Povesteam zilele acestea cu un prieten, surprins că a găsit în Spania tenişi de calitate impecabilă, fabricaţi… la noi.  Într-un loc cu tradiţie, chiar: la Drăgăşani. Din păcate, nu la faimoasa Finca, aflată acum în ruine. Ci într-o clădire de vizavi. La o cautare rapidă pe Google, am descoperit că inclusiv design-ul e, uneori, meritul alor noştri. Iar multe dintre modelele ce poartă însemnele brandului – care, în paranteză fie spus, bate suta de milioane de euro din vânzarile anuale – sunt conjugări ale celebrelor încălţări comuniste.

Am tras linie şi ne-a rezultat că… nu prea rezultă. Branduri româneşti de încălţăminte sport? Păi…nu prea! Păi? Avem minţi sclipitoare, fabrici şi putem investi în linii de producţie. Avem posibilităţi, piaţa în plină creştere… Deci? De ce nu? Ce ne lipseşte? Cunoscându-i pe Mario şi pe Lidia, cred că mi-am dat seama. Nu suntem deloc înţelepţi în faţa provocărilor. În sensul că nu ştim când să riscăm. De cele mai multe ori, paralizăm. Articulăm ca un preşcolar  şi mergem pe reţete clasice. Playing it safe – ar zice americanii. Sin cojones – ar striga, de dincolo de graniţă, mexicanii. Inovaţia – ştiu, sună ciudat – dar încă ne sperie pe mulţi…

Mario şi Lidia sunt însă plămădiţi din alt aluat. Nu e de mirare că stau în spatele unuia dintre cele mai curajoase proiecte autohtone, cel puţin pe zona asta de consum:  Danube Footwear. Fac încălţăminte pentru pasionaţii de skate. Minunată şi…deocamdată! Povestea lor e la fel de fascinantă ca munca pe care o depun. Au renunţat la viitoare cariere solide în străinătate, ca să se întoarcă în ţară şi să acopere un gol imens. Lidia e fascinată de gastronomie şi a lucrat într-un restaurant cu o stea Michelin, la Paris. Iar Mario a făcut design de produs, în Marea Britanie. Teoretic, se putea angaja oriunde.

Danube este proiectul lui de diplomă. S-a încăpățânat să vină cu o pereche de încălţari de skate…complet funcţionale. Nu doar din carton si clei, cum îl sfătuiseră dascălii.  Aşa a început aventura vieţii lui. I s-a alăturat Lidia, fosta colega la liceul “George Coşbuc” şi actuala sa parteneră. Iar împreună au început să bântuie Bucureştiul, doar-doar reuşesc să înveţe…cum să facă acel pantof sport la care visa Mario. Când s-au văzut cu el în braţe…şi-au dat seama că e rost şi loc să facă din asta un business real. S-au suit în maşină şi au venit din nou acasă, în România. Drumul lor include mult sacrificiu, dar şi empatie de invidiat. Trece pe la Dragonul Roşu, o coteşte spre o fabrică unde au dat peste modele de talpa de la un alt defunct celebru, RoSprint şi  merge apoi spre Rahova, cu bătaie lungă, în zona de streetwear.  Următoarea oprire? Nici măcar nu mai putem spune că cerul e limita, de când Elon Musk a trimis maşina în spaţiu….

Danube Footwear încă apar în ediţie limitată. Primul lot a fost de numai 100 de perechi. În mai puţin de un an, însă, cei doi tineri şi-au recuperat investiţia.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.