Cum să eviți răceala

Se pare că primăvara este departe. Am avut câteva zile cu soare, atunci când nu ne așteptam, iar acum, când ar trebui să ne bucurăm de soare, de fapt este foarte frig și plouă. Și cum era de așteptat, pe o vreme ca asta, apar cele mai multe răceli. Nu scăpăm de strănuturi, nas înfundat sau dureri în gât. Însă nu vremea rece și gerul ne răcesc, ci felul în care avem grijă de noi și reacţionăm în anotimpul friguros.

Un rol important în lupta cu o răceală îl joacă sistemul nostru imunitar. Din cauza lui există oameni rezistenţi în faţa unei răceli şi tot din cauza lui alţii suferă îngrozitor. Cei mai afectați sunt copiii și bătrânii, nu mai zic de cei care au şi alte boli. Prin urmare, atunci când răcim, boala se manifestă în funcție de organismul fiecăruia. La unii poate dura cel mult două zile, pe când la alții poate dura și până la o săptămână. Sau două.

Dar hai să vedem ce putem face pentru a întări sistemul imunitar, pentru că de fapt despre asta este vorba. În primul rând trebuie să ai grijă de el continuu. Nu doar atunci când îți dai seama că s-a instalat răceala sau gripa. Organismul mai are nevoie obligatoriu, aș spune, de sport și odihnă. Mişcarea antrenează muşchii, sângele este pompat mai rapid de la inimă spre creier şi prin restul corpului, lucru foarte important în întărirea sistemului imunitar. Cât despre somn, acesta îi dă ocazia organismului să elimine toxinele și să asimileze energie. Iar atunci când răceala este deja instalată, somnul linistit este unul dintre cele mai bune medicamente.

Așadar, rămâne important să consumăm zilnic cel mai puternic imunizator și antioxidant, Vitamina C sau acidul asorbic, după cum mai este cunoscut.

Consumul continuu de Vitamina C ajută la creşterea producţiei de colagen (proteină esenţială a corpului omenesc), prevenirea cazurilor de cancer, întărirea sistemului imunitar, grăbirea procesului de cicatrizare a pielii, reduce riscul de cataractă şi multe alte afecţiuni specifice apărute odată cu înaintarea în vârstă.

vitamina C

Deficitul de Vitamina C se manifestă prin sângerarea gingiilor, predispoziţia la viroze şi infecţii, lipsa apetitului, depresie, tulburări digestive, schimbări bruşte de dispoziţie, cicatrizarea lentă a rănilor, lipsa de energie. Și ca să nu ajungem la astfel de probleme, mai bine avem grijă să o consumăm zilnic din fructe și legume proaspete, sau sub formă de pastile.

Spre exemplu, cei de la SOLGAR nu fac doar vitamine foarte bune (apropo, acestea nu conțin zaharuri, sare, amidon, grâu, gluten, lactoză, conservanți, coloranți sau arome artificiale, sau ingrediente modificate genetic în procesul de producție) dar au realizat și un infografic care ilustrează foarte bine problemele de sezon.

INFO3