Piese vestimentare în care să investești

Așa cum am promis, revin cu motivele pentru care este bine să fii mult mai selectiv când vine vorba de cumpărături, dar mai ales să investești în anumite piese vestimentare. În materialul precedent am vorbit despre jeanși și încălțăminte, iar acum a venit vremea să abordăm jachetele și tricourile. Sper că deja te-am pus pe gânduri și ai început să vezi cu alți ochi hainele și mai ales cumpărăturile în general. Dincolo de etichetă, brand și preț, cel mai important este ca tu să te simți bine, să te bucuri de confortul pe care-l meriți și pe care ți-l dorești, dar nu în ultimul rând să fii mulțumit de achiziția făcută. Așa că, este crucial să începi să consumi hainele conștient, nu doar de dragul cumpărăturilor, ori că un anumit trend o cere. Așa cum citești etichetele alimentelor, ești atent cu ce ingrediente gătești, la fel trebuie să procedezi și în cazul hainelor. Citește eticheta, analizează produsul și alege-l pe cel care răspunde cel mai bine nevoilor tale. Nu cred că ai mânca o ciocolată doar pentru că este un anumit brand, deși nu-ți place. Și sunt la fel de sigur că nu ai consuma un produs despre care știi că este plin de E-uri, coloranți și alți aditivi. Atunci hainelor de ce a-i acorda o așa mică importanță?

Tricouri

Piese în care să investești

Cu siguranță tricourile sunt cele mai folosite elemente vestimentare, la bătaie cu jeanșii. Indiferent de sezon, tricoul îți este aliat, fie că-l porți separat în sezoanele calde, fie că îl porți alături de un pulover și jachetă pe timpul iernii. Însă, un element atât de purtat nu se bucură de atenția cuvenită. Pe de-o parte și din cauza ciclulul de viață scăzut, dar și datorită faptului că în general este un element vestimentar ieftin, de consum. Fără nici un efort găsești chiar și tricouri la 29 de lei, iar cele mai vândute nu depășesc 100 de lei.

Dacă stau bine să mă gândesc, tricoul este elementul vestimentar care m-a făcut să văd cu alții ochi modul în care fac cumpărăturile. Dacă anumite branduri de încălțăminte m-au dezamăgit de prea multe ori și deși în sinea mea știam că nu cumpăr ce trebuie, la tricouri altfel s-a produs schimbarea. Sincer, mult timp am fost și eu ca tine și ca mulți dintre noi. Anume că nu vedeam nici un motiv pentru care aș plăti mai mult de 50 sau in cazuri rare 100 lei pentru un tricou. Până la urmă este tot bumbac și la ritmul în care cumpăram în acea perioadă oricum nu prindea mai mult de 10-15 de purtări. Asta în cazul unuia care să-mi fi plăcut foarte mult. Însă, lucrurile nu stau chiar așa. Frustrarea mea a început atunci când observam cum cu fiecare spălare bumbacul se subția, cusăturile laterale nu mai erau simetrice și evident senzația nu mai era aceeași. Așa că, m-am decis să studiez problema și să aflu cauza. În primul rând, calitatea bumbacului, dar și a cusăturii sunt cruciale. Poate scrie pe etichetă că are un conținut de bumbac 100%, însă nu înseamnă automat un produs de înaltă calitate. Important este și procentul de bumbac pe metru pătrat, deci densitatea firului. O densitate scăzută se traduce într-un bumbac mult mai subțire, cu ochiuri mai mari și evident mai puțin rezistent în timp. În al doilea rând, modul în care este cusut materialul. În cazul în care cusăturile nu sunt bine aliniate cu firul drept al materialului, acesta tinde să-ți schimbe forma după câteva spălări. Un test pe care-l poți face tricoului este să întinzi lateralele de jos și de sus în direcții opuse și să studiezi liniile care se formează. Dacă nu se formează cute oblice drepte, înseamnă că firul drept este deviat, deci posibil să-și modifice rapid forma.

Ca să alegi cel mai bun tricou din bumbac ar fi nevoie să te ghidezi după gramajul de bumbac, Însă, puțini sunt producătorii care pun pe etichetă această informație. Așa că, cel mai simplu este să testezi materialul. Nu te sfii să-l analizezi cu atenție, să-l întinzi, să-l mototoleși și să vezi cum se comportă. Nu te grăbi să cumperi doar pentru că are un imprimeu interesant. Fii atent și la imprimeu, la broderii și la calitatea cusăturii.

