Patru haine esențiale în sezonul rece

Când vine vorba de stil, fiecare sezon în parte are câteva elemente vestimentare centrale, ca nişte axiome ale îmbrăcămintei specifice fiecărui anotimp. Este vorba despre accesoriile şi despre articolele de bază în jurul cărora îți construiești ținutele. În fiecare sezon, eu am nişte haine preferate, pe care le port foarte des și pe care le accesorizez diferit, pentru a obține mai multe variante. Pe timpul verii, vedetele mele au fost pantalonii albi și pantofii sport colorați, iar în sezonul rece eu pun în centrul tuturor combinațiilor bocancii, jacheta cu puf și cardiganele.

De ce am făcut această alegere îți voi explica îndată. În plus, te sfătuiesc și pe tine să procedezi la fel. Alege două-trei elemente principale în care te simți cel mai bine și care sunt potrivite pentru sezonul respectiv și, cu ajutorul accesoriilor, construiești combinaţii inovative în fiecare zi.

Bocancii

Pot spune în mod oficial că sunt de-a dreptul cucerit de bocancii model Timberland, cei despre care vorbeam şi într-un material anterior. Există pe piaţă destule variante ale acesui model sub mai multe branduri, la prețuri diferite. Sunt foarte comozi și țin bine la tăvăleală, mai sunt și versatili, deci îi poți adapta mai multor ținute. Eu îi port de cele mai multe ori cu jeanși clasici, dar și cu pantaloni joggers, pentru un stil mai relaxat. Poți, de asemenea, să-i porți cu un palton sau cu jachetă bomber, dar nu încerca să-i asortezi la ținute elegante. Nu vor arăta niciodată bine.

De asemenea, găsești și o variantă îmblănită, mai înaltă, pentru iernile friguroase, cu ditai mormanele de zăpadă. Crampoanele și talpa rigidă te vor ajuta să răzbați prin troiene fără reţineri. În plus, nu trebuie să te temi că vei ajunge la la destinație cu șosetele ude. Materialul impermeabil împiedică pătrunderea apei în interior, chiar dacă uneori mai dai prin bălţi.

La capitolul îngrijire, lucrurile sunt tot de partea ta. Dacă bocancii se murdăresc, așteaptă să se usuce noroiul și îndepărtează-l cu o perie, iar dacă se pătează îi poți curăța cu detergent de rufe și apă. Mare atenție dacă bocancii se udă! Pune-i cât de repede aproape de o sursă de căldură, dar nu direct pe sobă sau pe calorifer. Riști să deteriorezi materialul. Lăsaţi în voia sorţii, bocancii uzi o să prindă repede miros miros neplăcut.

Jacheta lungă

Un alt element vestimentar pe care îl port cu precădere pe toată durata iernii este jacheta lungă. Prefer o jachetă până în zona genunchilor, pentru că oferă o protecție sporită împotriva temperaturilor scăzute. Știi și tu cât de neplăcut este ca toate straturile superioare să se adune, să se ridice și să te trezești cu un spate expus gerului. Brrr… Mă ia cu frig doar când mă gândesc. În această ordine de idei, am descoperit binefacerile și avantajele pe care ți le oferă o jachetă mai lungă. Protecție la spate, mai ales în zona lombară, precum şi la gambe. De fapt, confort sporit pe toate planurile.

Eu prefer jachetele cu puf, dar tu ai la dispoziție și alte variante la fel de eficiente. Jachetele parka, cele matlasate ori paltoanele sunt o opţiune la fel de inspirată. Alege-o pe cea care se potrivește cel mai bine stilului tău, dar ascultă-mi sfatul și poartă o haină de exterior ceva mai lungă. Spatele tău îți va mulțumi cândva pentru că l-ai scutit de reumatism.

Piese din cașmir

Un material deosebit, a cărui calitate este aproape imposibil de falsificat. Este frumos și plăcut la atingere, dar şi foarte rezistent. Finețea și moliciunea firului de lână obținut din părul caprelor îl fac unul dintre cele mai potrivite materiale pentru sezonul rece. În plus, cașmirul este printre rarele țesături de iarnă care pot fi purtate direct pe piele, fără riscul de iritații sau de eczeme. De asemenea, caşmirul este foarte eficient din punct de vedere al coeficientului de căldură.

Cașmirul este considerat a fi un produs de lux, deoarece este mult mai scump decât lâna sau mohairul. Însă nu este doar un moft. Numele materialului provine de la o rasă de capre care cresc în zona Kashmir dintre Mongolia, China şi India. Culorile naturale ale cașmirului sunt nuanțele de gri, maro și alb. Numărul limitat de capre și de oameni care procesează materialul fac din caşmir un produs rar, deci scump. Chiar și așa, eu îți recomand să probezi măcar o dată un articol vestimentar din acest material, ca să înţelegi de ce merită banii.

Când vine vorba de tricoturi, pe tot sezonul rece eu prefer cardiganele, adică puloverele cu nasturi sau cu femoar. Mi se par comode, mai ales în sezonul rece, când treci de la cald la frig de câteva ori pe zi. Din acest motiv, prefer să am un pulover ce poate fi dat jos ușor. Cardiganul poate fi purtat şi pe post de jachetă peste o cămașă, pentru că oferă atât confortul termic pe care ți-l dorești, cât și mobilitate.

Căciuli, fular și mănuși

O spun de o mie de ori dacă este nevoie: extremitățile sunt foarte importante în lupta cu frigul. De aceea, căciula, mănușile, fularul și șosetele îţi pot salva viaţa. Bocancii, jacheta lungă și cardiganul din cașmir sunt aproape inutile, dacă umbli cu gleznele goale sau cu capul descoperit.

Este important să îți protejezi capul, mai ales dacă porţi părul scurt și ai obiceiul de a te spăla pe cap înainte să ieși din casă. Ai la dispoziție o gamă variată de modele și culori pentru fesuri şi căciuli. Poți alege între o căciulă groasă de lână, o căciulă de bumbac sau una din material sintetic. Orice alegere ai face, este important să-ți protejezi capul. El face, el trage. Un alt aliat important în lupta cu temperaturile din ce în ce mai scăzute este fularul. Gâtul este o zonă expusă frigului și trebuie protejată nu doar din rațiuni de confort, ci şi din motive de sănătate. Acest accesoriu este disponibil într-o varietate mare de modele, culori și materiale, deci sigur găsești unul pe gustul tău. Poți alege o variantă clasică, nu foarte voluminoasă, pe care să o împăturești de două ori în jurul gâtului. Sau, dacă ești friguros ca mine, îți poți lua unul foarte mare și pufos. Avantajul modelului din urmă este că îți poate proteja de asemenea umerii și brațele, deci oferă un plus de confort.

Dacă fularul poate fi înlocuit cu un pulover la baza gâtului, iar căciula cu o glugă, mănușile sunt de neînlocuit. Chiar dacă stai bine cu circulația și nu ai mereu mâinile reci, o pereche de mănuși îți va aduce plusul de confort de care ai nevoie. Fie că  alegi o pereche din textil sintetic, din lână sau cașmir ori din piele, vezi să fie pe măsura ta. Dacă îți sunt prea largi, îți vor aluneca și nu te vei bucura de confort maxim. Nici prea mici nu sunt în regulă, pentru că nu-ți vei putea mișca degetele în voie, iar transpirația va sta direct pe piele, deci încă o bilă neagră la capitolul confort.