Dantura perfectă și zâmbetul strălucitor. Un ideal în viață. Dar cum ajungem la el? Păi în primul rând, dacă vrei să te bucuri de dinți albi, sănătoși și strălucitori trebuie musai să ai grijă de ei, adică să te speli de cel puțin două ori pe zi. Mai ales dimineața. Nu trebuie să fii un fan al zâmbetului ce arată ca o lavabilă albă, căci este prea exagerată imaginea dar nici  galbeni ca lămâia încât să nu te poți uita în oglindă dimineața. Exagerarea nu este deloc întâmplătoare pentru că de cele mai multe ori îmi este dat să văd ori zâmbete de-un alb imaculat ori mult prea galbeni și pătați. Mai mult, a luat amploare dorința de-a înlocui ceva natural cu porțelan sau zirconiu, în loc să se înregistreze un recod la vânzările de pastă de dinți sau vizitele la stomatolog.

În această idee vreau să-ți recomand câteva trucuri, fără prea mari costuri, pe care dacă le aplici te vei bucura de un zâmbet nu doar alb și estetic, dar și foarte sănătos. Mai trebuie să știi că în mod natural, dinții trebuie să aibă o culoare spre gălbui, datorită calciuliu din compoziția lor. Cu cât dinții tăi naturali sunt mai albi, cu atât smalțul lor este mai afectat și mai expus cariilor. Reține! Am spus gălbui, nu galben.

Spală-te pe dinți regulat

Asta ar trebui să fie o regulă de igienă nescrisă. Nu trebuie să ai pretenția unor dinți sănătoși, ca să nu mai zic de albi, dacă nu te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Este important pentru sănătatea ta orală. Te speli pe față, pe corp, păr și îți speli hainele regulat. Dantura de ce ar face o excepție? Dacă ai probleme cu o respirație urât mirositoare, pe lângă pasta de dinți și apa de gură mai poți folosi o perie specială pentru curățarea limbii. Și să nu uităm de dușul bucal.

Evită alimetele care pătează dinții

Așa cum cămașa ta proaspăt spălată este afectată de stropii de cafea, de exemplu, așa au și dinții tăi de suferit în contact cu anumite alimente și lichide. Așadar, ori te ferești de ele ori te speli după fiecare masă. Iată mai jos câteva dintre cele de care ar trebui să te ferești pentru că vin la pachet cu erodarea smalțului.

 • vin roșu
 • afine
 • coacăze
 • rodie
 • Sucurile carbogazoase
 • sosul barbeque
 • ceaiul verde
 • ceaiul negru
 • curry
 • Sosul de roșii
 • turmeric
 • paprika
 • oțetul balsamic

Listei i se mai adaugă alimentele care au o culoare puternică și care pătează. Dacă rămâi cu urme pe degete după ce mănânci, clar vei rămâne și pe dinți. De asemenea, deși nu este un aliment, tutunul trebuie evitat pe cât posibil. Așa că, las-o mai moale cu fumatul. Dar asta știi deja.

Mănâncă alimente care nu pătează dinții

Cu siguranță și tu ai crescut cu zicala un măr înainte de culcare este egal cu un spălat pe dinți. Nu este chiar așa, un măr nu poate suplini pasta de dinți, dar este bun. Fiind un fruct cu foarte mult lichid și plin de vitamine, ajută la sănătatea gingiilor, curăță spațiile interdentare, iar acizii din compoziție ajută la eliminarea petelor. Mai adaug pe listă: brânza, laptele, iaurtul, varza, morcovii, țelina, guliile, nucile, ceapa crudă și căpșunile. Nu, nu este o rețetă, așa că nu le mânca pe toate odată. Specialiștii au arătat că legumele și fructele bogate în celuloză acționează ca abrazivi naturali și curăță suprafața dinților, înlăturând petele în mod natural. Spre exemplu, broccoli, spanacul sau salata verde conțin compuși minerali care acționează ca o protecție, reușind să ferească dinții de acțiunea pigmenților din diferite alimente care i-ar putea păta.

Investește într-o periuță de dinți electrică

Comparativ cu una convențională, o periuță de dinți electrică poate curăța mai eficient petele și tartrul. Dacă ai gingiile sensibilie și din acest motiv nu ai luat până acum în calcul această investiție, trebuie să știi că există capete speciale pentru fiecare nevoi și probleme. Ai la dispoziție o gamă variată de modele de periuțe și capete pentru toate bugetele. De la unele simple, cu baterii, la prețuri de sub o sută de lei, până la cele profesionale smart, ce includ și duș bucal. Cu siguranță vei găsi una pe gustul tău.

Folosește o pastă de dinți, gel sau benzi de albire

Dacă vrei rezultate mai rapide poți folosi o pastă de dinți sau benzi cu peroxid de hidrogen. În funcție de compoziție, poți obține dinți mai albi în trei zile, o săptămână sau chiar după o primă utilizare. Pentru a nu-ți brusca dantura, nu te aștepta la rezultate peste noapte și nu exagera cu utilizarea acestora. Mai bine o albire în timp și sănătoasă decât una rapidă și dureroasă. În plus, este indicat să folosești în paralel și o pastă de dinți pentru sănătatea orală. De ce? Pentru că aceste metode de albire nu au vreo tehnologie inteligentă care să știe să elimine doar petele, fără să afecteze întregul smalț.

Dinți mai albi în mod natural

În cazul în care te sperie efectele adverse ale produselor de albit dinții sau pur și simplu vrei ceva mai natural, poți încerca sucul de lămâie, bicarbonatul de sodiu, uleiul, sucul sau otețul de mere. Mai poți folosi coaja unei banane sau pulpa de portocală.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.