Ce ceasuri ne-au plăcut de la Salonul Internațional de la Geneva

Săptămâna aceasta vorbim despre Salon International de la Haute Horlogerie Genève, Elveția. Mai exact, despre evenimentul care a inclus lansări noi, de la Cartier la Montblanc, Panerai, Hermes, Lange și Piaget. Făcând o retrospectivă a ceea ce s-a întamplat la Geneva cu nici o lună în urmă, iată ceasurile care au surprins cel mai mult la SIHH 2018.

Salonul Internațional de la Geneva

Un  ceas mecanic? Plictisitor. Un calendar perpetuu? Plictisitor din nou. Când am auzit prima dată de e-Crown Ressence Type 2, mi-am dat seama că este vorba de ceva nou și diferit, dar nimic mai puțin decât mă așteptam de la Ressence, care îi distruge pe rezidenții în domeniu. Momentul în care acest ceas m-a surprins cu adevărat a fost atunci când mi-am dat seama că este o piesă construită integral din metal. e-Crown este un ceas complet mecanic cu posibilitatea de a fi setat manual sau printr-o aplicație dezvoltată de brand-ul cu același nume. Partea interesantă este abia atunci când ajungi să nu porți ceasul, iar rezerva de energie se termină. Odată adus la epuizare, tot ce trebuie să faci este să îl pui din nou pe încheietura mâinii și să îl atingi, iar ceasul își fixează singur ora curentă. Un mister, știu. Atinge-l din nou și va trece la cel de-al doilea fus orar. Tony Fadell, proiectantul acestui ceas, dar și a altor obiecte notabile, cum ar fi iPod-ul, a explicat că are o bobină în interiorul mecanismului iar acesta promite să rămână alimentat chiar și atunci când este staționat pentru o vreme. Nu cred neapărat că ceasurile ar trebui să ia direcția asta, dar este inevitabil să nu ne lovim de unele progrese tehnologice care la un moment dat, nici prin gând nu ne-au trecut.

Salonul Internațional de la Geneva

Cea mai neașteptată apariție de la SIHH, în acest an, a fost cu siguranță Urwerk AMC – Ceasul Atomic. Știm că Urwerk este interesat să exploreze soluții cronometrice neobișnuite, ceasul EMC cu control electromganetic fiind un exemplu foarte bun. AMC este un ceas mecanic care utilizează un senzor optic pentru a afișa ora folosind un mecanism atomic și o tehnologie super-high-tech.

Salonul Internațional de la Geneva

N-am crezut niciodată că voi vedea un Panerai de 38 mm. Dar iată-l. Până acum nu mult timp, ceasornicul elvețian cu rădăcini italiene părea să rămână la dimensiunea din gama produselor de 44 mm, chiar și atunci când clienții au cerut o apariție mai discretă pentru încheietura mâinii. Mai mult ca sigur Panerai se așteaptă să vândă marea majoritate a acestor ornice femeilor, dar ar trebui să se aștepte la un interes destul de mare din partea bărbaților, căci era așteptat de mult.

În ultima vreme am fost adeptul ceasurilor cât mai discrete. Pe principiul, cu cât mai subtil, cu atât mai bine. Deci, dacă mi-ai fi spus înainte de SIHH că ornicul ce va capta atenția tuturor la Geneva va avea o siluetă de 44 mm, din platină, cu brățara din același material și un cadran violet cu niște cifre mari, te-aș fi întrebat ce fumezi. Dar, uită-ne lângă noul F.P. Journe Monopoussoir Rattrapante. Te-ai chinuit puțin să citești acest nume, sunt sigur, dar totul la acest ceas este atrăgător. De la stilul offbeat până la mecanismul nebun din interior, cât și poziția perfectă pe care o capătă pe încheietura mâinii. Dacă ai ocazia să ții pe mână o astfel de bijuterie, fă-o! Sigur nu vei regreta asta!

Totuși, gusturile mele în materie de ceasuri m-au îndreptat către un ornic care nu m-a surprins prin existența sa, ci prin cât de mult mi-a intrat la suflet. Un cronograf cu două registre, în stil vintage, greu aduce un zâmbet pe fața mea, însă dacă privim puțin către Montblanc, parcă lucrurile se schimbă puțin. Pentru mine, orologiile băieților de la Montblanc sunt mană cerească, chiar dacă gândul îți fuge către chestii super-scumpe când auzi de acest brand. Și este adevărat numai dacă le compari cu ceasurile lui  Patek, Vacheron sau Lange. Dar anul acesta, colecția semnată în 1858 a arătat că poți să te distrezi cu un ceas la mână și fără să spargi o bancă. Din lotul ceasurilor din zona premium a pieței, acest model este o alegere bună, doar dacă stai prost cu vederea. Spun asta pentru că, datorită registrului său supradimensionat și impunător, nu vei avea probleme în a distinge cifrele de pe cadran.