Moda victoriană bărbătească: Jobene și costume funcționale

Cum spuneam într-un material anterior, moda, așa cum o cunoaștem noi astăzi, a prins contur abia după 1900. Înainte de această perioadă, au existat anumite trend-uri artistice:  Baroc, Rococo, Renaștere și multe altele. Asta nu înseamnă că astfel de perioade nu au lăsat o moştenire stilistică. Din contră, normele vestimentare erau mult mai stricte. Sigur, şi idealul de frumuseţe diferea faţă de prezent. Am avut silueta rubensiană, dar şi momentele în care femeile îşi aplatizau, pe cât posibil, sânii. Perioade în care mâinile trebuiau acoperite, iar gâtul lung era ideal.

Ne îndreptăm atenția spre Era Victoriană, adică secolul al XIX-lea. Numele epocii este dat de domnia Reginei Victoria a Marii Britanii și Irlandei, una întinsă pe aproape 64 de ani, până în 1901. A fost o perioada prosperă pentru cei din Regati. Şi totuşi constrastantă. Deşi a fost pace, economia duduia, iar coloniile erau stabile, Londra victoriană era mohorâtă, tristă, apăsătoare. A fost de asemenea perioada în care săracii, invalizii şi cei cu probleme psihice erau adunați în case colective și, în general, izgoniți de societate, pe motiv că sunt inutili şi fără şanse de reabilitare.

A fost de asemenea perioada în care oamenii căutau să se distreze cât mai mult. Aşa au apărut vacanţele reglementate şi zilele libere. Dincolo de aceste aspecte, Epoca Victoriană are parfumul ei unic și interesant, uşor de sesizat la clasele sus-puse. Definitorii pentru ținutele feminine erau crinolina și evantaiul, iar pianul era punctul central al oricărei locuințe cu blazon. Stilistic, femeia ocupa centrul universului, iar bărbatul era o simplă extensie. Epoca a fost dominată de crinoline, decolteuri adânci, corsete, umeri și brațe la vedere care să contrabalanseze partea voluminoasă a crinolinei.

La bărbaţi, moda era mult mai confortabilă şi mai decentă, având drept element principal costumul. Un pic mai sobru și mai funcțional decât înainte, dar fără cravatele sofisticate. Ca look, bărbații purtau părul scurt, tuns simplu. În schimb, mustățile lungi și sofisticate erau semn de noblețe. La fel, jobenul înalt și pălăriile. În America și Anglia se purtau broderii din lână germană, articole vestimentare precum mantale, pardesie și paltoane. Jiletca sau vesta adopta culori mult mai sobre, paltoanele (redingotele în denumirea de atunci) ajungeau până la genunchi, pantofii aveau toc jos iar bastonul subțire era nelipsit. Erau nelipsite accesoriile precum: batista, mănuşi din piele pentru ieşirile afară, ceasul de buzunar iar în cazul în care era necesar, monoclu.

Moda victoriană