură la curățătorie. Când vine vorba de cumpărat, la capitolul buget îți pot recomanda H&M. Nu acelea la 69,9 lei, pentru că sunt foarte subțiri și semi-transparente. Eu le-am testat pe cele la 129,9 lei și pot spune că sunt decente. Croiul este bine structurat, iar multe dintre ele au platca înălțată pentru a se mula mai bine pe un spate mai lat. În aceeaşi categorie de buget aş mai adăuga Bigotti, Massini și D’s Damat.

Dacă vrei să mai plusezi un pic la calitate – și la costuri, în acelaşi timp – te poți îndrepta spre Massimo Dutti, COS sau Boggi. Fiecare dintre acestea excelează la un capitol, fără a oferi însă cămașa perfectă. Massimo Dutti are materiale de calitate, în combinații interesante și țin foarte bine la spălat. Îți recomand de la ei cămășile din bumbac structurat, rezistent și ușor de călcat. Costă de la 229,9 lei, dar raportul calitate/preț este destul de bun. COS este pentru adepții stilului minimalist, dar și pentru nonconformiști. Pe lângă modelele clasice, găsești și unele cu un croi reinterpretat, cu buzunare mari, cu mâneci raglan, platcă dublă și așa mai departe. În general, materialele folosite de COS sunt de foarte bună calitate, dar majoritatea necesită splălare la curățătorie. Asta în cazul în care nu ești expert în mânuirea aparatului de călcat.

Îți mai recomand și cămășile de la Marks & Spencer, gama non iron dar și pe cele cu croi lejer. Sunt fabricate din bumbac bun și rezistent, iar călcatul este o plăcere. Prețurile începe de la 220 de lei. Poate cele mai bune cămăși pe care le-am purtat vreodată sunt cele de la Boggi. Materiale premium, croi impecabil și cel mai important – posibilitatea de a-ți ajusta cămașa pe formele tale. În plus, brandul oferă o gamă variată de materiale cum ar fi bumbacul elvețian, egiptean și poplin, dar și o gamă variată de gulere. Prețul unei cămăși pornește de la 349 de lei, dar include și fittingul.

Cămăși și jachete

Jachete

Aici este ceva mai complicat. Nu de alta, dar avem o grămadă de stiluri, modele și criterii după care să ne ghidăm. Fiind un articol vestimentar de exterior, dar care trebuie să reziste în timp, alegerea lui este ceva mai dificilă. Dacă vorbim de jachetele pe care le porți zi de zi, criteriile pot fi mai lejere. Însă, dacă vorbim despre unele pentru sport sau condiții extreme, lucrurile stau un pic diferit.

Tricou Calvin Klein, Jeans Primo Emporio, Jachetă Zara, pantofi sport Nike
Tricou Calvin Klein, Jeans Primo Emporio, Jachetă Zara, pantofi sport Nike

Pentru o jachetă funcțională nu trebuie să-ți bați prea mult capul. Asigură-te doar că ceea ce ai ales nu are defecte. Că toate cusăturile sunt la locul lor și sunt în stare bună, dar și că materialele nu prezintă nici un fel de urme. Am făcut și eu de multe ori greșeala de a cumpăra fără să verific minuțios toate aceste aspecte și m-am trezit cu părți descusute sau mâneci inegale. Și nu-ți imagina că mi s-a întâmplat asta cu un brand de volum sau cu articole la reducere.

La jachete din denim, m-aş uita la brandurile specializate pe acest material. Găsești modele deosebite la Zara, H&M, Boss ori A|X, dar nu se compară cu Levi’s ori Lee Cooper. Denimul este clasic, bine închegat și lucrat, iar în plus de asta oferă senzația de blug vintage. La capitolul jachete din piele, de oriunde ți-ai cumpăra, prețurile sunt mari. Însă, față de una din imitație din piele, aceasta va rezista în timp, o vei putea vopsi și chiar schimba culoarea la nevoie. În plus, dacă alegi un model clasic, eşti acoperit pe ani buni de acum înainte. Contează foarte mult tipul de piele pe care îl alegi. Personal sunt fanul jachetelor din piele moale și ușoare, dar nici cele de inspirație rock, cu multe ținte și accesorii, nu-mi displac. Pentru prețuri accesibile poți încerca Zara și Massimo Dutti, iar pentru un buget mai mare te poți îndrepta spre Scotch & Soda, Franklin and Marshall, Boss Orange sau chiar Boggi. Atâta timp cât este piele 100%, iar căptușeala este bine lucrată, nu ai de ce să-ți faci griji. La capitolul jachete casual eu sun mare fan COS și A|X pentru că găsesc o varietate mare de modele minimaliste la COS. Iar în cazul A|X mă bucur de modele ceva mai deosebite. Îți mai recomand să eviți brand-urile la vedere și neapărat să fii atent la fermoare şi croială!

Tricou, Bluză și Pandantiv COS, Jeans Guvenchy, Ochelari Ray-Ban