Ce ar trebui să știi despre American Bourbon Whiskey

Pasiunea românilor pentru American Bourbon Whiskey a debutat după 1989 contrar sloganurilor de genul nu ne vindem țara. Am fi vândut-o dacă se putea americanilor de la care am aspirat mereu să preluăm the way of life. Surpriza este că am rămas doar cu american dream, scutul de la Deveselu și buzele umflate, dar umezite de whiskey-ul lor. Astăzi distilatul american din porumb este băutura preferată a românilor în materie de whiskey cu peste 1.5 milioane de sticle cumpărate în 2013. Dar dacă tot bem atât de mult american whiskey, măcar să știm despre ce este vorba atunci când îl vedem în pahar sau întindem mâna și-l luăm de pe raftul supermarket-ului.

Pentru a fi clasificat drept american whiskey, distilatul trebuie să îndeplinească obligatoriu câteva criterii: să fie făcut dintr-o combinație de cereale din care minim 51% este porumb; să nu fie distilat la mai mult de 160 proof sau 80% ABV (alcohol by volume); maturarea să fie făcută în mod obligatoriu în butoaie de stejar noi și care în prealabil au fost carbonizate pe interior pentru o mai bună interacțiune a distilatului cu lemnul; whiskey-ul proaspăt distilat nu poate fi pus la învechit în butoaie la o tărie mai mare de 125 proof sau 62.5% ABV; perioada minimă de învechire este de doi ani; este interzisă adăugarea de coloranți, aromatizatori sau alt tip de alcool; îmbutelierea se face la minim 80 proof, adică 40% ABV sau mai mult.

În funcție și de cerealele preponderente folosite în procesul de distilare și mă refer la un procent de peste 51%, whiskey-ul american poate fi: rye, corn sau wheat whiskey. Totdeauna însă în oricare din aceste tipuri de whiskey va exista și o plămadă de orz malțificat, care face toată treaba și pe care o să o identificați pe etichetă sub denumirea de sour mash și asta pentru că tot rețeta scoțiană e baza.

Există mai multe tipuri de whiskey american și el se clasifică în funcție de zona de proveniență. Doar dacă este produs pe teritoriul statului Kentucky el are dreptul de a fi îmbuteliat sub denumirea de bourbon și aici găsim brand-uri cunoscute și disponibile chiar și pe la noi prin magazine: Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey, Four Roses, Knob Creek, Woodford Reserve, Evan Williams și încă o duzină de alți producători locali. Dacă whiskey-ul a fost învechit minim doi ani atunci pe eticheta lui apare și atributul straight, sau trebuie să aibă o declarare a vârstei dacă maturarea nu a depășit patru ani.

E bine de știut că pe teritoriul statului Kentucky pe lângă rețeta de pui fript a colonelului Harland David Sanders se găsesc mai multe butoaie pline cu whiskey care așteaptă să se învechească, decât numărul locuitorilor din stat, asta ca să vă faceți o imagine asupra dimensiunii business-ului.