Tu dictezi cum te văd ceilalți

Apelez la un exemplu destul de banal și te întreb: dacă un bărbat pe nume G, are o stimă de sine scăzută și e convins că femeile nu-l plac, când va lua cina cu o femeie, cum crezi că se va comporta?

  1. Va fi oare încrezător și stăpân pe el?
  2. Sau, pentru că s-a obișnuit să creadă altceva despre sine, se va comporta întocmai convingerilor și așteptărilor sale inițiale, adică neîndemânatic și timid?

Conform cercetărilor, din păcate varianta a doua se aplică cel mai adesea. Se pare că acest cerc vicios Gânduri » Comportament » Efect/Răspuns ghidează conduitele oamenilor și interacțiunile dintre aceștia. Dacă suporți textul de manual:

„Credințele și expectanțele pot crea realitatea socială, pot influența cursul evenimentelor în așa fel încât, chiar neadevărate, ele sfârșesc prin a se adeveri.”

Câtă vreme ești rezonabil și nu te crezi Superman, le poți spune celorlalți prin cuvinte și comportament orice despre tine și ei vor crede. În timp te vei transforma chiar tu în ceea ce proiectezi. Adică noi, atât bărbații, cât și femeile, îi facem pe ceilalți să se comporte conform așteptărilor noastre inițiale. Sună a magie albă? Dacă te ajută, poți să o iei așa. Dar mai bine privește mai îndeaproape. Cu siguranță și tu ai trecut printr-o asemenea situație.

Orișicum, un lucru este limpede: G. nu este încă conștient de faptul că propriul său comportament generează o realitate, o realitate care nu face decât să-i confirme așteptările imaginate la început.

Căci, cel mai probabil, femeile vor răspunde la fel. Iar G. va trage concluzia că felul femeilor de a se comporta confirmă părerea sa inițială. Dar  nu-și dă seama că dacă ar fi crezut contrariul, că femeile îl plac și-l apreciază, el ar fi adoptat un stil complet diferit de abordare; ar fi fost încrezător și abil în interacțiunea cu femeile. Și în cazul acesta femeile l-ar fi tratat, la rândul lor, corespunzător.

Deci, cavalerilor, și nu numai, nu vă subestimați gradul în care propriul comportament influențează atitudinea celor din jur.

Subconștientul e precum un om de serviciu umil și foarte servibil, ce lucrează 24 din 24 pentru tine, pentru conștientul tău, alcătuind, implicit, pachete de comportamente, așa, pe bandă rulantă. Fără a pune întrebări și, mai ales, fără a pune la îndoială comanda ta.

Atunci când gândești un lucru și ți-l repeți frecvent, subconștientul îl ia ca pe o comandă, o comandă care nu se schimbă pur și simplu. Comanda desprinde un comportament, iar din  acest comportament decurge un alt comportament. Ai ghicit, e vorba de reacția persoanei din fața ta.

Aici e magia. Acum că te-ai prins cum îți funcționează mașina de imagine, poți prelua controlul. Partea bună este că nu o va face nimeni în locul tău. Și e cel mai bine așa. Mai pe românește, tu alegi cum te văd ceilalți. Totul e atitudine.

Acolo unde colindă mintea, energia o urmează.