Prin lumea bună şi trendy a anilor 1960, pălăria era o parte esenţială a garderobei cotidiene pentru oricare gentleman, pe picior de egalitate cu accesorii precum cravata, butonii sau papionul. Până să bată gongul final al acelui deceniu, purtarea unei pălării a făcut parte din seria imperativelor categorice ale unui cod vestimentar aflat dincolo de orice îndoială. Un act de rebeliune însemna pur şi simplu să porţi pe cap altceva.

Moda în general izvorăște din nevoi practice, iar în cazul pălăriilor de acum o jumătate de veac vorbim despre necesitatea de a proteja capul de ploaie, praf, frig și soare. Atribuţii pe care, din păcate, pentru mulţi le-a preluat autoturismul personal. Este evident că bărbații din 2018 nu mai poartă pălăria ca pe un accesoriu obligatoriu şi necesar, ci mai degrabă din raționamente care ţin de stil. Dacă înainte pălăria era o podoabă fără de care domnii galanţi nu ieșeau din casă, acum pălăria este un accesoriu rar întâlnit.

Există câteva modele de pălării consacrate, ce au o poveste în spate sau care au fost popularizate de anumite personalități ale acelor vremuri. Alain Delon a purtat pălării în majoritatea filmelor sale și este considerat chiar un purtător profesionist de pălării. La fel și Frank Sinatra sau Fred Astaire. Woody Allen purta în viața particulară pălării moi de ploaie, de tipul celor vândute de Brooks Brothers în New York, iar sir Winston Churchill era şi el cunoscut ca fiind un mare amator al pălăriilor. Erau practic marea lui pasiune după whiskey, ţigări de foi şi zdrobirea maşinii de război naziste.

Bătălia pălăriilor: Trilby versus Fedora

Este cunoscut faptul că, datorită asemănărilor, cele două modele sunt adesea confundate, dar un ochi atent va descoperi unele particularități esenţiale. Fedora mai este cunoscută și sub numele de “pălăria gangsterilor”, după ce a fost purtată de oameni cu reputaţie însângerată, precum Al Capone. Acest model de pălărie și-a tras numele de scenă dintr-o piesă celebră prin 1882. Actriţa principală, Sarah Bernhardt, care o interpreta pe prinţesa Fedora Romazova, a purtat o asemenea pălărie ce a devenit cunoscută drept “fedora”. A apărut inițial ca accesoriu pentru femei dar, în 1920, a fost adoptată şi de bărbaţi. Între 1920 şi 1930, Fedora a devenit un articol esenţial pentru fiecare domn şi era purtată cu costum şi cravată. Acum, ca şi atunci, ea se poartă cu marginea din faţă lăsată la nivelul sprâncenelor sau pe o parte laterală.

Trilby mai este cunoscută și drept “Fedora unui gentleman”, pentru că aminteşte mult de modelul preferat al gangsterilor. Spre deosebire de Fedora, modelul Trilby are borduri mai înguste. A apărut ca o pălărie pentru aristocrații anilor 1960 și era purtată în special la cursele de cai. Modelul tradițional se fabrica din păr de iepure, dar în ziua de azi pălăria Trilby e produsă și din alte materiale, cum ar fi tweed, paie, lână și lână cu amestecuri de nylon.

Trilby a ajuns la apogeul popularităţii în SUA anilor 1960, când oamenii încă nu încheiaseră tranziţia de la pălărie şi umbrelă la maşina personală. Era, deci, ideală pentru a acoperi capul în timpul șofatului, datorită formei sale compacte. Gloria însă a fost de scurtă durată, pentru că anii 1970 au venit cu moda frizurilor şi a coafurilor excentrice, iar pălăria Trilby a ieşit din scenă. Din fericire, a renăscut un deceniu mai târziu, ca accesoriu unisex în garderoba proto-hipsterilor care voiau să se îmbrace retro.

Derby sau Melonul

Spre deosebire de Trilby și Fedora, acest model de pălărie nu are creastă longitudinală. În plus, este o pălărie mult mai rotunjită. Adesea confecționat din pâslă dură, modelul a fost creat în 1849 pentru politicianul și militatul britanic Edward Coke. Pălăria a fost extrem de populară în rândurile clasei muncitoare din epoca victoriană, iar mai târziu a fost adoptată de aristocrații britanici și americani.

Pălăria, îndreptar pentru începători

Pentru a purta un Trilby, încercă o abordare mai tinerească la restul ţinutei, pentru a compensa stilul pălăriei ce duce cu gândul la domnii boemi trecuți de 50 de ani. Scopul este să creezi un aspect smart-casual sau semi-formal. O poți asorta cu pantaloni cambrați, o cămașă de lână sau bumbac structurat, alături de o pereche de pantofi loafers.

Modelul Fedora este una dintre cele mai la modă pălării și arată de minune asortată cu o varietate de costume. Poate fi accesorizată și unor ținute casual, dar cel mai bine merge în combinaţie cu un stil smart-casual sau elegant. Pentru a o pune în valoare, poartă Fedora cu un costum sofisticat din lână, lână structurată sau chiar cașmir, cu o cămașă și un blazer, ori o vesta de lână. Alătură o pereche de pantaloni Derby au Oxford și aspectul tău este complet.

Modelul Derby este foarte popular și interesant, dar este greu de purtat. Este rotunjit, cu formă de pepene, şi tinde să-i dea o notă comică ținutei. Din acest motiv, trebuie să fii foarte atent cu ce o asortezi, pentru a nu pica în penibil. Merge de minune cu ținutele all-black, dar și cu un costum gri din lână structurată cu inserții albastre.

You Might Also Like

2 Comments

  1. 1

    Salut Răzvan, salut băieți! Ați auzit ceva de schimbarea actului de identitate (buletinul) cum ca l-ar fi schimbat, si este mai mic ca dimensiuni (cat permisul de conducere)? Intreb pentru ca m-am saturat de acesta, fiindca nu încape in portofel si e foarte nasol!

    • 2

      Salut, Andrei! Și eu am aceeși problemă, deci te înțeleg. Din câte cunosc, există această inițiativă a unei cărți de identitate electorice, însă nu știu de când îți vei putea face una. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.