Piele naturală sau ecologică | Ce jachetă alegem?

Jacheta de piele, ţinuta oficială a “băieţilor răi” din timpurile noastre, are o istorie pe cât de lungă, pe atâta de controversată. Confortabilă, elegantă și foarte versatilă, potrivită în orice anotimp, geaca de piele nu mai este asociată doar motocicliștilor și rockerilor, precum era cazul în anii 60. După un veac de existenţă, ea a păşit încet, dar sigur, şi în domeniul exclusivist intitulat haute couture, chiar dacă ascensiunea i-a fost marcată de multe cotituri surprinzătoare.

La producerea jachetei de piele naturală, creatorii folosesc cel mai frecvent pielea de căprioară, miel, oaie, vacă şi de antilopă. Cu timpul, fiecare subcultură în parte a mai adăugat câte un element specific, astfel că pe jachetele de piele au apărut ținte, lanțuri, insigne, broderii, fermoare, ba chiar și perle.

Această piesă vestimentară, sinonimă acum cu stilul de viaţă rebel, a fost iniţial fabricată ca uniformă pentru piloții militari germani și americani, în cele două războaie mondiale. Jachetele de piele pentru piloți erau grele, de culoare maro, cu guler de blană și aveau aceeași formă cu jachetele de tip bomber. Popularitatea versiunii de piele a crescut în special după ce a fost adoptată la scară largă în Rusia. Tovarăşii de la Răsărit au apreciat-o pentru faptul că este comodă, călduroasă și mai ales rezistentă.

Un pas important în răspândirea jachetei a fost atunci când frații Irving și Jack Schott au adus ţinuta militar-sovietică pe continentul american de nord și i-au creat o versiune impermeabilă. Ecourile Primului Război Mondial încă nu se stinseseră, când modelul gândit de cei doi frați americani fusese deja adoptat de motocicliști. Popularitea în rândul pasionaților de mulți cai putere pe două roți a fost alimentată și de momentul în care, în 1928, cei doi frați au preluat magazinul Harley Davidson din New York. Pe lângă motociclete și accesorii, aceștia vindeau și modelul lor preferat de jachetă, The Perfecto, cu 5,5 dolari bucata. Numele jachetei a fost ales de Irving Schott, care nu se mai sătura să fumeze nişte ţigări de foi cu acelaşi nume.

Jacheta de piele
The Perfecto by Schott – modelul original

Ca şi alte trenduri majore, jacheta de piele a început să cunoască apogeul succesului abia după ce o vedetă de la Holywood a purtat acest articol vestimentar într-o capodoperă cinematografică. Mai exact, în 1953, Marlon Brando rupea inimile domnișoarelor de pretutindeni în rolul unui motociclist rebel, în filmul „The Wild One“. Actorul a apărut îmbrăcat într-o jachetă de piele „Schott Perfecto”, un model care imediat a fost asociat în ochii publicului cu epitete precum „periculos”, „sexy”  şi „rebel”.

Jacheta de piele

Anii 1940-1980 au adus gloria fără rezerve a jachetei de piele care a devenit un simbol pentru generaţii după generaţii de tineri supăraţi pe “establishment”. Curente precum punk-rock sau heavy metal au transformat jacheta în ţinuta standard pentru adepţi. Cine-l poate uita pe eroul muncii metaliste Rob Halford, de la Judas Priest, călare pe un motor şi blindat cu piele de sus până jos sau pe spărgătorul de microfoane Udo Dirkschneider, de la Accept, mereu cu lanţuri şi piele pe el? De fapt, ăsta a şi fost rolul jachetei de piele pentru rockeri, acela al unei „armuri de rebeliune” împotriva standardelor societăţii. De la Black Panthers şi Steppenwolf din anii 60-70’ la Ramones, Blondie, Joan Jett, Sex Pistols şi chiar până la extremul violent al muzicii, black-metalul scandinav al anilor 90, jacheta de piele cu ţinte mai mici sau mai mari a însemnat recunoaşterea apartenenţei la rebeliunea muzicală.

Însă jacheta de piele este produsă nu doar pentru a satisface capriciile din modă, ci și pentru protecţia celor care o poartă. Multă vreme aceasta a fost un articol vestimentar rezervat exclusiv bărbaților, însă cu timpul au adoptat-o şi domnişoarele, fără să le răpească din frumuseţe sau feminitate. Din contră, pielea cu accesorii metalice dă o nouă dimensiune senzualităţii feminine şi poate fi purtată ca ţinută „casual” de stradă sau ca ţinută „formală”.

Piele naturală sau piele ecologică?

piele

La fel ca în cazul oricăror haine, cel mai important este materialul din care acestea sunt confecționate. Pentru o jachetă prietenoasă cu veganii, există o gamă variată de materiale ce imită pielea. Unele mai bine decât altele, însă cred că nimic nu se compară cu pielea naturală. În funcţie de necuvântătoarea de la care pielea provine, şi care poate fi oaia, mielul sau vaca, fiecare tip în parte are anumite caracteristici aparte, de care e bine să ţii cont.

De exemplu, pentru jachetele mai rezistente în timp și cu o textură mai dură, este folosită pielea de vacă. Adesea, echipamentele de protecție și costumele motocicliștilor sunt făcute din acest material, care le dă rigiditate şi durabilitate. De asemenea, pielea de vacă are un preț mai accesibil decât alternativele, iar gama de produse este foarte variată. În schimb, dacă preferi o piele mai flexibilă și mai moale, poți alege o jachetă de piele de oaie sau de miel. Aceasta este mult mai plăcută la atingere și este considerată mult mai confortabilă. Pielea de ovine poate fi adesea confundată cu cea ecologică sau sintetică, deoarece au cam aceeași textură. Dacă eşti în dubii, pielea naturală poate fi ușor recunoscută, printr-un simplu test. Pentru a afla dacă un anumit articol vestimentar este confecționat din piele ecologică, nu trebuie decât să întinzi materialul într-un loc. Dacă acesta se destramă și lasă la vedere fire, de regulă albe, înseamnă că este vorba de un material sintetic. Pielea naturală se întinde și revine la forma inițială.

Pielea naturală, spre deosebire de cea sintetică are avantajul de-a fi mai rezistentă în timp și de a putea fi întreținută mult, mult mai ușor. O jachetă de piele sintetică, mai ales una dintr-un material subțitre, se va măcina mai rapid, mai ales în zonele intens expuse uzurii, cum ar fi coatele, gulerul şi manşetele.

O piesă vestimentară din piele naturală poate fi dată cu cremă, cu uleiuri speciale și poate fi vopsită în cazul în care și-a pierdut din strălucire, ori dacă vrei să-i schimbi culoarea.