Așa cum știm sau nu am aflat până acum, un whisky nu este neapărat mai bun dacă este mai vechi, însă este cu siguranță mai scump. Motivele sunt lesne de înțeles: angel share, logistică, depozitare zeci de ani, îmbuteliere, transport, retail, un supply chain, care trebuie alimentat adesea cu bani. Și totuși whisky-ul nu se mai învechește odată pus în sticlă, dar asta nu-i împiedică pe oameni să-l colecteze considerându-l în ultima perioadă chiar o investiție sigură. Atâta vreme cât există oameni care sunt dispuși să plătească un preț mai mare pentru o anumită îmbuteliere, vor exista mereu afaceriști care să-l vândă și care sunt gata să facă bani.

Cel mai adesea sunt colectate îmbutelierile al căror conținut depășesc 30 de ani vechime, dar asta nu este o regulă. Alte whisky-uri colecționabile sunt cele ale căror distilerii s-au închis de ceva vreme și mai există mici stocuri: Caperdonich, Inchgover. De asemenea foarte apreciate de colecționari sunt edițiile aniversare, iar jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a a generat anii trecuți o inflație de astfel de produse, toate comercializate la prețuri absolut nebunești.

Piața asiatică a distrus conceptul de whisky colecționabil și a aruncat în aer barierele psihologice ale prețurilor în ultimii 4-5 ani. Asiaticii plătesc oricât pentru un whisky vechi îmbuteliat într-o sticlă pompoasă bătută cu nestemate, iar producătorii nu se sfiesc să le încaseze banii. Colecționabil sau marketing adăugat, whisky-ul a fost făcut inițial pentru a fi savurat, iar dacă astăzi a devenit obiect de show off este doar vina industriei care a promovat cu succes acest fapt.

Krzysztof Maruszewski, om de afaceri polonez, în a cărui țară consumul de whisky a crescut în ultimii doi ani cu 38%, devenind piața emergentă numărul 1 a industriei, ne-a dezvăluit câteva din culisele afacerii tranzacționării de butoaie de scotch. Da, în Europa Centrală, investiția în whisky este o afacere profitabilă, din care se câștigă bani foarte frumoși.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Mulțumim pentru găzduire: Stadio Restaurant

You Might Also Like

One comment

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *