Știți care e problema cu Valentine’s Day?

Că e de-a dreptul penibil, oricum ai da-o. Să vă explic.

Penibilul începe în momentul în care ai început o relație nouă cu ….să zicem mai puțin de trei luni înainte de V Day. Ziua cea mare se apropie și nu știi exact cum să pui problema, mai ales dacă ești bărbat. Pentru că sincer, cred că 95% dintre bărbați cred cu toată ființa lor că sărbătoarea asta e o porcărie. E de porc s-o întrebi dacă “ține Valentine’s Day”, și e și mai de porc să-i spui printre rafturile de la supermarket că treaba asta cu bomboanele în formă de inimă, trandafir roșu și cină romantică fix în ziua aia, ți se pare o chestie prea comercială, pe care oricum o face toată lumea.

Așa că faci totul ca la carte și poți avea parte de trei reacții.

  1. Și ei i se pare o porcărie și o să râdeți amândoi.
  2. Și ei i se pare o porcărie, o să facă mișto de tine și aici se termină relația.
  3. Ea adoră Valentine’s Day și acum te adoră pe tine. Vă și vede sărbătorind la o cină romantică peste 25 de ani. Pe scurt, you’re fucked!

Dacă ești femeie, formula de mai sus e la fel de simplă. Ori e “un nasol” (pentru că tu ai vrea să sărbătorești iubirea în fiecare zi și el nu), ori e un fraier (ți-a organizat o cină romantică cu tot tacâmul și nu dai doi bani pe sărbătoare), ori vă amuzați, sau cel mai probabil l-ai întâlnit pe bărbatul vieții tale.

Dacă totuși sunteți amândoi pe acea lungime de undă care spune lenjerie roșie plus bomboane de ciocolată plus cină romantică egal seară perfectă, atunci trebuie să știi că trandafirii vor fi la suprapreț, bomboanele în formă de inimă la fel, nu mai zic de cadou. Că doar știi, nu ai voie să ratezi cadoul! Este momentul acela din an în care bărbatul este supus provocării de a surprinde într-un mod cât mai frumos persoana iubită. Nu negăm faptul că este o ocazie să îți arăți toată dragostea, indiferent de vârstă.

Însă este și ziua aceea când peste tot sunt petreceri cu afișe roșii, mallul este bombardat cu baloane în formă de inimioare și oferte stupide, iar la restaurant au meniu special: mâncați amândoi aceeași mâncare, din aceeași farfurie. Bine că nu împărțiți și furculița. Așadar, Valentine’s Day mai înseamnă, cel puțin în ultimii ani, și un marketing dus la extrem, ce devine prostesc în unele situații. Propun să ne iubim în fiecare zi, cu aceeași intensitate, nu doar în zilele oficiale când totul este atât de comercial.

POVESTEA SFÂNTULUI VALENTIN

Pentru cei ce nu știu această sărbătoare îşi are originea încă din perioada Imperiului Roman. În secolul al III-lea, în Roma, domnea împaratul Claudius al-II-lea. În apropierea palatului său exista un templu, iar aici un preot pe nume, Valentin. Acesta era foarte îndrăgit de romani datorită predicilor sale deosebite. În faţa altarului, un foc ardea veşnic, iar acolo oamenii se închinau, pentru a fi binecuvântaţi. Oamenii care treceau pragul templului deveneau atât de absorbiţi de iubire, încât nu-şi mai doreau să participe la războaie sau să facă parte din armata împăratului. Aceştia preferau să rămână alături de soţiile lor decât să plece la luptă, lucru ce l-a înfuriat pe Claudius şi astfel a ordonat să nu mai fie celebrată nici o căsătorie. Astfel, bărbaţii au fost obligaţi să îşi părăsească soţiile şi să intre în război fără voia lor. Întristat de ordinul împăratului, Valentin a decis să încalce spusele acestuia, cununând o mulţime de cupluri în secret. Într-un final, Claudius l-a găsit, l-a întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind “Adu-ți aminte de Valentin al tău.

DE PRIN ALTE ȚĂRI

În Franța, Sfântul Valentine este sărbătorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete. Pentru locuitorii din Țara Galilor, ziua iubirii este 25 ianuarie. Atunci galezii îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților. În Brazilia, ziua iubirii se celebrează pe 12 iunie, cu o zi înaintea zilei Sfântului Anton, sfântul căsătoriei.

În Asia, femeile sunt cele care fac cadouri barbaților pe 14 februarie. Însă la o lună distanță, pe 14 martie, se sărbătorește Ziua Albă. Atunci le revine bărbaților datoria să dăruiască ceva femeilor. În Columbia iubirea este sărbătorită în a treia zi de vineri și cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie. La ei sărbătoarea se numește Ziua Prietenului Secret, iar aici fiecare locuitor își alege un prieten căruia îi face un cadou secret.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.