Îți povesteam într-un material anterior că jacheta cu puf mi se pare una dintre cele mai bune alegeri atunci când vine vorba de hainele de exterior. Oferă un echilibru perfect între confort și stil, motiv pentru care acest tip de jachetă merită un loc de cinste la tine în garderobă.

Este foarte comodă și eficientă din punct de vedere termic, dar este și versatilă. Poate fi, deci, asortată cu ușurință mai multor tipuri de ținute. În primul rând, o jachetă cu puf nu are nevoie de prea multă umplutură pentru a-ți oferi confortul maxim pe vreme rece. Deci nu te mira atunci când vezi că jachetele cu puf sunt foarte subțiri, asemenea unor foi de ceapă. Variantele cu vatelină au nevoie de mult mai mult material izolant pentru a fi la fel de eficiente din punct de vedere termic. În consecință, vei arăta ca un ardei umplut cu picioare într-o şubă din aia, moştenire culturală a Uniunii Sovietice.

Spre norocul tău, Uniunea Europeană este azi reperul nstru, iar aici, printre stelele steagului albastru, există mai multe tipuri de jachete, pentru toate conformaţiile corporale, pentru toate gusturile şi pentru majoritatea buzunarelor. Avem jachete cu puf, jachete cu pene și jachete combinate. Puful, spre deosebire de pene, ocupă mai puţin volum şi are o capacitate de stocare a căldurii mai mare. O condiţie strictă este ca puful să provină de pe pieptul și de sub aripile gâștelor sau ale rațelor. Comparativ cu alte materiale de umplutură, puful este cel mai eficient izolator, cu un raport ideal între căldura stocată și greutatea totală a materialului. Puful mai are şi o capacitate remarcabilă de comprimare și de rezistență. Toate aceste calităţi înseamnă un echipament foarte ușor, care se strânge în pachete foarte mici, păstrează un nivel ridicat de căldură și care ţine la uzură grea, vreme îndelungată.

CUM ALEGEM JACHETA CU PUF

În primul rând, jacheta potrivită pentru tine este aceea care se mulează pe stilul tău de viață și care răspunde cât mai multor nevoi. În al doilea rând, trebuie să ai în vedere cât este ea de călduroasă, ce greutate are, care este materialul exterior, cât de mult rezistă la tăvăleală, la umezeală şi la intemperii, precum şi ce accesorii suportă.

Cel mai important aspect este, evident, cantitatea de puf folosită pentru umplerea jachetei. De obicei, aceasta este exprimată în cifre și reprezintă raportul distribuirii unei uncii de puf pe mai mulţi sau mai puţini inci pătrați. Ştiu că unităţile de măsură imperiale te bagă în ceaţă, că doar nu eşti nici englez şi probabil nici marinar. O uncie solidă înseamnă 28 de grame şi 35 de sutimi, iar un inch înseamnă 2.54 centimetri. Probabil că mai ştii asta de când ţi-ai luat mobilul sau tableta. Raportul dintre uncii şi inci pătraţi exprimă capacitatea de izolare contra frigului și coeficientul de pufoşenie al jachetei. Pentru una de zi cu zi, valoarea de 550 este considerată ideală, în timp ce, pentru una cu putere de izolare mai mare, expresia numerică ajunge pe undeva prin jur de 700. Acestea din urmă sunt mai greu de găsit, sunt mai scumpe, dar au proprietăți mai bune în caz de vreme extremă.

Un alt aspect important este proveniența pufului, precum și procentul în care acesta este amestecat cu pene. Puful de rață este mai puțin fin decât cel de gâscă, este mai ieftin și are proprietăți termice mai modeste. De departe, puful cel mai eficient și totodată cel mai scump este recoltat de pe pinguini. Dar cine are inimă să-l ia la jumulit pe Erik din Happy Feet?

CUM ÎNGRIJIM JACHETA DE PUF

Un mare dezavantaj al pufului este că trage imediat apă, iar din motiv că este un material biodegradabil, în prezenţa umezelii va începe imediat să se descompună şi să prindă mirosuri neplăcute. De aceea, majoritatea jachetelor cu puf sunt impermeabile. Tot din acelaşi motiv, nu este recomandată spălarea clasică, de mână sau la mașină, a acestor haine.

