L-am sunat şi i-am spus despre interviu. “Vorbim despre MagiCamp, despre MagicHome, povestim despre Reţeaua Citostaticelor şi, inevitabil, coborâm spre politică.” Coborâm spre politică. Vlad a râs, eu mi-am dat seama că, deşi folosisem expresia urmând un fir logic al unei descrieri imaginare, spusesem ceva grav.  Clasa politică de la noi a ajuns foarte, foarte jos. Ruşinos pentru o ţară cu atâtea patalamale şi oportunităţi. De aceea, poate, când lui Vlad Voiculescu i s-a propus să vină la conducerea Ministerului Sănătăţii – chiar şi pentru câteva luni – am simţit un strop de speranţă. Clar, nu dădusem cu nasul de aşa ceva până atunci: tânăr, şcolit la Viena, unde a petrecut aproape jumătate din viaţă, foarte bun pe felia lui, dar…înainte de orice, un om admirabil.

Până să ajungă ministru în guvernul Dacian Cioloş, Vlad a trecut şi pe la Finanţe, ca director de cabinet. Şi mai important, însă, a pus la punct aşa-numita reţea a citostaticelor.  Aducea, neoficial, dar legal, medicamente pentru bolnavii de cancer din România, în paralel cu nebunia birocratică din ţară. Şi o făcea gratuit. Mânat de empatie şi modestie, două trăsături care transpar tot mai rar dinspre români. A făcut drumuri săptămânal în România şi a strâns în jurul lui o veritabilă comunitate. În jur de 400 de voluntari au luat parte la povestea ce a ajuns documentar la HBO.
A venit apoi durerosul reper istoric numit Colectiv. Fără să fie implicat în vreun fel în imensul angrenaj care încerca să facă ceva, deşi nimeni nu ştia ce şi cum, Vlad s-a cerut în concediu, la şefii din Austria. L-a sunat pe Raed Arafat şi s-a oferit să ajute cu transferurile răniţilor în străinătate. Aşa a ajuns la Bucureşti, unde a intermediat şi controalele medicilor străini prin spitale.

Citeam despre Vlad Voiculescu că a fost cel mai potrivit şi mai nepotrivit ministru din istoria recentă a României. Potrivit, pentru că toate trăsăturile de mai sus îl fac un politician (el zice că a lucrat în Administraţie, dar nu e tocmai aşa) pe care mulţi îl aşteptăm de ani buni.  Nepotrivit pentru că ţărişoara aceasta, pacientul România, nu era pregătită de o schimbare radicală. O terapie-şoc, un tratament nu doar de curăţare a rădăcinilor cangrenate, ci şi de sinceritate. Psihologie la nivel macro. La care au luat parte mai mulţi români formaţi pe calapodul lui Vlad. Medici geniali, plecaţi în Vest şi întorşi să ajute. Deşi ştiau că nu va dura mult.

Povestea lui poate fi spusă în multe feluri. Este născut la Brăneşti, în Dâmboviţa, unde, de altfel, a şi pus bazele MagiCamp. o tabără pentru copiii suferinzi de cancer. Iar asta după ce a cumpărat, parcelă cu parcelă, dealul de lângă vatră. Luptând cu mentalităţi scorţoase. Cu vecini pentru care cancerul a rămas o boală care se transmite respirând acelaşi aer cu un bolnav. Darmite să-l mai şi atingi.. Ferească Sfântul! Ideea i-a venit după ce a văzut o fundaţie similară, ridicată de actorul Paul Newman. 2014 a fost anul în care a primit prima generaţie de copii. Zilele acestea, e virală o altă idee venită dinspre Vlad şi ai lui. Campania #PentruMagicHOME: zi de zi, oamenii vin şi stau pe un scaun simbolic, într-o galerie de artă, pentru a strânge bani. Scopul? Construirea unui nou centru unde suferinzii de cancer, bolnavii internaţi, în general, şi părinţii, rudele lor să aibă parte de tratament şi cazare, lângă Institutul Oncologic Bucureşti şi Institutul Clinic Fundeni. 

Astăzi este despre un om formidabil. Magic. Vlad Voiculescu.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Interviu susținut de BCR.

*Oricine poate sprijini campania. Un SMS la 8844, cu textul MAGIC înseamnă o donaţie lunară de 2 EURO pentru ridicarea acestui centru.

You Might Also Like

12 Comments

 1. 1
 2. 2

  E genial omul si cu siguranta m-as întoarce în România după un mandat întreg guvernat doar de oameni cu ideologiile sale, pt ca va fi cu totul altceva.

 3. 3
 4. 5
 5. 6
 6. 7

  Am si eu o intrebare: Un procesor slab influenteaza viteza la internet ? am un Quad Core de 2,16 GHz si nu ating mai mult de 200 Mbps desi am internet de 500 Mbps … sfaturi ?

  • 8

   Nu cred, probabil HDD-ul, placa de rețea sau router-ul sunt de vină. Dar nici nu bag mâna în foc pentru asta.

 7. 9
 8. 11
 9. 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.