Blugii | Cum îi alegem

Salut și bine-ai revenit! În episoadele anterioare am vorbit despre tricouri și cum le purtăm, iar astăzi vorbim despre jeanși. Fără doar și poate, printre cele mai populare articole vestimentare care de-a lungul anilor nu a suferit schimbări majore sunt jeanșii sau “blugii”, depinde cum vrei să le spui. Și ca să lămurim de la bun început de ce le spunem “blugi”, ei bine povestea este cam încâlcită. În primul rând, denim, numele materialului din care sunt confecționați jeanșii, provine din Franța, sfârșitului secolului al XVI-lea, din orașul Nîmes unde țesătura purta numele de „serge de Nîmes”, adică “stofă de Nîmes”. Mai târziu apare termenul de “blue jeans” provenit tot din franceză de la “blue de Gênes”, adică albastru de Genova. Asta pentru că denimul era o combinație de lână și bumbac, iar în acea perioadă pânza denim era produsă în Italia și vândută mai apoi în portul Genova pentru marinari. În timp, termenul a fost românizat și iată cum ne-am ales noi cu termenul de blugi. Și tot la capitolul denumiri și confuzii, deși puțini știu, între jeans și denim există o diferență. Dacă denimul este țesut dintr-un fir colorat și unul alb, jeans-ul este compus din două fire de aceeași culoare. 

Data oficială de naștere a pantalonilor din denim este 20 mai 1873 când Levi Strauss și Jacob Davis i-au brevetat. Creațiile lui StaussStrauss au prins contur odată cu colaborarea sa cu Jacob Davis, un croitor provenit din Letonia, care a adaugatadăugat ținte metalice la buzunarele pantalonilor pentru a le oferi mai multă rezistență. Primii care i-au adoptat rapid și în rândul cărora au devenit extrem de populari au fost imigranții sosiți în SUA.

Jeanșii au suferit tot soiul de modificări, ajustări și îmbunătățiri, dar modelele nu s-au schimbat dramatic. Despre toate astea și chiar mai multe în clipul de mai jos:

Levi’s – Jeansi

Produkt by Jack & Jones – Jeansi

Levi’s – Jeansi 501 Original

Pepe Jeans – Jeansi Callen

Wrangler – Jeansi

Medicine – Jeansi Simplicity Interrupted

Levi’s – Jeansi 514