Când vine vorba despre vinuri românești ori suntem prea modești, ori avem motive de rușine. Ce găsim de cele mai multe ori la raft sunt licori departe de standard, total nepotrivite pentru cineva cu o minimă educație despre vinuri. Avem însă tradiție în domeniu, încă de pe vremea dacilor, dovadă stau războaiele pierdute sau câștigate din cauza pasiunii dacilor pentru vița de vie și „poțiunea magică”.

Dincolo de istorie și mit am vrut să aflu dacă suntem în stare să facem vinuri valoroase. Și am aflat că da. Apoi am încercat să le descopăr. De unde începem așadar când căutăm un vin bun de la noi. Am petrecut câteva ore cu un Master of Wine și am învățat că există vinuri care se servesc la masă și vinuri care se beau doar pentru a le savura. Vestea bună este că nu trebuie să devii somelier ca să înțelegi ce scrie pe etichetă și în final să faci o alegere inspirată. Sunt câțiva termeni care definesc calitățile acestei bături și, odată ce i-ai înțeles, vei fi mai interesat de universul atât de parfumat al vinurilor. Bune și foarte bune.

Aciditate, buchet, aerare, decadențe, oxidare sunt doar câțiva termeni pe care i-am descoperit ascultând-o pe Christy Canterbury, Master of Wine. Iată ce ne-a povestit după terminarea masterclass-ului pe care l-a susținut la Salonul de Vinuri și Turism Viticol ReVino.

Știu că toată lumea întreabă, dar ai un sortiment de vin preferat?

Da, Red Burgundy, Grüner Veltliner din regiunea austriacă Niederösterrich și Șampania.

Care este cel mai bun vin pe care îl poți bea singur, doar de dragul lui?

Greu de spus! Orice vin care are echilibru – Pinot Noir, de exemplu, este cea mai bună alegere.

Care este prețul minim pentru o sticlă bună de vin românesc? 20, 40, 50 de lei?

Nu cred că prețul este la fel de important precum valoarea pe care o capeți pentru acei bani. O sticlă de 20 de lei poate fi mai bună decât cea de 40 de lei.

Care sunt pașii pe care un începător ar trebui să îi parcurgă pentru a deveni un connaiseur de vinuri sau cel puțin un consumator informat?

În primul rând trebuie să fii conștient la ceea ce bei. Asta înseamnă să te oprești și să observi vinul pe care îl bei, nu doar să îl torni pe gât. De asemenea, ar fi bine de explorat o categorie anume de vinuri. De exemplu, Cabernet Sauvignong din Rioja. Abia atunci capeți o vedere de perspectivă asupra unei regiuni sau a unui sortimet de vinuri.

Este normal să avem dureri de cap după consumarea vinului? Dacă da, de ce se întâmplă acest lucru?

Nu este normal ca aceste dureri să apară. Acestea apar doar când bei prea mult.:))

Este o idee bună să cumperi vinuri de la supermarket?

Desigur! Este convenabil și asta înseamnă că ai acces ușor la vin. Oricum, consultanța dintr-un magazin specializat te va ajuta să găsești cel mai bun vin pentru gusturile și nevoile personale. Câteodată este ca un joc de noroc la supermarket.

Ce crezi despre potențialul României în industria vinurilor din toată lumea?

Există un potențial extraordinar, mai ales dacă România va fi loială sortimentelor indigene pe care alte țări nu le produc. De asemenea, via indigenă ajută ca vinul să fie diferit de mulțimea vinurilor internaționale.

Ai vreun vin românesc preferat?

Iubesc Feteasca Regală.

Vinuri tinere sau mature? Sunt vinurile precum bărbații?

Ambele categorii au scopuri precise. Și vinul dar și bărbații vor îmbătrâni. Asemănarea este că există vinuri și bărbați care îmbătrânesc mai bine sau mai rău. Cu siguranță vinurile mature, precum și bărbații maturi, sunt mai greu de găsit și mult mai prețioși.

Ce ți-a plăcut în România?

Îmi place limba românească și încerc să o înțeleg. Vorbesc franceză și spaniolă, înțeleg italiană și este amuzant să încerc să înțeleg ce spun oamenii de lângă mine în română. De asemenea, mi-a plăcut arhitectura. Îmi place cum stilurile arhitecturale se amestecă împreună.

 

You Might Also Like

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *