Continuăm seria amintirilor din șifonier cu moda plină de culoare, printuri, pantaloni evazați, multă iubire și pace. Este vorba despre perioada dintre anii ’70 și ’80. Perioada a fost dominată de stilurile hippie, disco, boho-chic, iar la polul opus punkul. Este o perioadă plină de libertate și fantezie, de romantism și răzvrătire pe alocuri.

Stilul hippie apărut la finele anilor ’60 își continuă ascensiunea în decada următoare și devine din ce în ce mai popular. Este momentul în care apar jeanșii tăiați, dar și cei evazați, decolteurile în V, prinuturile colorate, brățările și accesoriile confecționate manual sunt din ce în ce mai purtate. Perioada este una încărcată de simboluri ale libertății, de nevoia și dorința de a evada în natură și este totodată un moment în care se pune mare accent pe comuniunea om-natură, dar și pe relațiile interumane și atenție, toate îndreptate spre proteste și folclor. Totuși, această perioadă a avut și părțile ei negre, dincolo de ideologia nonconflictulă de după război. Era răspândită ideea de iubire liberă, care se manifesta prin excesul de sex și droguri, în special marihuana și LSD, atât pentru distracție, cât și pentru noi moduri de a vedea lumea.

Unul dintre evenimentele ce a marcat mișcarea Hippie a fost Festivalul Woodstock din 1969, când peste 500.000 de hipioți au sărbătorit iubirea, pacea și muzica, deși evenimentul fusese inițial planificat pentru 150.000 de oameni. Un alt element inconic pentru perioada anilor ’70 este părul purtat lung, atât de femei cât și de bărbați, bandanele, pălăriile floppy, eșarfele lungi și colorate, mărgelele și tricourile colorate purtate cu cravată. Deoarece hippioții respingeau modernul, cele mai purtate haine erau cele etnice, de inspirație populară sau cele purtate de la second hand. Florile au devenit un important simbol hippie, și asta pentru că rebelii șaptezeciști venerau natura. Așa a apărut expresia flower power, alături de sintagma make love not war.

Asemenea tuturor trendurilor majore, stilul anilor ’70 ai rămas prezent în modă, iar în anumite sezoane își face simțită prezența ceva mai mult, în special în perioada primăverii. Dar hai să luăm pe rând trendurile majore din acea perioadă și să vedem cum putem adapta elemente din acea vreme în moda din zilele noastre.

Hippie

Când ne gândim la anii ’70, stilul hippie este primul care ne vine imediat în minte fiind unul dintre primele și cele mai semnificative stiluri ale deceniului. Dezvoltat la sfârșitul anilor ’60, el a atins punctul culminant la începutul anilor ’70. Pantalonii evazați, printurile florale, bandane pe cap, haine de inspirație populară și eșarfele lungi au fost elementele centrale. Deși pantalonii evazați au căzut de mult în dizgrație în rândul bărbaților, hainele de inspirație folclorică și printurile florale sunt potrivite pentru ținutele de primăvară. Alături de cizmele din piele întoarsă, cămășile brodate și jachetele drepte. Culorile inspirate din natură sunt cele mai des întânite în acest stil. Nunațe de ocu, verde crud și mult, mult alb.

Peacock sau împăunarea bărbatului

Gulere largi, cămăși evazate din mătase, printuri cât mai colorate, cămăși cu pliuri și multe asemenea elemente ce decorau ținutele masculine. Costume în culori strălucitoare, cămăși de satin, mâneci decorate, tunici, broșe, cizme cubaneze cu tocuri și curele împletite.

Rock

Pe de-o parte erau hipioții care aruncau cu flori și voie bună în stânga și-n dreapta, iar prin parcuri și cafenele erau rockerii. Personajele iconice ale acelor vremuri sunt David Bowie și Freddie Mercury. Spre deosebire de iubitorii muzicii rock din vremurile noastre, în anii ’70, Bowie urca pe scenă purtând peruci colorate, haine evazate și costume care mai de care mai colorate. Pantofii cu platformă și cei din lac erau la mare căutare, iar părul creț și tapat era un statement.

Stilul Disco

Spre finalul anilor ’70 a luat naștere și s-a dezvoltat rapid stilul disco, imortalizat de John Travolta în filmul Saturday Night Fever. Stilul reprezenta o încununare a tuturor trendurilor de până atunci, un soi de rezultat al mai multor tendințe. Costume în stilul Peacock, alături de culori și printuri hippie, cu vagi influențe rock. Cele mai populare erau costumele formate din trei piese, adică pantalon, sacou și vestă. Pliuri și pantaloni largi sau pliate și veste înalte. Accesoriile cele mai întâlnite erau ochelari de soare tip aviator, cravate largi și cu modele, să zicem, curajoase. Stilul disco, per ansamblu, este mai puțin agreat în ziua de astăzi, însă anumite elemente pot fi ușor asociate unui look cool, fresh și foarte actual.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.