3 mese pe zi sau puțin și des?

Să vorbim despre nutriție. Subiectul acesta este extrem de faimos în ultimii ani. Toată lumea vorbește despre el și își dă cu părerea vizavi de el. Apar din ce în ce mai multe diete minune care ne ajută să slăbim considerabil, într-o perioadă foarte scurtă. Și ce se întâmplă după dietă? Ne îngrășăm la loc. Dublu. Ce putem face pentru a menține o greutate constantă? Ce trebuie să mâncăm? Cum trebuie să mâncăm? Alimentele pe care le consumăm sunt cele mai bune? Sau ce dietă ni se potrivește? Iată întrebări care le auzim zilnic. Însă, surpriză. Lucrurile sunt mult mai simple decât se pare. Și nu țin de dietă.
E mai indicat să consumăm trei mese mari pe zi și atât? Sau de-a lungul zilei să avem mese mici și dese? Haideți să luăm lucrurile pe rând.

Regula numărul 1 – Micul dejun

Întotdeauna trebuie să vă faceți timp pentru micul dejun. Da, este cel mai important și nu vă ia mai mult de zece minute. Un mic dejun sănătos îți dă energie pentru toată ziua.

Regula numărul 2 – Mese mici și dese

Dacă mâncăm la intervale scurte de timp putem spune că păcălim puțin organismul. Ceea ce este ideal pentru că altfel o cantitate mare de alimente, la o singură masă, ne face să creștem în greutate prin cantitatea crescută de substanțe pe care o asimilăm. Nu mai zic de faptul că obișnuița stomacului cu astfel de mese consistente, ne face să mâncăm din ce în ce mai mult cantitativ.

Regula numărul 3 – Respectați orarul meselor

Așadar, cel mai bine este să avem cinci mese/zi cu trei mese principale și două gustări, iar intervalul dintre mese să nu depășească mai mult de trei ore. De preferat, după cum urmează: micul dejun la 7-8 dimineața, gustarea între orele 10-11, prânzul între 13-14, gustarea a doua între 16-17, iar cina între 19-20 seara. Nu mai târziu pentru că altfel apare un disconfort.

Regula numărul 4 – Hidratare

Apa este foarte importantă pentru organism, nu numai vara, ci în orice sezon. Puteți înlocui apa cu ceaiuri, nu sucuri carbogazoase. Nu sunt sănătoase și nici nu vor tăia senzația de sete.

Regula numărul 5 – Fructele trebuie consumate între mese, nu ca desert

Acestea sunt adevărate surse de energie, vitamine și minerale, importante pentru organismul nostru. Alegeți să le consumați între mese, în forma originală și mai puțin ca sucuri, pentru că astfel își pierd proprietățile.

Regula numărul 6 – NU ceva dulce, după ora 17.00

Dacă ai impresia că un pic de dulce spre după-amiază îți mai dă un pic de energie la birou, ai pe jumătate dreptate. Îți aduce o cantitate mare de energie, da. Dar organismul nu o poate folosi la acea ora pentru că hormonii care intervin în folosirea lor sunt scăzuți în a doua parte a zilei. Astfel, dulcele nefolosit de organism se transformă în grăsimi care se depun. De preferat să-l savurăm în prima parte a zilei.

Regula numărul 7- Nu mâncați pe fugă

Masa trebuie să fie fără grabă. Sunt suficiente 10-15 minute pentru a mânca liniștit, cu înghițituri mici și bine mestecate. Nu e nevoie să mâncați în picioare, în fața calculatorului, televizorului sau rezolvând o problemă la birou, printre dosare. O pauză de zece minute este chiar benefică.

Regula numărul 8 – Faceți sport

Zilnic dacă se poate, cam 30-40 de minute. Dacă timpul nu vă permite sau nu vă place încercați să mergeți pe jos cât mai mult. Mai ales că este vară. Tot ceea ce contează la sfârșitul zilei este numărul de calorii, adică necesarul tău pe zi. Dacă necesarul tău energetic este de aproximativ 2000 de kcal/zi, fie că le împarți în trei sau șase mese, sport sau mers pe jos, rezultatul pe corpul tău e același.

Că ești sau nu în favoarea meselor mici și dese ori mari și rare ține strict de alegerea ta, atâta timp cât aportul caloric și numărul de macronutrienți (carbohidrați, lipide, proteine) este același.
Relevant aici e constituția corpului tău și cât de comod ori incomod îți este să mănnânci mese mari sau mici și dese.

În plus, e vorba și de sănătate, nu doar de slăbit sau îngrășat. Prea multe mese și bogate pe deasupra, nu e o alegere sănătoasă. Căci un sistem digestiv mereu pus la muncă, adică ocupat, oferă un mediu prielnic pentru alte probleme de sănătate. E indicat ca sistemul digestiv să se odihnească pentru ca organismul să se poată ocupa și de altele, precum imunitatea, energia și forța.
În fond, ceea ce e important e să îți asculți corpul și să acționezi întocmai.