Lenjeria de corp pentru bărbați, între senzual și ridicol

circa 1915: Four men wearing long underwear pose in a profile lineup in front of a wooden barrack. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Despre haine și accesorii am tot vorbit. De la componentele de bază, culori și materiale, până la sfaturi de finețe, am abordat o groază de subiecte. Totuși, gândindu-mă așa un pic la procesul de îmbrăcare, mi-am dat seama ca am omis un pas foarte important. Unul căruia puțini dintre noi îi oferă atenția cuvenită. Este vorba despre lenjeria de corp. Cea intimă, mai exact!

Dacă ești ca majoritatea tipilor, probabil că nu te gândești prea mult la ce porți pe sub nădragi, nici măcar când pregătești o seară romantică. Lucru pe care, sincer să fiu, nu îl înțeleg. Consideri că pe exterior e normal să ai grijă la fiecare cută, să fii atent cum asortezi hainele și să investești o avere în accesorii, dar hainelor care vin în contact direct cu pielea nu le dai importanță. Este crucial să ai grijă ce lenjerie folosești, deoarece nu doar că riști să te simți încorsetat și chinuit, dar te poți alege cu iritații și chiar cu probleme pe termen lung.

Lenjeria de corp — Scurt istoric

Cea mai apropiată formă de lenjerie de corp asemănătoare cu ceea ce purtăm noi acum a apărut abia în 1930. Este adevărat că ne sunt cunoscute unele precursoare ale lenjeriei moderne, care se purtau prin Egiptul antic, adică pe vremea faraonilor. Totuși, acelea pot fi cu greu asociate cu lenjeria noastră de acum. Bucata antică de pânză înfășurată în jurul șoldului ar putea fi interpretată ca o formă timpurie a slipului, dar la fel de bine poate fi considerată o formă de articol vestimentar de exterior. În perioada Evului Mediu, a apărut o versiune apropiată de ceea ce cunoaștem acum drept lenjerie. Semăna mai mult cu un pantalon de pijama cu o tăietură în partea inferioară și putea fi purtată doar de cei bogați. Săracii, cum e și vorba, mergeau cam în fundul gol pe vremea aia, la propriu.

Lenjeria de corp și-a pierdut din aerul exclusivist abia în cea de-a treia decadă a secolului al XIX-lea, când fabricarea acestor esențiale veșminte la scară  industrială le-a oferit pentru prima dată maselor posibilitatea de a-și permite o pereche de chiloți.

Lenjeria de corp

În ciuda faptului că există o gamă variată de modele, alegerea nu este grea, deorece puține modele se pot bucura de statutul de clasic. Lenjeria de corp se referă înainte de toate la slip (chilot). Maioul are rolul de a ține de cald, în climatele reci, și de a reține excesul de transpirație înainte ca sudoarea să ajungă la cămașă. De vreme ce bărbatul modern își schimbă cămașă cel puțin o dată pe zi, maioul devine din ce în ce mai puțin important și mai rar purtat. La fel ca tricoul, maioul a început să fie purtat în exterior, iar rolul lui de lenjerie de corp a cam dispărut. Puțini sunt cei care mai apelează la maiou sau la bluză de corp ca prim strat lipit pe piele.

Tipuri de slip

Chiloții

Lenjeria de corp

Modelul clasic de slip este cel denumit în mod generic chilot. Acesta prezintă o betelie elastică în talie și are formă triunghiulară. Genul acesta de lenjerie de corp oferă confortul potrivit, dar are dezavantajul de a se vedea inestetic prin pantaloni. În aceeași categorie intră și chiloții în Y, model adresat bărbaților care consideră inutil surplusul de material. Dezavantajul acestui model este că pentru unii poate deveni incomod, iar dacă acești chiloți sunt prea strâmți, iritațiile în zona inghinală pândesc după primul colț.

Chiloții tip pantalon

Lenjeria de corp bărbați

Deși mulți îi numesc boxeri, acet tip de chiloți se situează undeva între chiloți și boxeri. Apărut pe piată prin 1990, acest model de lenjerie este mai scurt și mai mulat decât boxerii. Chiloții tip pantalon s-au dovedit foarte potriviți pentru activitățile sportive, dar și pentru cei care preferă hainele ceva mai mulate. Acest tip de model oferă o mai bună susținere și te scapă de o eventuală iritație în zona inghinală.

Boxerii

Acest model de lenjerie intimă este inspirat de șorturile purtate de boxeri în ring. Largi și lejeri, boxerii sunt alegerea celor care preferă ținutele relaxate și care vor să se simtă cât mai liberi. De regulă, acest model se găsește colorat cu imprimeuri versatile și în general se încheie cu doi-trei nasturi în partea din față. În ciuda originii lor pugilistice, boxerii nu sunt recomandaţi la activităţile sportive, dar nici la costum.

Alte modele

Pe lângă aceste modele populare, mai există și unele variațiuni creative, precum și unele foarte dubioase. De departe, cel mai bizar mi se pare Jockstrap. Acesta este format dintr-o bandă elastică în jurul taliei, iar materialul de susținere din partea din față prezintă o dublură pentru protecția testiculelor. Partea dubioasă este în spate. De la betelie pornesc două elastice pentru suținerea feselor.

Mai există unele varietăți pe care le consider un pic mai realiste, cum ar fi brief, care este un chilot mai larg, trunk, altfel spus chiloți tip pantaloni ceva mai lungi, și string bikini, nume care nu mai are nevoie de nici o explicație.

Foarte important!

Primul și cel mai important lucru de care trebuie să ții cont în momentul în care îți alegi lenjeria intimă este materialul. În nici un caz nu te zgârci și nu alege materiale sintetice. Așa cum am mai spus, riști o iritație sau chiar probleme chiar mai grave pe termen lung. În plus, dacă ai ajuns la o vârstă, lasă de-o parte chiloții cu desene, cu mesaje și cu alte chestii haioase. Sunt ridicole și riști să-i provoci partenerei hohote de râs chiar în momentul decisiv în care ea se așteaptă la cu totul altceva.