Iată o listă cu câteva sfaturi în cazul în care jacheta ta are nevoie de o curățare:

 • În primul rând, închide nasturii și fermoarele și întoarce-o pe dos
 • Nu o spăla împreună cu alte haine
 • Folosește detergenți lichizi, delicați, și evită cu orice preţ detergentul praf sau înălbitorul
 • Selectează cel mai blând ciclu de spălare, cu temperaturi de maximum 30 de grade Celsius.
 • Clătește de cel puțin trei-patru ori
 • Dacă vrei ca puful să nu se așeze în cocoloașe, pune două-trei mingi de tenis în buzunarele jachetei sau în mașina de spălat
 • După spălare, scutură bine jacheta și usuc-o pe un umeraș
 • Pe timpul uscării, scutură periodic jacheta, pentru ca puful să se distribuie uniform

CONCLUZIE

Ai la dispoziție mai multe tipuri de umpluturi sintetice, fiecare cu caracteristici specifice. Proprietăţile variază în funcție de grosime, de lungime și de dispunerea fibelor sau de procentul în care se combină diversele tipuri de fibre. Multe dintre jachetele cu amestec de material ajung să aibă performanțe comparabile cu cele cu puf, însă din punctul meu de vedere nimic nu se compară cu ceva natural. Îți recomand încă o dată să-ți faci un bine și să adaugi garderobei tale o jachetă cu puf. O să-ți mulțumești!

You Might Also Like

8 Comments

 1. 1

  Parerea mea este ca erau bune si cateva recomandari ca si branduri , mai calitative sau mai putin calitative , eventual site-uri cu preturi si geci ok. Materialul a fost educativ dar se cam stiau aceste lucruri.

  • 2

   Salut, Vlad. Când vine vorba de jachete cu puf de foarte bună calitate, îți recomand Columbia sau The North Face. Pentru ceva mai accesibil, poți încerca Zara, Champion sau chiar H&M. Toate cele bune!

 2. 3

  Cred ca articolul face confuzie intre fill power – puterea pufului, sau cat ce compact este acel puf, cu cantitatea de puf din haina. Daca ai 200g de puf 500 si 200g de puf 700, haina din urma va fi mai calduroasa. De obicei 550, 700 masoara calitatea pufului, nu si cat de calduroasa e haina, insa nu neaparat daca pe eticheta scrie down fill 700 o sa fie mai calduroasa decat una pe care scrie down fill 600. De cele mai multe ori se foloseste puf de o calitate superioara pentru hainele care se doreste a fi cat mai compacte si usoare, insa acestea nu sunt haine de iarna.

  Ca exemplu: https://www.fjallraven.com/arktis-parka cu 600 fill la 450g de fulgi, fata de https://www.fjallraven.com/greenland-no-1-down-jacket cu fill 700 la 100 g de fulgi. Prima este clar destinata mediului de la nord de arctic, pe cand a doua este mai mult de oras. Nu multi producatori dau toate datele problemei, as spune chiar foarte putini.

 3. 5

  De asemnea afirmatia cum ca majoritatea jachetelor cu puf sunt impermeabile nu este adevarata, ba din contra, foarte putine sunt. Mai nou fulgii sunt tratati sa reziste la umezeala prin diverse procese. Cred ca trebuie o documentare mai serioasa cand scrieti articole, sau o alegere a surselor de informatie mai buna.

  • 6

   Majoritatea jachetelor cu puf SUNT impermeabile. Faptul că nu sunt fabricate din material cerat nu înseamnă că nu sunt impermeabile, dar nici că poți face baie cu ele.:) Cele bune!

   • 7

    Nu imi place sa ma contrazic, dar cum ziceam:
    IMPERMEÁBIL, -Ă, impermeabili, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care nu lasă să treacă prin el un fluid. 2. S. n. Manta, haină de ploaie confecționată dintr-un material impermeabil (1); fulgarin. [Pr.: -me-a-] – Din fr. imperméable, lat. impermeabilis.

    • 8

     Mulțumesc pentru intenție, dar cunosc înțelesul cuvântului “impermeabil”. Ce spun eu este că există mai multe tipuri de materiale impermeabile, cu diferite grade de respingere a apei. Material cerat, fâș, material textil acrilic și așa mai departe. Cele bune:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *