Când moda întâlnește tehnologia

La prima vedere, ai spune că moda și tehnologia sunt două industrii care nu au treabă una cu alta, mai ales dacă te gândești la unele ciudățenii apărute în urma unei colaborări mai mult decât triste. Aș enumera pantofii cu aspirator, jacheta cu ecran LCD sau pălăria cu “aer condiționat“. Toate aceste anomalii sunt doar niște excepții și reprezintă roadele nefericite ale lipsei de colaborare. Din fericire, există și unele colaborări între experți din ambele domenii, iar rezultatele mi se par mai mult decât interesante.

Google X Levi’s Jacquard

Cea mai puternică marcă globală, după criteriul valorii în milioane de dolari, dar și după modul de percepție de către utilizatori, și-a unit forțele cu brandul fondat de Levi Strauss și așa a apărut prima geacă inteligentă. Proiectul poartă numele de Levi`s Commuter x Jacquard. Conceptul care a stat la baza modelului Jacquard este realizarea unei suprafețe sensibile la atingere, inclusă în designul unei geci. Practic, cu ajutorul dispozitivului tactil din zona mânecii este eliminată nevoia de a mai scoate compulsiv telefonul din buzunar. Printr-o serie de gesturi prestabilite, utilizatorul îi poate da comenzi telefonului, de la unele foarte simple la altele suficient de complicate.

moda întâlnește tehnologia

Toată partea electronică este integrată în căptușeala manșetei și tot acolo este poziționată zona cu senzori. În mod clar, nu vorbim despre o jachetă cu aspect futurist. Comenzile de pe manșetă îți permit să ajustezi volumul unei melodii, să răspunzi la un apel sau să-l respingi, să obții informații GPS, precum și multe altele. Gesturile pot fi personalizate în funcție de activitățile pe care pe faci, iar odată cu dezoltarea de noi aplicații, funcționalitățile se pot extinde. Prețul jachetei este rezonabil, doar 350 de dolari, mai ales că vorbim despre un produs Levi’s care mai vine și cu unele funcții smart. Din punctul meu de vedere, este o alternativă foarte bună la smartwatch, mai ales pe vreme rea, când porți mai multe straturi de îmbrăcăminte și îți este greu să răzbați printre ele până la micul ecran al ceasului inteligent. Totodată, mi s-ar părea chiar și mai smart ca dispozitivul să fie capabil de adaptare la mai multe articole vestimentare.

Nike HyperAdapt 1.0

Când vine vorba de pantofi inteligenți, care ar fi prima funcție pe care ți-ai dori să o aibă? Cu siguranță una care să le permită să se adapteze perfect formei piciorului tău. Pantofii sport de la Nike exact asta fac, ba chiar mai mult. Pantofii de sport prezentaţi de Nike sunt foarte uşori, realizaţi dintr-o spumă polimerică şi prezintă o inovaţie extrem de interesantă, Nike HyperAdapt 1.0. Elasticitatea și fermitatea tălpii pot fi ajustate cu ajutorul unor butoane de control, astfel încât să se adapteze perfect pentru alergat, dar și pentru mers. De asemenea, HyperAdapt 1.0 permite şi ajustarea modului în care pantofii se mulează pe picioare, ceea ce reprezintă o soluţie excelentă pentru momentele când ai picioarele umflate sau când vrei să alergi şi ei trebuie strânşi mai zdravăn.

Pantofii sunt disponibili în trei culori și pot fi comandați de membrii Nike+, programul de fidelizare lansat de producătorul de echipament sportiv. În plus, clienții care cumpără acest model vor avea acces și la o aplicație de mobil dedicată, ce le oferă diverse informații sportive. Nike a mai înființat și o linie telefonică specială, prin care clienții pot să primească sfaturi de la experții firmei. Prețul este și el pe măsură, nu mai puțin de 720 de dolari, adică aproape 3.000 de lei.

Jacheta Nemen L.E.D.

Nemen este un designer italian și, dacă nu ai auzit încă de el, ar fi bine să dai un Google rapid. El creează articole vestimentare de înaltă calitate, inspirat fiind de croitorii clasici, dar și de artizani. Toate țesăturile și tehnicile pe care le folosește Nemen sunt speciale, iar dorința de a aduce tehnologii inovatoare în modă l-au propulsat pe drumul creării unei jachete cu LED-uri. Nu, nu este o jachetă cu benzi neon cu care să faci senzație pe la bâlci sau prin discoteci.

Jacheta Nemen L.E.D a fost creată ca un proiect experimental, pentru a testa utilizarea funcționalităților tehnice în articolele de îmbrăcăminte pentru sport. Țesătura din care este făcută jacheta conține fibră optică, iar asta permite luminarea întregii suprafețe într-un mod mai mult decât spectaculos. Sistemul este alimentat de doi acumulatori și poate stă aprins aproape opt ore. Pe lângă iluminarea care te va face să pari un extraterestru sau care va lăsa impresia că urmează să te teleportezi, țesătura este acoperită cu o fibră pe bază de aluminiu, ce asigură o protecție sporită împotriva frigului. Jacheta este doar un proiect, deci nu o căuta prin magazine. Sper totuși ca ea să îi fi inspirat și pe alții, iar astfel să putem vedea curând ceva asemănător la vânzare. Mă gândesc deja la o combinație cu becuri de tip Hue, care pot fi setate să lumineze intermitent, ori atunci când se lasă seara.