VLOG | Povești de adormit copii*

Cea mai potrivită și eficienta perioadă pentru dezvoltarea viitorului adult o reprezintă copilaria. Aceasta este singura perioadă a vieții în care omul poate visa liber, fără să fie constrâns și în care poate crede cu desăvarsire că nu există lucruri imposibile, iar lumea reprezintă o infinitate de posibilități, creionate în funcție de cantitatea de informații pe care copilul le are la dispoziție.

Tot ceea ce un copil vede, aude și experimenteaza în perioada copilăriei îl marchează și îl formează pentru maturitate. Basmele și poveștile au rolul de a criona copilului diferite situații pe care urmează să le trăiască la maturitate. Din povești copilul învață diferența dintre bine și rău și extrage lecții de viață esențiale care îi vor servi la maturitate. Cel mai util instrument de a educa copilul din punct de vedere etic îl reprezintă morala poveștii, pentru că se pretează la nivelul lui de ințelegere și folosește puterea exemplului.

Poveștile stimulează curiozitatea, imaginația și creativitatea copilului. Contextul narativ al basmului faciliteaza accesul copilului la cuvinte si expresii noi, imaginația creativă îl stimulează pe copil să-și imagineze personaje, peisaje, și chiar situații posibile.

Tot povestind și amintind pilde și situații bizare din poveștile românești ce ne-au marcat mai mult sau mai puțin copilăria, am ajuns la concluzia că, poveștile noastre din folclor, promovează un comportament și valori nu foarte potrivite pentru un copil. De la mame ce-și izgonesc copiii de acasă, răzbunări, scene violente descrise în amănunt și finaluri nu prea fericite, am conchis amândoi că multe dintre aceste povești nu promovează valori potrivite pentru un viitor adult.

În această idee, am ales o poveste românească și una straină pe care le-am dezbătut, citind anumite pasaje care nouă ne-au atras atenția. Le-am comentat și am încercat să tragem o concluzie despre ce ar putea promova și mai ales, ce ar putea înțelege un copil din acele pasaje.

*în lacrimi