Înainte să-ți spun ce s-a purtat și ce anunță ediția de toamnă-iarnă Pitti Uomo 2018, trebuie să-ți explic un pic despre eveniment. Pitti Uomo este unul dintre cele mai importante evenimente destinate bărbaților pasionați de modă. La eveniment patricipă peste o mie de branduri dar și foarte mulți bărbați stilați pasionați, de modă și tot ce înseamnă aceasta.

Prima ediție a evenimentului a avut loc în septembrie 1972 la Florența, iar de atunci, brandurile bărbatești își dau întâlnire de două ori pe an în același loc. În cadrul festivalului noi branduri de încălțăminte și îmbrăcăminte se lansează, iar cele cu notorietate își prezintă ultimele tendințe și cele mai noi colecții. Tot aici se adună cele mai importante publicații internaționale, bloggeri de modă, influenceri, precum şi mari fotografi de street style. Acesta este și unul dintre motivele pentru care evenimentul a devenit atât de popular, mai ales în social media.

Ediția de anul acesta aduce aminte de începuturile festivalului și despre stilul dandy care a făcut furori cu mulți ani în urmă. Este cumva o întoarcere la origini însă adaptată stilului actual și influențelor venite de pe podiumurile de haute couture. Dar să nu mai lungim vorba. Iată cinci dintre tendințele care au dominat stilul de stradă la Pitti Uomo toamnă-iarnă 2018.

Haine supradimensionate

Printre cele mai populare articole vestimentare din această iarnă se numără paltoanele și jachetele supradimensionate. Din zece bărbați prezenți la eveniment, cinci purtau un palton ce părea luat cu împrumut de la un văr ceva mai înalt și mai corpolent. Unde mai pui că, nu a fost vorba de o abordare unitară. Pantaloni cambrați, bluze stil malete și peste, o minunăție de jachetă cu trei-patru numere mai mare. Deși a dominat și podiumurile și stilul stradal, acest trend mie mi se pare un pic forțat și în contradiție cu regulile unei ținute corecte. Totuși, dacă ești mai înalt, un astfel de articol vesimentar poate fi integrat mai ușor unei ținute. Însă, dacă ești scund, ca mine spre exemplu, vei arăta de-a dreptul ridicol.

Tricoturi cu desene grafice

Printre paltoane supradimensionate, pălării și blănuri, au ieșit în evidență și aceste puloverașe tricotate cu modele care mai de care mai interesante. De la desene grafice, mesaje haioase ori masaje manifest, toate au umplut peisajul evenimentului. Dacă majoritatea aduc aminte de moda anilor 90-2000, când printurile și desenele erau pixelate fie din motive de stil, fie din motive de tehnologie rudimentară de imprimare, există și câteva excepții. Mai ales dacă ținuta este una asumată și vrea să fie de inspirație nouăzecistă. Și în cazul tricoturilor, supradimensionarea a fost populară printre participanți. Pare-mi-se că acest stil va domina mult timp de acum încolo. Slavă Cerului! Parcă a fost destul faptul că toată vara bărbați mai mult sau mai puțin bine lucrați la sală purtau pantaloni de-și sugrumau gambele și coapsele.

Sacouri supradimensionate

Și uite cum ne întoarcem la moda hainelor cu mărimi decalate și cum îmi dau singur răspunsul la întrebarea: Care să fie trendul acestei ierni?! Nu mă înțelege greșit. Nu am ceva împotriva acestui trend. Mi se pare chiar avantajos, mai ales în vremea reducerilor când nu mai găsești haine pe măsura ta. Poți motiva cu faptul că așa se poartă, mai lălâu. Fără să fiu ironic, stilul chiar mi se pare agreabil, dacă este purtat așa cum trebuie. Hainele pot fi supradimensionate, însă nu cu mult. Dacă ești prea slab, nu vrei să pari că ai rolul de umeraș, iar dacă ești mai corpolent, efectul de cort nu te va face să arăți mai bine. Avantajul major al trendului este acela că… avantajează mai pe toată lumea.

Încălțăminte butucănoasă

Încă de pe la finalul verii pe podiumuri și prin magazine au apărut ca ciupercile după ploaie modele de încălțăminte care mai de care mai butucănoase și mai puțin plăcute ochiului. De la pantofi sport cu o talpă imensă și înaltă, până la cele cu multe desene și printuri. Startul l-a dat Balenciaga cu ai săi TRIPLE S TRAINERS. Popularitatea lor a fost fulminantă și i-a convins pe majoritatea celor din industria modei să facă ceva asemănător, sau chiar mai exagerat.

Concluzie

Acestea sunt doar câteva dintre trendurile majore pe care le-am putut observa la ediția de toamnă-iarnă Pitti Uomo. Însă, așa cum spuneam, evenimentul este dedicat pasionaților și excentricilor din domeniu. Așa că, dacă nu te regăsești pe deplin în aceste trenduri, nu înseamnă că ești total pe dinafară.

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.