Îți recomand să investești mai mult în tricouri basic albe, negre și gri pe care să le poți folosi la nevoie. Uită de cele la 19,29 sau 39 de lei care după câteva purtări sunt bune doar de purtat prin casă. Eu mi-am făcut un stoc de zece tricouri albe și negre de la COS de care sunt extrem de mulțumit. Bumbacul este de foarte bună calitate, cusăturile sunt ce trebuie și nici unul dintre ele nu și-a modificat forma ori structura după mai bine de zece spălări. În plus, prețul este unul foarte bun. La polul opus am cumpărat și tricouri de 200 și 300 de lei de care nu sunt deloc mulțumit. Pe lângă bumbacul subțire, aproape transprarent nici imprimeurile nu m-au impresionat. Așa că, cel mai important este să analizezi bine materialul și toate aspectele și nicidecum să nu cumperi după brand.

Jachete

La polul opus când vine vorba de consumerism stau jachetele și gecile. În primul rând datorită faptului că sunt efemere precum vremea. Jachetele de iarnă se poartă cam două-trei uni pe an, și aici mă refer la cele groase cu mult puf și blană, iar cele de vară tot cam la fel de rar. Asta înseamnă că pot rezista mult mai mult în timp și nu au nevoie să fie schimbate atât de des precum tricourile, de exemplu. Mai ales dacă optezi pentru modele simple, clasice, atemporale. Însă, asta înseamnă că poți face un efort și să investești în piese de calitate, piese statement care să aducă un plus valore ținutei și cu care să te mândrești. Mai ales când vine vorba de o piesă mai pretențioasă, cum ar fi jachetele de piele ori suede.

Majoritatea jachetelor din piele nu au nimic de-a face cu materialul natural, ci sunt din poliester și poliuretan, două materiale care imită destul de bine pielea. Însă, nu sunt nici pe departe la fel de bune și rezistente. Chiar dacă am avansat din punct de vedere tehologic și putem imita cu ușurință aspectul, textura și uneori chiar și mirosul pielii naturale, proprietățile sunt greu de egalat. Și o să-ți spun acum niște povești cu jachete din “piele” care s-au descoamat după câteva purtări, care s-au uzat prin simplul fapt că au stat pe umeraș, dar și de cele care s-au rupt la mișcări simple și s-au decolorat după câteva ore la soare. Adunând toate jachetele pe care le-am cumpărat și pe care a trebuit să le arunc după câteva purtări din motivele deja expuse, mi-am dat seama că-mi puteam cumpăra cu ușurință două-trei jachete din piele pe care să le port și acum cu aceeași plăcere.

Și iată cum ajungem la o doua concluzie. Dacă îți plac jachetele din piele, fie modelele clasice sau de rocker, fă-ți un bine și investește în una de calitate din piele. Da, știu. Costurile sunt de trei-patru ori mai mari. Însă, crede-mă că și satisfacția va fi pe măsură. Pielea se comportă mult mai bine, se simte mai plăcut și rezistă bine în timp. Pielea nu se descoamează, nu se crapă și poate fi vopsită fără probleme. Dacă este îngrijită corect te poți bucura de ea mulți ani la rând, iar dacă este un model atemportal nu ai de ce să-ți faci griji că nu va mai fi la modă.

Același lucru se aplică și jachetelor din denim, bumbac sau in. La prețuri accesibile au o mulțime de variante de conum. Însă, calitatea materialelor și a execuției este direct proporțională cu prețul. O jachetă dintr-un denim subțire, cu un bumbac de proastă calitate, vopsit fără să fie tratat se va deteriora mult mai repede și într-un mod urât. Asta este una dintre diferențele care apar între piesele vintage și cele actuale. Diferența execuției și a calității materialelor este vizibilă. Cine simte cel mai bine efectele? Tu. Cel care cumperi un produs de care vrei să te bucuri cât mai mult timp, dar în schimbi te alegi cu un produs de o calitate inferioară, pe care-l poți purta o scurtă perioadă de timp. Hai să încercăm să cumpărăm mai puțin, dar mai bine, să analizăm mai mult ceea ce cumpărăm și mai ales de ce.

Data viitoare vom vorbi despre accesorii și lenjeria intimă. Pentru că și aici sunt multe probleme și lucruri de lămurit. Știi vorba aia cu schimbi ca pe șosete? Ei bine, pentru unii o iau ad litteram în timp ce alții nu au înțeles-o prea bine. Dar vom lămuri și aceste aspecte.