Dacă te înșală…te împaci sau te desparți?

M-am întâlnit adesea cu această întrebare. Răspunsul la ea depinde de mai mulți factori. Însă, înainte de toate, trebuie să subliniez, cu roșu dacă se poate, că niciodată o trădare nu-și face apariția din cauza unei singure persoane. De vină sunt întotdeauna amândoi! Știu, nu sună tocmai bine. Căci fiecare, bărbat sau femeie, prin comportamentul său în relație, absent ori nepotrivit, provoacă în final încălcarea fidelității celuilalt.

Am clarificat „a cui este vina”, să ne întoarcem la factorii de care atârnă răspunsul meu. În primul rând contează istoricul relației. Dacă baza ei e solidă sau șubredă. De mare importanță e dezvoltarea personală a celor doi parteneri. Inteligența emoțională. Aici desigur nu lipsește comunicarea și înțelegerea, alături de sinceritate și empatie. Și nu în ultimul rând, calitatea și cantitatea sentimentelor dintre cei doi.

De pildă, dacă este vorba despre o relație lungă, cu o bază solidă, în care ambii parteneri au dezvoltare personală și inteligență emoțională, nu reacționează în funcție de stimuli, cu aprindere, glas ridicat sau, mai grav, cu atentare la viața celuilalt. Dacă comunică deschis și sincer, iar sentimentele dintre ei sunt puternice, atunci, iertarea și împăcarea nu sunt excluse. Atâta timp cât se înțelege clar ce înseamnă iertare.

Haideți să lămurim. Iertarea adevărată, cea sănătoasă, înseamnă să te ierți pe tine însuți pentru greșelile făcute (să înveți din ele), să-l ierți pe celălalt și, mai ales, să nu mai aduci vorba niciodată despre acea întâmplare. Să nu cumva la o viitoare ceartă să pronunți reproșuri, jigniri, să reamintești că tu ai iertat.

Așadar, NU următoarelor fraze:

– „Mai ști când m-ai înșelat?”
– „Eu atunci te-am iertat”
– „M-ai înșelat o dată, de ce nu ai face-o din nou?”
– „Ești un/o trădător/trădătoare”

Dacă rămâne tendința de a face reproșuri, de a reaminti din nou și din nou acel moment, atunci, împăcarea nu are nici un sens. Într-o astfel de relație energiile sunt negative, starea de spirit e la pământ, iubirea se transformă în ură, iar emoțiile negative se dezvoltă continuu.

Așadar, alegerea e a ta personală. Iar pentru a ajunge la cea mai bună alegere/decizie îți recomand o întrunire cu sinele tău, câteva clipe de pace, de reflexie, introspecție pură și detașare totală, apoi o calmă comunicare cu partenerul/partenera.

„Nu problema e în sine problemă, ci felul în care reacționezi la problemă.”