Trei haine călduroase pentru trei luni friguroase

A venit vremea să scoatem de la naftalină jachetele, paltoanele și hainele groase de exterior. Chiar dacă Soarele ne mai zâmbește firav câteva ore după-amiaza, razele lui leşinate nu prea ne ţin de cald sezonul ăsta. Eu mă număr printre cei care nu suportă să se înfofolească în straturi peste straturi de haine și care preferă o cât mai mare libertate de mișcare. Pentru mine – şi presupun că şi pentru tine – o haină groasă de exterior, eficientă din punct de vedere termic, este cea mai bună alegere.

În funcție de preferinţele tale estetice, ai mai multe variante ca să te echipezi eficient şi elegant în sezonul rece. Ca să-ți fac alegerea mai uşoară, îți prezint mai jos câteva opţiuni care ţin cont de stilul vestimentar și de caracteristicile fiecărui articol în parte. Decizia, ca de obicei, îţi aparţine.

Cultura pardesielor

Familia pardesielor este vastă și acoperă o gamă largă de nevoi. Există cel puțin opt variațiuni derivate din pardesiu, iar una sigur ți se potrivește. Pragmatic vorbind, rolul principal al pardesiului este acela de-a te proteja de frig, vânt, praf și ploaie. Însă felul în care este croit, materialul și felul în care acesta este pus în valoare îți vor aduce acel plus numit stil. De aceea, este foarte important să cunoști fiecare model în parte, la pachet cu caracteristicile și avantajele pe care ți le poate oferi.

Să luăm, de pildă, pardesiul drept bleumarin, un clasic englezesc de oraș. Este potrivit în special pentru toamnele britanice mohorâte și pentru zilele de iarnă de oriunde. Acest model de haină pentru exterior este sobru, dedicat în special domnilor, și este potrivit exclusiv ținutelor elegante. Are un croi mare și este confecționat dintr-un material mai gros, ceea ce îl face potrivit bărbaților ceva mai înalţi, pentru că arată ca o armură. Dacă ești slab și scund, așa cum sunt eu, acest model sigur nu ți se va potrivi. Deci mai bine zici “pas”, decât să umbli ca o sperietoare.

Un simbol în lumea pardesielor este Chesterfield. Numele i se trage de la o familie nobilă din acea regiune, neam cu sânge albastru despre care se crede că i-ar fi dat lumii pe primii adepți ai modelului în discuţie. Acest tip de pardesiu poate fi ușor recunoscut după matriţa în zig-zag a materialului, numită “herringbone”, adică schelet de hering, și după buzunarele cu clapă, cel mai adesea în număr impar.

Deși este un clasic american, haina polo are legături de rudenie şi cu anumite stiluri de pardesie tradiționale, ceva mai elegante, precum ar fi paltonul larg, cu raglan, și pardesiul Guards. Buzunarele mari, aplicate, le conferă acestora un aer mai din registrul casual. Înainte, haina polo era disponibilă mai mult pe crem și era confecționată din stofă de păr de cămilă. Poate de aia mulţi o considerau un articol vestimentar exclusivist. Acum, lucrurile s-au schimbat și haina polo este croită din lână, fapt graţie căruia designerii au şi mai multe opţiuni coloristice în ceea ce o priveşte.

Pe tot vechiul continent, lodenul a fost multă vreme în centrul atenției. Țesătura lodenului poate fi ușor asociată cu regiunile alpine, dar acest pardesiu se bucură de o largă popularitate în Anglia, în Franța sau în Belgia. Acest model poate fi purtat cu un costum de tweed sau din stofă ripsată. Un avantaj al acestui stil este impermeabilitatea și rezistența crescută în timp. În plus, dacă se murdărește, lodenul poate fi ușor curățat cu o perie. Modelul clasic are croiala evazată, dreaptă și lungă, iar pe spate prezintă o cută dublă lungă, verticală.

În zilele cu ninsoare și ploaie, intră în scenă impermeabilul sau „pelerina“. Un model anti-ploaie cinstit nu este cauciucat, ca pelerinele salariaţilor de la parcări, ci croit din gabardin, precum trenciul clasic. Un semn distinctiv al acestui model îl reprezintă mânecile tip raglan, care pornesc din zona gulerului. Spre deosebire de mânecile clasice, cele de tip raglan oferă un confort sporit, mai ales în cazul în care pe sub pelerină porți mai multe straturi de haine. Ca toate celelelte modele prezentate mai sus, și pelerina de ploaie se adresează exclusiv ținutelor elegante.

Jacheta matlasată cu puf

haine călduroase

Ideală pentru sezonul rece, mai ales pentru cei care preferă ținutele casual, jachetele cu puf sunt un echilibru perfect între confort și stil. Deși este un model mai sport, geaca matlasată poate fi ușor adaptată ţinutelor casual și sport casual, așa că o poți purta atât pe stradă, cât și la birou. Avantajul major al acestui model este umplutura – puful. Este unul dintre cele mai călduroase materiale, aşa că puful se dovedeşte un bun aliat împotriva frigului. În plus, “pufoaicele” sunt mult mai ușoare și mai comode. Iar când te saturi de una, o poţi transforma în ţuică, spune legenda. Eu, sincer, n-am încercat. Totuși, acest model de jachetă necesită o îngrijire specială. Nu o poţi spăla în mașină și trebuie să o ţii pe umeraș, în poziție naturală. Altfel, riști ca penele și puful să nu mai fie distribuite uniform și să te trezești că haina ta are pe alocuri gâlme de puf sau zone golite de conţinut. Ai la dispoziție o gamă variată de modele, culori și lungimi. De la jachete clasice până la brâu și până la cele supradimensionate lungi până în zona genunchilor, toate reprezintă o alegere foarte bună.

Jacheta parka

haine călduroase

O altă variantă foarte bună pentru adepții stilului smart casual este jacheta parka. Despre „ruda“ jachetei bomber am vorbit mai pe larg într-un material pe care îl poți citi aici. Parka are un un croi mai larg, multe buzunare, cordon și glugă, iar asta îi dă ocazia celui care o poartă să fie mai relaxat. De unde şi expresia “Parka te-ai relaxat”. Ţinuta parka e mai puţin formală decât pardesiul şi astfel nu mai rişti să fii confundat cu un inspector ANPC atunci când intri în barul tău preferat. Din acelaşi motiv, poți purta parka fără nici un fel de grijă atât cu pantaloni joggers, pantofi sport și un tricou maxi, cât și cu o ținută sport-elegantă. Din punct de vedere al stilului, acest model de haină pentru exterior se situează undeva între eleganța pardesiului și versatilitatea jachetelor sport. Nu este într-atât de pretenţioasă ca să poată fi purtată la pantof și costum, dar nici foarte sport nu este. Pare pentru mulţi compromisul perfect între eleganță şi confort sporit.